nlc.hu
Család
Diagnózistól a babáig

Diagnózistól a babáig

A gyermeknemzés szerencsés esetben édeskettesben, segéderõk bevonása nélkül zajlik. Ha azonban a folyamat valamelyik része hibádzik, s ezért nem kerül sor a várva várt gyermekáldásra, a pár igénybe veheti az úgynevezett asszisztált reprodukciós eljárások valamelyikét.

Ezek közös jellemzője, hogy valamilyen szinten helyettesítik a gyermek fogantatása körül zajló természetes folyamat egy-egy elemét, a meddőség okától függően. Lehetséges, hogy csupán a peteérés hibádzik, s elegendőnek bizonyul a hormonális kezelés, de az is megtörténhet, hogy a megtermékenyítésnek a siker érdekében az anya szervezetén kívül kell lejátszódnia, s a méhbe csupán az osztódásnak indult csírasejtet juttatják be.






Ha nincs peteérés

A gyakorlatilag bárhol elvégeztethető nőgyógyászati és andrológiai alapkivizsgálás eredményeivel és a három hónapos ciklusmegfigyelés adataival a kézben immár célszerű meddőségi centrumhoz fordulni.

A clamydia- és rákszűrés ismétlésére nincs szükség – ezek eredménye nagyjából egy évig érvényesnek tekinthető –, ám a hüvelyváladék bakteriológiai vizsgálatát ekkor újból el kell végezni, hiszen elméletileg bármikor sor kerülhet valamilyen – nemi szerveket érintő fertőzésre.
Az esetek tekintélyes hányadában a peteérés elmaradása, rendszertelensége okozza a gyermektelenséget. Ilyenkor kézenfekvő, egyszerű megoldásnak tűnik a gyógyszeres kezelés, mellyel mesterségesen kiválthatjuk a peteérést.





Sajnos, számos nőgyógyász előzetes, alapos kivizsgálás nélkül kezdi szedetni páciensével a gyógyszert (többnyire a Clostylbegitet), így az is előfordulhat, hogy többes terhesség alakul ki, ám az is igen gyakori, hogy semmi sem történik, hiszen a nők húsz-harminc százaléka egyáltalán nem reagál a mesterséges hormon szájon át szedett változatára.

Dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumának főorvosa úgy tapasztalta, hogy biztonságosabb, jobban nyomon követhető megoldás a szükséges hipofízis hormon beinjekciózása.





A vizsgálatokat és orvosi beavatkozásokat továbbra is téríti az Egészségbiztosító, ám a gyógyszert a páciensnek kell beszereznie.
A különböző gyártmányú szerek ára ampullánként 800 és 8500 Ft közötti, s legalább hét ampulla szükséges egy kezeléshez. A hipofízishormon adagolása pontos sémák szerint történik.


A vér hormonszinjét, a szer hatását folyamatosan ellenőrzik, így különösen ritkán fordul elő a túlstimuláció, vagyis az az állapot, amikor egyszerre túlságosan sok petesejt érik meg. A kúra időtartama alatt mérni kell az ébredési hőmérsékletet, s rendszeres időközökben hüvelyi ultrahang vizsgálatra is sor kerül. Így pontosan nyomon követhető, hány tüsző érik meg, s arra is nagy pontossággal következtetni lehet, hogy mikor kerül majd sor a tüszőrepedésre és az érett petesejt kiszabadulására.





Igen gyakori, hogy a mesterségesen érlelt tüsző nem reped meg magától, ezért a kezelés további részeként tüszőrepesztő injekciót kap a páciens a megfelelő időpontban. Ekkor, a lehető legideálisabb időpontban kell sort keríteni a közösülésre, ekkor van ugyanis a legnagyobb esély a természetes megtermékenyülésre.

Konc doktor hangsúlyozta, hogy a mesterséges hormononadagolással igen óvatosan kell bánni, s mindig gondosan mérlegelni kell, milyen módszert célszerű választanunk. Ha alacsony dózis mellett döntünk, biztonságosabb az eljárás, de kisebb a sikeres beavatkozások aránya. Ha több tüszőt érlelünk egyszerre, nagyobb esélyünk van a sikerre, de gyakoribb lesz a többes terhesség.

Konc doktor „pályája szégyenének” nevezte azt a régen történt esetét, amikor a beavatkozás eredményeként a kismama méhében nyolc magzat indult növekedésnek. A terhesség biztonságos lezajlása érdekében ilyenkor csökkenteni szokták a magzatok számát legfeljebb kettőre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top