nlc.hu
Család
Szûrõvizsgálat kismamáknak

Szûrõvizsgálat kismamáknak

Mivel a terhesség hatására kialakuló diabétesz tragikus következményekkel: a magzat fejlõdési rendellenességével, túlságosan nagy súlyával vagy méhen belüli elhalásával járhat, minden kismamánál szûrõvizsgálatot végeznek. Ha ugyanis nem veszik észre a terhességi diabéteszt, a születés körüli halálozás a szokott érték ötszörösére növekedik.

Az Egészségügyi Világszervezet a 24-28. hét között cukorterheléses vizsgálat (rövidítése OGTT) végzését javasolja (ennek során 75 gramm glükózt itatnak az anyával). Terhességi cukorbetegségről csak akkor beszélünk, ha a glükózoldat ivása után két órával mért vércukorérték 7,8 millimol/liter felett van.





Az éhgyomorra végzett vércukorvizsgálat nem hatékony eszköze a terhességi diabétesz szűrésének.

Egyszerűen kivitelezhető a tesztreggelis szűrés: ekkor a kismama reggel hétkor egy darab zsemlét és két deci tejet iszik, majd egy óra múlva vérvétel következik. Ha a kapott vércukorérték magasabb a szabályosnál (meghaladja a 7 millimol/liter értéket), a fent említett cukorterheléses vizsgálatot is elvégzik.

A terhesgondozás során rutinszerűen egy vércukorvizsgálatra kerül sor, általában a tesztreggelis módszerrel. A szakmai ajánlások szerint azonban fokozná a hatékonyságot, ha a terhesség mindhárom harmadában történne ilyen vizsgálat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top