nlc.hu
Család
Szülés elõtt vegyük ki a kontaktlencsét!

Szülés elõtt vegyük ki a kontaktlencsét!

Akinek van tapasztalata a kontaktlencsét illetõen, tudja, hogy milyen helyzetekben okozhat problémát. Szüléshez ajánlatos kivenni, mert a kitoláskor az összeszorított szemhéjak alatt elmozdulhat és megsértheti a szaruhártyát, esetleg ki is eshet.




Másrészt nem tudhatjuk előre, meddig tart majd a szülés. A kontaktlencsét naponta csak meghatározott ideig szabad hordani. Ha a kismama későesti, éjjeli szülésre készül, az egész napos ébrenlét után biztosan túllépi majd a kontaktlencse napi viselésére ajánlott maximális időtartamot. Egy esetleges császármetszés esetén az altatás miatt lenne ez az idő túl hosszú. Legjobb tehát előre biztonságba helyezni a lencséket.





A három dioptria fölötti rövidlátás esetén az ideghártyán adódhatnak apró lyukak. Ez a szülés közbeni erőkifejtés hatására retinaleválást idézhet elő. Javasolt a várandósság alatt szemfenéktükrözéssel meggyőződni a retina épségéről, illetve lehetőség van az esetleges lyukak lézeres “befoltozására”.

Leggyakrabban a szülés megkönnyítésével előzik meg a nagy dioptriaszámú rövidlátók szemsérülését. Az adott helyzet alapján döntenek a vákumos világrasegítés, császármetszés, esetleg más megoldás mellett. Az érintett kismamák a terhesgondozás alatt jelezzék orvosuknak a problémát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top