Talán le sem kellene írnom: a fél éven aluli babáknak nem jár semmi extra menü karácsonykor, legfeljebb ünnepi anyatej. Később viszont már csipegethetnek velünk, arra azonban figyeljünk oda, hogy az apróságok ne kapjanak allergizáló ételeket. A tehéntej és tojás tilalom karácsonykor is érvényes a kúszó-mászó korosztályra.
Nézzük a szokásos karácsonyi menüt: halászlé, vagy rántott hal, bébipulyka salátákkal, disznótoros, bejgli. Mit ehet ebből a baba?
Nem túl fűszeres halhúsból (a hal garantáltan szálkamentes alkatrészeiből) és a natúr baromfihúsból készíthetünk pár falatnyi pépet, a krumplisalátához előkészített héjában főtt krumpliból anyatejjel, vagy vízzel pürét.
Egyéb, salátához használható főzelékféléket ugyanígy felhasználhatunk főzelék” készítéséhez. Arra figyeljünk, hogy a hüvelyesek héja kicsiknél ne kerüljön a pürébe. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha krumpilnyomón, vagy fokhagymaprésen törjük át az alapanyagot.
Készíthetünk a babának is ünnepi finomságokat, de ezekben a fő alapanyag és édesítő a gyümölcs legyen, a tésztát rizs, vagy más gabonafélékből készült sűrű kása helyettesítheti. Darabos diót, mogyorót, mandulát, kemény aszalt gyümölcsöket ne használjunk.
Az édes bolti” italok, gyerekpezsgők helyett pedig frissen préselt gyümölcslével, vagy babakoktéllal (gyümölcstea és gyümölcslé keveréke) kínáljuk a babát.
A legfontosabb karácsonyi intelem azonban az: a legtöbb kicsinek az ünnepi hercehurca inkább teher, mint öröm. Ő még nemrég érkezett. Minden reggel új csodákra ébred, számára minden nap ünnep. Hagyjuk, hogy a karácsony is az legyen!
6 hónapos kortól
Egy fél banánt, és egy fél narancs levét összeturmixoljuk két dl. csipkebogyóteával.
Sültalma süni
12 hónapos kortól
Félbevágott almaszeletek magházát kivájjuk, a magházak helyét meglocsoljuk fahéjas citromlével (nagyobbaknál mézes darált dióval is megtölthetjük). Az almákat levelestészta korongokra borítjuk (lehet mirelitből) és vékony mandulaforgácsból tüskéket, szegfüszegből szemet orrot készítünk. Forró sütőben percek alatt elkészül. (A szegfűszeget fogyasztás előtt dobjuk ki.)
Zabpehely gombócok
18 hónapos kortól
20 dkg zabpehelyhet, 20 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet, 10 dkg mézet, 10 dkg vajat és 5 dkg almalébe áztatott mazsolát jól összekeverünk Ha túl száraz lenne, adhatunk hozzá kevés vizet is. Evőkanállal sütőpapíros tepsire szaggatjuk, gombóc alakúra formázzuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben világosbarnára sütjük.