Család

Játékok az elsõ évben

Ki ne szeretné, ha csecsemõjébõl okos, érdeklõdõ kisgyermek válna! Még meg sem született, játékpolcát talán már tele is vásároltuk tarkabarka, készségfeljesztõ ajándékokkal, melyekhez hosszú útmutatókat mellékelnek a gyártók. Pedig milyen egyszerû dolgunk lenne!

Figyeljük a babát, beszéljünk hozzá, játsszunk vele úgy, hogy mindketten élvezzük az önfeledt együttlét értékes perceit! Az első három hónapban a legkedveltebb játékszerek maguk a szülők. Az első félévben elsősorban saját teste köti le a kisbabát. A hatodik hónaptól egyre inkább környezete felé fordul érdeklődése.

Semmiképpen sem kérhetjük számon kisbabánkon, ha egy adott életkorban nem azt játssza, amit “kellene”. Engedjük saját egyéniségét érvényesülni és ne akarjuk ráerőltetni a sípolós kiskacsát csendes, nyugodt babánkra.

Hagyjuk, hogy ő vezessen minket a játék során. Egyértelműen kifejezi, hogy mi tetszik neki és mi nem, csak figyeljünk az arcára. Minél fiatalabb a csecsemő, annál rövidebb ideig képes játszani. Van, aki az ébredés utáni percekben a legfogékonyabb, mások csak tele kapnak kedvet a hancúrozáshoz.








Beszélgess velem!
1. hónap

Az első hónap játékai csendesek, szemlélődőek. A babának gyönyörűség, ha anyja vagy apja szemébe nézhet, hallhatja hangjukat, élvezheti testközelségüket. Leköti a tekintetét egy nagy fekete-fehér mintás poszter, szívesen hallgatja a kis csengők hangját, amint a szél fújdogálja őket.








Jujj, de csikis vagyok!
2. hónap


A második hónapban mozgékonyabb, élénkebb lesz a baba, ha sokat simogatják, masszírozzák. Dörzsölgessük meg egyenként az ujjacskáit kezén-lábán, simítsuk végig a karját, lábszárát. Na és mit szól, ha egy kis szőrmókkal simítjuk meg? Akasszunk az ágya fölé egy könnyedén lebegő tarka-barka mobilt.








Ettől felélénkülök
3. hónap


A harmadik hónapban még mindig passzív résztvevő a játékban. Talán megnevettetjük, ha szívószállal meleg levegőt fújunk a nyakába, hasára. Vegyük karunkra, és úgy mutassuk meg neki a világot. Fürdés közben adhatunk neki egy sípoló kacsát.









Hova bújt a kezem?
4. hónap


A negyedik hónapban már önállóan is el tudja foglalni magát egy kis ideig. Elnézegeti a kezét, megpróbálja elérni a lábacskáit. Hasonfekvésben feltámaszkodva nézelődik, a hátán fekve fejét hátrafordítva, sarkára támaszkodva igyekszik megfordulni.

Kihívás a babának, ha a zoknijára egy kis csengőt kötünk. Temperamentumára is következtethetünk: megpróbálja elérni, vagy bosszankodik? Fektessük hasra, és támasszuk meg a talpacskáit, hogy egy picit előre haladjon, amikor nekifeszül tenyerünknek.








Mozgás, mozgás!
5. hónap


Az ötödik hónaptól egyre aktívabb a kisbaba a játék során. Most már a tartózkodóbb apukák is szívesen játszanak a kicsivel, mert nem tűnik olyan törékenynek. Egyre inkább előtérbe kerülnek a mozgékony játékok: a kicsi szereti, ha ringatják, hintáztatják, repülőztetik. Ha ébren van, szinte állandóan mozog.








Megvagy, Jancsi bohóc!
6. hónap


A hatodik hónapban már nem elégszik meg a nézelődéssel. Mindent meg akar ragadni, és sikerül is elcsípnie, ami nem gurul túl messze. Egy puha szivacslabda erre sokkal alkalmasabb, mint egy igazi nagy piros pöttyös. A keljfeljancsi vidám játszótárs a járókában.










Már tudok forogni
7. hónap


A hetedik hónapban fedezi fel a baba, milyen jól lehet a leporellós mesekönyvet hajtogatni, nézegetni, sőt rágcsálni. Egy puha úszógumi segít a forgolódásban, egy elguruló labda mászásra csalogat. Ehhez persze hely szükséges. A lakás egy részét “bababiztos” területté kell alakítanunk.








Hát ez meg micsoda?
8. hónap


A nyolcadik hónapban néhány “igazi” használati tárgy jobban kielégíti a baba kíváncsiságát, mint a gumiállatok. Szívesen rakosgat egy nagyobb vödörbe, tálba kanalakat, műanyag puharakat, kockákat.









Én vagyok az erősebb
9. hónap


A kilencedik hónapban már jól érzékeli a testét. Erejét összeméri a mamával: megnevetteti az ide-oda huzavona. Hosszasabban eljátszik az egymásba és egymásra rakosgatható hordókkal, kockákkal.








Kukucs, ott vagy!
10. hónap


A tizedik hónap nagy élménye a kukucskálós játék. Bújjunk el egy kendő vagy pokróc alá, a fotel vagy egy nagy henger mögé: bárhonnan bukkanunk is elő, nagy nevetés lesz a vége. Dugjunk el egy játékot is, hadd keresse a baba. A kicsi lassanként megtanulja, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha nem látja őket. Most már az egész világ játék a számára, előbb-utóbb mindent elér, semmi nincs biztonságban előle, ám az ő biztonságára nekünk kell ügyelnünk!








Egyedül is megcsinálom
11. hónap


A tizenegyedik hónapban már egészen ügyes az önálló tevékenységek során is. Legyünk türelemmel, várjuk ki, amíg lerángatja a lábáról a cipőt, elvégzi a „munkáját”. Ne zavarjuk meg, ha éppen elmélyülten foglalatoskodik valamivel, például egy táskában kotorászik, tojásos dobozokat rakosgat, egy lábasba pakol be-ki.








Kié az a cumisüveg?
12. hónap


A tizenkettedik hónapra humorérzéke is kifejlődik. Észreveszi a furcsát, a szokatlant, a vicceset. A járni tanulásban segít egy nagyobb, tologatható dömper, kisszék, babakocsi, de veszélyes és hátráltatja fejlődésében a bébikomp.

Bármilyen jól játszik is a baba, idejében hagyjuk abba, ha fáradni kezd. Vegyük észre, mikor lesz elege a tevékenykedésből, mikor kell nyugalmat biztosítanunk neki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top