Család

Legjobb játék a munka

Az óvodáskorúak szeretnek építkezni, kuckót berendezni, eladósat játszani, maskarába öltözni. A férfi, nõi szerepeket, különbözõ foglalkozásokat próbálgatja játékaiban a kisgyerek. Legnépszerûbb a doktoros, fodrászos, harcos, papás-mamás szerepjáték.




Otthon legszívesebben a felnőttek munkájában vesz részt: leül a papa íróasztalához, a mama mellett takarít, főz a konyhában. Ne küldjük vissza a gyerekszobába a körülöttünk sündörgő kisgyereket, hanem vonjuk be teendőinkbe!

Megteríthetnek, elővehetik a hűtőből a vacsorához valót, ki- és bepakolhatják a mosogatógépet. Közben rengeteget tanulnak: melyik a jobb és bal oldal, mit hol tartunk, hol a helye, mi készül tejből, mit adnak az állatok, melyek a növényi eredetű ételek.

Mutassuk meg, hogyan lehet arcot kirakni retekből, sárgarépából, krumpliból. A zöldségfélékkel, gyümölcsökkel bevásárlósat, szállítósat is játszhat.

Alakítsunk át egy nagyobb ládát vagy kartondobozt tűzhellyé: tetejére ragasszunk három-négy feketére festett, kerek sajtos dobozt. A játéktűzhely aljában tárolhatjuk a babaedényeket, sütőformákat, gyurmát, vízfestéket.

Kis vágódeszkáján műanyag késsel gyurmakígyót, apríthat, perecet sodorhat, főzhet a kis szakács. Köténykét, terítőt is varrhatunk neki. Ezekre a játékokra a kisfiúknak éppúgy szüksége van, mint a kislányoknak!






Játéktippek ovisoknak

Eljött az első, színkockás társasjátékok ideje. Segítsünk neki nyerni egy-egy „véletlenül” odacsúsztatott lappal, mellélépéssel, egyszóval ügyesen játsszunk a kezére, hogy övé legyen a sikerélmény. A párkereső kártyajátékokban is ügyes, de nem szereti, ha nála marad a Fekete Péter.

Őrizzük meg az elromlott zseblámpát, walkmant, kiürült flakont, régi ruhákat, ezekkel játszanak legszívesebben a gyerekek. 

Tornáztassuk játékosan az érzékszerveket! Rajzoljunk ujjunkkal vizes hátára egyszerű figurákat: alma, virág, esernyő stb. Vajon kitalálja, hogy mi az?





Izgalmas dolog, csukott szemmel beleharapni valamibe. Vajon mi lesz az? Ha szemünk nem segít, nyelvünk csak kicsit késve érzi, hogy mi került a szánkba. Kössük be a gyerek szemét és szagoltassunk vele egy-egy jellegzetes illatú gyümölcsöt, virágot. Vajon ráismer?

Feküdjünk hanyatt a fűben és gyönyörködjünk a felhők változatos alakjában. Nézzünk végig egy-egy naplementét vagy napkeltét, majd próbáljuk lefesteni a pompázatos színeket.

Csodáljuk meg az erdőben a fölénk boruló lombsátort, a beszűrődő fény játékát, a zöld ezernyi árnyalatát. Maradjunk csöndben az erdőben, füleljünk a madarak csicsergésére, harkálykopogásra, szél zúgásra, a patak csörgedezésére.





Kényszerű várakozás közben, zuhogó esőben sem kell unatkozni: A krokodillá alakított, kiszínezett facsipeszekre közösen szemet, fogat rajzolhatunk. Etethetjük papírgalacsinnal, csipkedhetünk vele, elvihetjük jelmezbálba, ahol vízilóvá alakulhat.

Hajtogassunk hajót, rajzoljunk bele utasokat, játsszuk el, hogy vitorláznak, viharba keverednek, kikötnek egy szigeten. A kisgyerek fújja a szelet, tenyere a sziget, szoknyája a tenger.

Vigyünk magunkkal kis darab ajándék csomagolópapírt, amin ugyanazok a motívumok ismétlődnek. A legkisebbeknek az is öröm, ha újabb és újabb cicát, nyuszit, elefántot fedeznek fel, a nagyobbacskák megszámolják, hogy hány van ugyanabból az ábrából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top