nlc.hu
Család
A cukorbetegség

A cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség tünetei jóformán észrevétlenek maradhatnak, a magzat fejlõdését és ellátását azonban károsan befolyásolják. Ezért vezették be néhány éve a kismamák diabétesz-szûrését.

A XIX. század végén még többnyire végzetes kimenetelű volt a cukorbeteg nők várandóssága. Minden harmadik anya belehalt a szövődményekbe, s a magzatoknak csupán harmada maradt életben.

Az inzulin felfedezése óriási előrelépést jelentett, s számottevően csökkentette a halálozást – a harmincas években száz cukorbeteg anya közül csupán egyet veszítettek el, s a magzati halálozás is tizennégy százalékra csökkent.

Napjainkban a szakszerűen gondozott diabéteszes kismamák és gyermekeik esélyei szinte megegyeznek az egészségesekével. Fontos, hogy már a tervezett fogamzás előtt felkeressék azt a diabéteszcentrumot, ahová majd várandósan is járni szeretnének gondozásra. Így a gyakori ellenőrzéseknek köszönhetően vércukrát be tudják állítani úgy, hogy valamennyi mérés egészséges értéket adjon.

A várandósság folyamán azonban a nők egy részénél teljesen előzmények nélkül és jóformán észrevétlenül jelentkezik a cukorbetegség. A gyermekvárás ugyanis olyan hormonális változásokkal jár, amelyek növelik az inzulinszükségletet – azaz változatlan cukormennyiség feldolgozásához több inzulin kell.

Ha azonban a kismama szervezete nem képes az emelkedő inzulinigényt kielégíteni, vércukorszintje emelkedni kezd, s ha átlép egy kritikus értéket, terhességi diabéteszről beszélünk. Ettől a pillanattól kezdve rá is ugyanazok az étkezési és gondozási előírások vonatkoznak, mint a várandósság előtt is cukorbeteg anyákra.

Ha szerencséje van, a szülés után megszűnik ez a probléma, ám a következő terhességnél nagy valószínűséggel újból előjön, sőt, akár súlyosbodhat a diabétesz.

Bizonyos tényezők hajlamosítanak a terhességi cukorbajra. Az ikerterhesség, a túlsúly, a sorozatos vetélések, az előző terhesség során előfordult toxémia, az epe egyes megbetegedései fokozzák a kockázatot. Óvatosságra intenek a családi előzmények is: ha már előfordult a családban ez a betegség, a kismamánál is nagyobb valószínűséggel jelentkezik. A betegek felénél azonban semmilyen előzetes jel nem utal a terhességi diabéteszre.


Egyensúlyt kell teremteni


Ha a szűrés során kórosan magas értéket mértek, általában megismétlik a vizsgálatot, majd szükség esetén úgynevezett kvantitatív diétát javasolnak a kismamának. Ez annyit jelent, hogy nem a fogyasztandó táplálékot, hanem mennyiségi értékeket határozzák meg: az étkezés gyakoriságát és azt, hogy mikor hány gramm szénhidrátot lehet fogyasztani.

Annak, aki még sosem méricskélte, mi kerülhet a tányérjára, kezdetben nagyon bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnhet még a legegyszerűbb ebéd szénhidráttartalmának kiszámítása is, hiszen minden egyes felhasznált nyersanyagot figyelembe kell venni. Éppen ezért vegyük igénybe dietetikus szakember segítségét az étrend összeállításában.

Számtalan ötletet meríthetünk cukorbetegek számára összeállított diétáskönyvekből is. Az előírt érték betartása jókora adag fegyelmezettséget kíván, hiszen rendszeresen kell étkezni, nem lehet csak úgy bármikor fagyizni, csokit enni, vagy éppenséggel háromszor egymás után telepakolni a tányért. Egy kis gyakorlattal azonban áthidalhatók ezek a nehézségek is.

Az egészséges étkezési szokások kialakítása már csak azért is fontos, mert a terhességi cukorbetegség általában annak a jele, hogy az illető eleve hajlamos erre a betegségre. Amikor megszületik a baba, a diabéteszt kiváltó okok egy része megszűnik, de a rendszeres vércukor-ellenőrzésről és a diétáról továbbra sem szabad elfeledkezni.

Statisztikai adatok szerint ugyanis huszonöt évvel a terhességi cukorbaj felfedezése után a betegek nyolcvan százaléka inzulinfüggő diabéteszes lett. Ez az adat arra int, hogy a szülés után is érdemes zöldségekben, gyümölcsökben, fehérjében és élelmi rostokban gazdag, szénhidrátokban szegény táplálkozásra törekedni, mert ezzel elodázhatjuk a cukorbetegség kialakulását.

Diabéteszcentrumok az ország valamennyi egyetemi klinikáján (Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Budapesten), valamint a megyei kórházakban működnek. Budapesten az Országos Gyógyintézeti Központban (Szabolcs utcai klinika), a Szent Margit Kórházban és a Péterfy Sándor Utcai Kórházban is fogadni tudják a diabéteszes kismamákat.

(Szaktanácsadó: Dr. Csákány M. György docens, szülész-nőgyógyász, Országos Gyógyintézeti Központ)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top