Család

Epepangás

A várandósság idején valamennyi változás a növekvõ kis élet érdekeit szolgálja. Néha elõfordul, hogy egyéni sajátosságok, korábbi kóros elváltozások miatt az édesanyának komoly panaszokat okoz a másállapot, s ez a magzatnak sem válik javára.




Nagyjából a kismamák tíz százalékánál fordul elő a kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járó terhességi epepangás, s valóban tény, hogy a terhesség fokozza az epekőképződés gyakoriságát. Jelenlegi tudásunk szerint azonban ezek a panaszok nem okoznak koraszülést.

Az epekő émelygéssel, hányingerrel, hányással, hasi puffadással járhat. Az epepangás első szembeszökő tünete az egész testen jelentkező viszketés. Pár nappal később sötétebbé válik a vizelet, ritkán a bőrön is sárgás elszíneződés látható. Valószínűleg az állandó vakaródzás okozza az ilyenkor gyakori alvási nehézségeket, ingerlékenységet.

Sajnos csak igen ritka esetekben jósolható meg előre, ki számíthat a probléma jelentkezésére. Annyi bizonyos, hogy fokozott kockázatra számíthat az a nő, aki májanyagcsere-betegségben szenved, vagy a korábban szedett ösztrogén- és gesztagéntartalmú fogamzásgátló hasonló tüneteket okozott.





Ha az orvos terhességi epepangásra gyanakszik, laborvizsgálatokat végeztet, és hasi ultrahangra küldi a kismamát. Ha a gyanú beigazolódik, akkor a szokásosnál gyakrabban kell terhesgondozásra menni, hogy ellenőrizhessék a magzat állapotát, mert az átlagosnál valamivel gyakrabban fordul elő ilyen esetekben méhen belüli elhalás. Súlyos esetekben kórházi ápolást javasol az orvos, mert előfordulhat, hogy a magzat érdekében a vártnál korábban kell befejezni a terhességet.

A várandósság alatt jelentkező epepanaszok a terhességi hormonok működésével függnek össze. A méhlepény által termelt ösztrogén hatására az arra hajlamos kismamákban renyhébbé válhat a májműködés. Emiatt csökken az epefesték (bilirubin) és az epesavak kiválasztása az epében, s a kórosan megemelkedett epesavszint miatt jelentkezik a viszketés. Ráadásul az epeösszetétel is jelentősen megváltozik. Ennek következtében az epehólyagban úgynevezett epehomok jelenik meg. Ez olyan gyakori, hogy ultrahangvizsgálat segítségével a kismamák felénél kimutatható.

Szerencsére a szülés után hat-nyolc hónappal már rendszerint eltűnik, de az is előfordulhat, hogy az epeösszetétel változása epekő kialakulásához vezet. A viszketés már két nappal a szülés után megszűnik. Újabb terhesség esetén számíthatunk a probléma kiújulására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top