Család

Dohányzó kismamák

Az asszonyok nagy áldozatokra is képesek gyermekükért, a dohányzó nõknek mégis csupán a fele szokik le várandóssága alatt a cigarettáról, 25%-uk csökkenti a napi mennyiséget, a maradék 25% változatlanul folytatja ártalmas szenvedélyét.

Egy német felmérés szerint a várandósok 12%-a a gyermekvárás ideje alatt is dohányzik. Ez az arány nálunk talán még szomorúbb.





Köztudott, hogy a dohányzó nemcsak saját, hanem környezete egészségének is árt, hatványozottan érvényes ez a magzatra, aki kapcsolatban áll az anyai vérkeringéssel. A kismama szervezetébe kerülő mérgek tehát őt is károsítják. Ez olyan, mintha a baba szájába dugná a cigarettát az az anya, aki tudomást sem véve a benne szenvedő piciről, nem mond le saját káros szenvedélyéről.

Minden egyes cigaretta elszívása után húsz perccel a magzat vérében ugyanakkora a nikotinkoncentráció, mint az anyáéban, szívverése pedig percenként 12 dobbanással felgyorsul, hogy a nikotin okozta oxigénhiányt ellensúlyozza. Ha az anya sokat dohányzik, a méhlepény vérellátottsága csökken, a baba kevés oxigénhez jut, ezáltal testi és szellemi fejlődése elmarad. Napi tíz szál elszívása, sőt a passzív dohányzás is hátráltatja a baba fejlődését és növeli a koraszülés és halvaszülés valószínűségét, előidézheti a méhlepény spontán leválását. E szövődmények esélye akár 20-30 százalékkal is megnőhet.






Dohányzó nők gyerekei kisebb súllyal jönnek a világra, nagyobb gyakorisággal lesznek allergiásak, könnyebben fertőződnek meg. Jelentősen nagyobb számban fordul elő köztük magzati növekedési zavar, kiugróan sok közöttük a hiperaktív, 30 százalékkal nagyobb esélyük van, hogy fiatalkorban asztmások lesznek, 25-50 százalékkal nagyobb náluk a bölcsőhalál kockázata. Vörös vérsejtjeik száma alacsonyabb, gyakran fordul elő B12 vitaminhiány, ami a kromoszómák károsodását és rossz sejtosztódást okozhat.

A leukémia és a nyirokrendszeri rák a dohányos és passzív dohányos anyák gyerekei között nagyobb gyakorisággal szedi áldozatait. Az ártalmak az elszívott cigaretták mennyiségétől függnek, de már napi hét száltól egyértelmű károsodások mutathatók ki. Az újszülöttek vizeletében dohányból származó rákkeltő anyagokat találtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top