Család

5+1 tipp újdonsült anyáknak

Végre megszületett a várva-várt baba, és hazaviheted a kórházból. De sajnos nem biztos, hogy minden problémamentes lesz. Ha idõben felkészülsz, szinte csak örömben lesz részed.

Dr. Varga Katalin szakpszichológus, egyetemi tanszékvezető a kilencvenes évek eleje óta foglalkozik a szülés körüli időszak kérdéseivel. Kisebbik fia éppen kétéves, így friss élmények is gazdagítják mondanivalóját.






1. Ne csak a szülésre gondoljunk!

Gyakran látom, hogy a családokra szinte rázúdulnak a szülés utáni hetekben a mindennapi élet gondjai. A pár rendszerint arra összpontosít, hogy jól sikerüljön a szülés. Tanfolyamot látogatnak, légzéstechnikát tanulnak, de alig gondolnak az első babás hetekre. Honnan lesz ennivaló? Ki fog főzni, mosni? Ki segít a nagyobbik gyerek gondozásában? Ma az évezredes hagyományokkal ellentétben ritka az olyan család, ahol az anyát a gyermekágy idején kiszolgálják, így nem adatik meg a lehetőség a testi felépüléshez és a lelki munkához sem. Ha valaki felajánlja segítségét, fogadjuk el! Hiszen az első hetek arra valók, hogy összeszokjunk a babával.


2. Hamar elmúlik ez az időszak

Nagyon sokat segít, ha újra meg újra emlékeztetjük magunkat: ez nem lesz mindig így! Eltelik néhány hét, a család alkalmazkodik az új helyzethez, és – bár elég hihetetlen – a kisbaba is alkalmazkodik valamennyire a családhoz. Megszűnik a kezdeti „őrültekháza-hangulat”, valamivel kiszámíthatóbbak lesznek a mindennapok.


3. A pihenésnek nem akadálya a testmozgás

Nemcsak a tennivalók terhével kell számolni, de a terhesség, a szülés miatt kialakult testi változásokkal is meg kell barátkozni. A természet által gondosan felhalmozott zsírpárnák eddig eltörpültek a hatalmas pocak mellett.




A gömbölyded formák ugyan hozzátartoznak az anyaszerephez (régen eleve értékesebbnek, termékenyebbnek, teherbíróbbnak tartották a telt alkatú menyecskéket), de kétségtelenül szöges ellentétben állnak a mai testideállal. A legtöbb kismama attól tart, hogy partnere nem tartja őt elég vonzónak, pedig valójában önmaga birkózik meg legnehezebben a változással. Itt is az a kulcsmondat: „nem lesz mindig így”. A zsírpárnák a szoptatás során szépen elfogyogatnak. Ehhez persze idő kell és megfelelő életmód. Már az első napokban el lehet kezdeni tornázni. A legtöbb kisbaba nagyon élvezi, ha együtt mozoghat édesanyjával. Számos jó videokazettából, könyvből meríthetünk ötleteket!


4. Nemcsak szülő, hanem nő és férfi is

Fontos, hogy a szülők egymásra is szakítsanak időt. Kis ajándékokkal, kedves szavakkal, beszélgetéssel, gyengédséggel és türelemmel nagyon sokat adhatnak egymásnak. A kismama határozza el az elején, hogy magára is fog időt szakítani, nem vonul vissza teljesen az anyaság bástyái mögé. Aki nyitott marad, energiát nyer ahhoz, hogy a kicsire és a többi családtagra figyeljen.







5. Szabad folyást az érzéseknek!

Ahhoz is idő kell, hogy feldolgozzuk a szülés élményét – különösen akkor, ha nem egészen úgy alakult, ahogy szerettük volna. A házaspárban többnyire idilli kép él a szülésről, a szoptatásról, a babáról, a családi életről. Ezt a magazinok, reklámok rózsaszín világa táplálja. A kisbabás életmód nem fenékig tejfel – ezt mindenki tudja, aki szült már. Ugyanakkor rengeteg örömteli pillanata van. Vegyük észre ezeket!



+1 Lépjünk fel a szorongás ellen!

Előfordul, hogy egyedül nem boldogulunk, sőt válságos lelkiállapotba kerülünk. Minden kismamának járna egy „szülésélményt feldolgozó beszélgetés”, éppúgy, mint a hathetes nőgyógyászati kontroll. Ettől azonban még a társadalmi szemlélet és a szakemberkínálat is igen távol áll. Azt javaslom, keressünk fel mindenképpen egy megfelelő szervezetet vagy szakembert, mielőtt problémánk rátelepedne közvetlen környezetünkre. Nagyon fontos, hogy jól érezzünk magunkat, és megfogalmazzuk, majd kielégítsük vágyainkat. Csak így lehetünk örömteli szülők. Ráadásul ezzel a gyerek is sokkal jobban jár annál, mint ha mindig kifogástalanul tiszta lakásban, szakszerűen ellátva élné az életét, folyamatosan szorongó, elégedetlen édesanyja mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top