Család

Csípõficam

A veleszületett csípõficam nem csupán a valódi, súlyos ficamot jelenti, hanem az ízületi lazaságot is, mely 1-3 hónap alatt javul. A valódi csípõficamnál azonban a kezelés elmulasztása azzal jár, hogy visszafordíthatatlan csípõelváltozás alakul ki, mely mozgáskorlátozottsággal, sántítással, és felnõttkorban fájdalommal is jár.




Ha négy hónapos korig gyakori ellenőrzéssel felfedezik a bajt és elkezdik a kezelést, megelőzhetők a későbbi szövődmények. Előfordulhat azonban, hogy fizikális, vagyis speciális fogásokból álló vizsgálattal a ficam nem ismerhető fel, de a családban korábban előfordult esetek miatt további szűrés is indokolt lehet.

Az ilyenkor szokásos ultrahangvizsgálattal a klinikai tüneteket nem mutató ízületi lazaságot, nem kellően fejlett ízületi vápát is észre lehet venni. Az egészen enyhe csípőlazaságot, az ún. kötött csípőt terpeszpelenkázással hozhatjuk helyre. Valódi csípőficamnál ez azonban nem elegendő, mert ekkor az ortopéd szakorvos az ún. Pavlik-kengyel hordását fogja javasolni. Ha a csípőficamra csak hat hónapos kor után derül fény, sajnos csak műtéttel, illetve medencegipsz alkalmazásával lehet kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top