Család

Köldöksérv és szájpenész

A köldöksérv ártalmatlan probléma, mely a köldökgyûrû nem megfelelõ záródásának vagy gyengeségének köszönhetõ, s fõként kis súllyal született babáknál fordul elõ. A köldök területén látható puha, ballonszerû dudor síráskor elõdomborodik.




Ha a hasizom és a kötőszövet megerősödik, általában magától is visszafejlődik. Műtétre csak akkor van szükség, ha 3-5 éves korra sem múlik el, vagy 1-2 éves kor után fokozatosan nőni kezd. Ragtapasszal felesleges leragasztani, mert hatása kétséges, és a baba bőrét is megviseli.


Szájpenész

Ezt a gombás betegséget a candida albicans nevű faj okozza, s főként újszülötteknél és fiatal csecsemőknél fordul elő. Kétoldalt, a száj nyálkahártyáján megjelenő, majd a nyelvre is ráterjedő, igen nehezen eltávolítható fehér foltokat láthatunk a baba szájában. A tejlerakódásokkal keverhetők össze, ez utóbbiakat azonban könnyű letörölni.

A betegséget nyugtalanság és étvágycsökkenés kíséri. A kezelést az orvos utasítása alapján, speciális ecsetelő folyadékkal végezzük. Mivel a fertőzés elsősorban a csecsemő szájába kerülő, gombával fertőzött eszközökkel (cumi, kiskanál stb.) történik, különösen ügyelni kell a tisztaságra, ha ilyesmit használunk.

A kicsi csecsemőnek azonban semmilyen eszközre nincs szüksége, elég számára az anyamell is! A szájpenész fertőzés a mellbimbóra is átterjedhet, ezért az újrafertőződés megakadályozására az anyát is kezelni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top