Család

Munkajogi jogosságok

Ha már gyermeket vállalsz, nem árt tisztában lenni jó pár jogi dologgal sem. A munkaszerzõdéstõl a munkaidõ-kedvezményekig, összeállításunkban mindenre fény derül. Ha hosszúnak is tûnik, érdemes végigböngészni.










A munkavégzés szabályai

A nők munkavégzésével kapcsolatosan a Munka Törvénykönyve több helyen speciális szabályokat határoz meg.

Rendkívüli munkára (munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, illetve a készenlét alatt elrendelt munkavégzés) és éjszakai munkára nem vehető igénybe a nő a terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig.
Túlmunkára, készenlétre még abban az esetben sem lehet igénybe venni, ha erre baleset, elemi csapás vagy súlyos kár megelőzése, illetőleg elhárítása érdekében lenne szükség.
Nőt nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára hátrányos következményekkel járhat. Azokat a munkaköröket, amelyekben nő nem, vagy csak meghatározott munkafeltételek biztosítása esetén, illetve előzetes orvosi vizsgálat alapján foglalkoztatható, jogszabály (33/1998. [VI. 24.] NM rendelet 8. számú melléklete) határozza meg.


Munkaszerződés módosítása










A munkáltató a munkaszerződést csak közös megegyezéssel módosíthatja. A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ami azt jelenti, hogy csak írásban módosítható érvényesen a munkaszerződés.
A munkáltatónak bizonyos esetekben kötelező módosítania a munkaszerződést. Ilyen eset, amikor a munkavállaló személyi alapbérét a gyerek ápolása, gondozása céljából igénybe vett, fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónál azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell.
A nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény bemutatása alapján – az állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy a meglévő munkakörében a munkafeltételeket kell megfelelően módosítani. A más munkakörbe való áthelyezéshez a munkavállaló hozzájárulása szükséges.

Folytatás: munkaviszony, szabadság, munkaidő-kedvezmények, munkavállalás, továbbképzés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top