Család

Fogadott orvos

Mire egy nõ várandós lesz, legtöbbször már van saját, jól bejáratott nõgyógyásza. Õ az, akihez minden évben ellátogat, neadjisten többször is. Már jól ismeri, bízik benne. De mi van akkor, ha még sincs, vagy nem nála akar szülni?

Az eddigi orvos magánrendelésének tarifájából akár a szülés körüli költségekre is következtethet a páciens, esetleg már látta is kiírva a váróban, ahogy ez sok helyen szokás. A nők egy része örül is ennek, hiszen mindig előre tudhatja, mire is számítson.





Ha viszont a teherbe esést követően kell eldönteni, választ-e fogadott orvost, és ki legyen az, sok szempontot érdemes figyelembe venni. A nagyobb településeken például nem mindegy, melyik kórházban dolgozik a kiválasztott, hiszen a szülés körülményeit a kórház nagymértékben meghatározza (pl. felszereltségével, szemléletével). Szintén fontos, hogy az orvos megbízható és szimpatikus legyen. És nem utolsó szempont a pénz sem.

Tagadják vagy sem, a legtöbb orvos szabott árral dolgozik. Már a terhesgondozás is pénzbe kerül, bár persze maga a szülés a legnagyobb tétel, alkudni viszont sok orvosnál lehet. Hallottunk már olyat is, hogy egy kismama azért utasított el valakit, mert az sokat kért, mire az orvos felajánlott 50 % kedvezményt. Ajánlatát elfogadták, és két év múlva, a következő gyermek születésénél ismét igénybe vették szolgálatait. Természetesen ismét féláron. Aki tehát nem szégyellős, anyagilag is jobban jár. Mindenképpen érdemes azonban néhány részletet tisztázni még szülés előtt. Van olyan orvos, aki egyes beavatkozásokért külön pénzt kér, nem ritka a beavatkozásokat külön beárazó lista sem. Egy budapesti kórház orvosánál az epidurális érzéstelenítés 8000 forintba kerül, pedig nem is ő adja be. Az is gyakori jelenség, hogy ha császármetszésre kerül a sor, az összeg megugrik.





Talán sokak számára megdöbbentő, hogy állami intézményben külön összegeket fizessenek olyan dolgokért, amelyekről a természet is gondoskodna. Vannak anyák, akik nem is teszik, mondván: az a gyerek úgyis kijön majd valahogy. De hogy nekik mivel kell szembenézniük?

A terhesgondozás alatt minden egyes vizsgálat során épp az az orvos foglalkozik velük, aki éppen ügyeletes. Mivel a forgalom nagy, nem biztos, hogy kellő időt tud fordítani minden kismamára és a kórelőzményekre. Így a nők sokkal inkább kiszolgáltatottak olyan eseteknek is, hogy az egyszerűbb variációt követve heteket kórházban kell tölteniük. Sokszor úgy, hogy azt sem tudják, miért. Akinek fogadott orvosa van, az általában meg tudja győzni a doktort, és otthonról bejár a vizsgálatokra. Ha viszont már kórházra kerül a sor, van, aki igazán odafigyel rá. XY doktor úr betegei az elsők a laborvizsgálatoknál, őket mindenki névről ismeri, és ágyukhoz jön a specialista.





Ha megindul a szülés, éjjel vagy nappal, a fogadott orvossal rendelkező nő riasztja a doktort, és jó esetben együtt érnek a kórházba. Tulajdonképpen ez a legnagyobb dolog, amit megfizetett. Aki csak úgy bemegy a kórházba, az bizony az ügyeletest kapja, akár többet is, ha közben műszakváltás történik. Az ügyeletes pedig egyszerre figyel mindenkire, aki éppen a szülőszobán van.

Ha így nézzük, akkor ez bizony egy nagyon is jól működő rendszer. A befizetett tb fejében az alapellátást mindenki megkapja, aki pedig többet fizet, az minőséget és kiszámíthatóságot is kap. A gond csak az, hogy a jelenlegi rendszer ezt nem tudja kezelni sem etikai, sem jogi, sem adóügyi szempontból. És a csattanó: manapság egyre elterjedtebb a fogadott szülésznő gyakorlata, ami azt jelenti, hogy bizonyos összeg fejében a szülésznő is 24 órás ügyeletben várja az első fájásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top