Család

Egerszegi nyomdokain

Hogy mit keresnek a babák vízben? Hát egyszerûen jól érzik magukat az elsõ kilenc hónapjukhoz hasonló közegben. A babaúszás egyike a sokat vitatott babafejlesztési módozatoknak.

Mire épül?

Arra, hogy a babák természetes búvárreflexszel születnek, ami azt jelenti, hogy ha víz éri külső légutaikat, vagy akár arcukat, azonnal levegőt kezdenek el kifújni. Ez a reflex kb. hat hónapos korban tűnik el, tehát addig kell állandósítani. Ha ezt elszalasztottuk, akkor legkorábban hároméves korban érdemes rendes úszástanításba kezdeni. Persze ne várjuk azt, hogy a csecsemők néhány hónaposan szabályosan megtanulnak úszni, ez inkább önfeledt pancsolás lesz. Az úszástanuláshoz viszont mindenképpen jó alap!


Lelkileg és testileg

A mamával, papával közös fürdés erősíti a családtagok közti kapcsolatot. A babaúszás fejleszti a motorikus készségeket és az egyensúlyérzet kialakulását. A vízben töltött idő a tüdőkapacitást is növeli, ezzel elősegíti a vérkeringés jobb működését. Ami külön öröm: mivel a lubickolás a babáknak fizikai próbatétel, mélyebben és hosszabban alszanak.

Aki az esetleges fertőzésektől fél, annak is jó hírrel szolgálhatunk: a babák ellenállóképessége is nő a víztől. Persze néhány elemi szabályt be kell tartani: mindig jól töröld meg, szárítsd meg a haját. A rettegett középfülgyulladást is meg lehet előzni. A fül-orr-gégészek szerint ezt általában az okozza, hogy túlzott jószándékkal próbálják a gyerekek fülét kitörölgetni, akár törölközővel, akár fültisztítóval, így a víz még mélyebbre kerül a füljáratba, és gyulladást okoz. Sokkal jobb módszer hagyni, hogy magától száradjon ki a fül.

Mikor kell elkezdeni?

A közösségben való úszást csak olyan helyen szabad művelni, ahol szervezett keretek között tudják biztosítani a kellő higiéniát. Semmiképpen ne vigyük a gyereket a kötelező oltások beadása előtt az uszodába, és akkor se, ha beteg. Kicsi babáknál a kádfürdetés a legjobb megoldás, otthon. Ezt se kezdjük el önmagunkban, nem árt képzett babaúszás-oktatót hívni. Ezt a köldökcsonk leesése után el is lehet kezdeni.

A legfontosabb

A babaúszás lényege az öröm. A baba és szülei közösen eltöltött ideje, melynek során megtanulják egymást megismerni, megtanulják a bizalmat. Így intimebb kapcsolat jöhet létre a résztvevők között. Ha viszont a baba nem élvezi, ne erőltessük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top