nlc.hu
Család
Kispapák nagy pillanatai

Kispapák nagy pillanatai

A férfi öröme, hogy gyermeke születik, lassan válik valósággá. A baba még meg sem érkezett, máris fejreállít mindent. Holmijai kisajátították azt a zugot is, ahol a teremtés koronája addig újságot olvasott...

„Az új családtag érkezésekor a kicsi felborítja a család megszokott életét – mondja Lénárt Ágota pszichológus. – A csecsemő nagyon pontos napi rutint kényszerít a szülőkre, s ez az intimitás csökkenéséhez vezethet. A férfiak ezt gyakran úgy élik meg, hogy párjuk nem törődik velük, háttérbe szorulnak, és az új helyzet nagy feszültséget teremthet a kapcsolatban. Ám létezik a problémának kreatív megoldása! Szervezzék át a család életét, a férfi is vállaljon szerepet a gyermek gondozásában. Így nagy terhet vesz le párja válláról, a szülőknek hamarabb lesz idejük egymásra, és a papának a kicsivel is szorosabb kapcsolata alakul ki.” Azok a sztárok, akik lapunknak vallottak apaságuk titkairól, hamar ráleltek erre a különlegesen szoros kötődésre.

Rékasi Károly: „Nincs értékesebb a gyerekeimnél”

Az ismert színész és felesége, Détár Enikő színésznő a nyíregyházi színházban dolgoztak, amikor első gyermekük, Gigi született.
„Bennem lassan történt az átalakulás – meséli Rékasi Károly. – Valójában akkor fogtam fel, hogy gyermekem lesz, amikor a baba először mozdult meg Enci pocakjában. Megrázó volt a felismerés, hogy az a kis lény odabent egyre nagyobb lesz, és része mindkettőnk életének, összegzi a génjeinket. Akkoriban még nem volt divat a papás szülés, a folyosón izgultam, riasztó zajok szűrődtek ki a szülőszobából, nem tudtam, mi történik odabenn. Mint a legtöbb férfi, természetesen én is azt szerettem volna, hogy az első gyermekem fiú legyen, de ott, kint a folyosón már csak azért imádkoztam, hogy két egészséges embert kapjak vissza.”

Károly a baba gondozásának minden pillanatában részt akart venni.
„Két és fél kilós volt Gigi, én pedig gyakran gondoztam, sőt még szoptattam is! Enci időközben ugyanis Budapestre szerződött, és közölte, Gigi vele megy, elvégre ő az édesanyja. Én pedig az édesapja – mondtam, és jogom van, hogy velem is legyen. Így Gigi hol Budapesten volt, hol nálam. A kórháztól kaptam anyatejet, azzal tápláltam cumisüvegből a kicsit.”
A második gyermek, Zsebi születésénél már Károly is jelen volt.
„Különleges, felejthetetlen élmény volt. Zsebit először az én kezembe adták, én helyezhettem őt Enci mellére.”

Károly mobiltelefonjában a család a „bázis” címszó alatt van elmentve.
„Bármi történhet az életemben, de annál értékesebb, hogy gyermekeim vannak, sosem. Amikor autózunk hazafelé, és én fáradt vagyok, a fiam mögém kerül, simogatni kezd, és azt mondja: édes papám!… Vagy amikor a lányom a kocsiban átnyúl hozzám, és megfogja a kezem… A legszebb pillanatokat ajándékozzák nekem!”

Till Attila: „A család gyémántja a trónörökös”

A tévés műsorvezetőnek könnyedén alakult át az élete, nem érte sokként a gyermekek születése.
„Már készen álltam az apaságra, amikor az első gyermekem megszületett. Bal kezemben pelenka, jobb kezemben telefon, hogy éppen lemondjak egy programot. Megtanultam korán kelni, későn feküdni, s megismertem a szeretet addig rejtett titkait. Kialakult egy újabb állapot, ahol megnőtt a felelősség értéke.”

Attila szerint egy apa csak akkor követhet el fatális hibákat, ha nem szereti feltétel nélkül a gyerekeit. „A család gyémántja a trónörökös, legyen hát minden az övé, ez így helyes. Rossz gyerek nincs, csak a lurkóval keveset foglalkozó szülő. Ott vagyok minden pillanatukban, s nem bánom, hogy a nagyobbik fiam most éppen gyilkos robot szeretne lenni, a kisebbik pedig a Micimackóból Malacka foglalkozását választaná. Hagyom őket kibontakozni, s nem dőlök majd a kardomba, ha nem lesz belőlük miniszterelnök – csupán elégedett, boldog ember.”

Kurucz Péter: „Sokáig vártam az apaságra”

Az RTL Klub műsorvezetője későn, harminchét évesen nősült, de nem bánja, hogy így történt.
„Nem akartam elsietni a családalapítást. Előbb a munkámban akartam sikeres lenni, megfelelő hátteret akartam teremteni ahhoz, hogy gyermeket vállalhassak. Méghozzá nem is egyet, hanem legalább négyet, lehetőleg minél több fiúval – nekem három bátyám van, ez a minta él bennem, ebben érzem magam otthonosan. Anna, a feleségem megelégedne három gyermekkel is, most, hogy megszületett az első fiam, és várjuk a következő babát.”
Péter ott volt Balázs születésekor, de mint mondja, a „hajrában” félrevonult.
„Hallani azért hallottam, amikor felsírt a fiam, s ez nagy nyugalommal töltött el, tudtam, hogy él, egészséges. Tudatosan készültem az apaságra, de minden, ami a fiammal történik, újdonság, nagy kaland, gyönyörűséges játék. Ami új, ám egyáltalán nem szokatlan, hogy sokkal erősebb bennem a felelősség a családom iránt, no és persze a féltés is növekedett.”

Apák a szülőszobában

Kandász Andrea Szülőszoba című műsorának felvételekor sok-sok tehetetlenül toporgó kispapát vigasztalt. „Az apukák nagyon különbözőképp élik meg a szülést, akár ott vannak feleségük mellett, akár a folyosón aggódnak érte. Vannak, akik a világért el nem mulasztanák gyermekük születésének pillanatát, mások viszont mereven elzárkóznak az apás szüléstől. Mindig közös döntésnek kell lennie, hogy jelen legyen-e a papa a szülésnél. Egy erős kapcsolatot szorosabbá tehet a születés misztériuma, azonban ha bármelyik félben nagy az ellenérzés, tilos erősködni. A rendőrkapitány kispapa például nem akart ott lenni a szülésnél, mert félt, hogy felesége szenvedését látva esetleg az orvosoknak ront. Ám a folyamat olyan gyorsan indult be, hogy nem tudta kihúzni kezét a belé kapaszkodó párjáéból, így végig ott izgult érte és segített neki. Élete legnagyobb élményét jelentette ez a nap, és úgy érezte, ekkor vált igazán társává feleségének.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top