Család

A dúla

A dúla nem egy sütemény és nem is egy egzotikus virág neve, ennél sokkal szebbet jelent: segítõ asszonytárs. Ezt a fogalmat hazánkban még kevesen ismerik, pedig dúlák világszerte mindig is tevékenykedtek, és három éve már hazánkban is megalapult a szülõ nõket segítõ Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE).




Régen a dúlák munkája mindenre kiterjedt a háztartásban, az újabb korban – az utóbbi néhány évtizedben – ténykedésük a szülés körüli segítséget jelenti. Ők azok a nők, akik végigkísérik a terhességet, és ott vannak a szülés pillanatában, majd az első hetekben, hogy jelenlétükkel és tudásukkal segítsék, lelkileg és fizikailag támogassák a szülő nőt.

A tőlünk nyugatabbra fekvő országokban – például Angliában, Németországban, Ausztriában vagy Csehországban – ez már önálló foglakozássá vált, és a tapasztalatok szerint nagyon jól működik. Novák Julianna, a MODULE elnöke elmondta, hogy hazánkban még kevesen ismerik őket és sajnos a legtöbb kórházban nem igazán örülnek a dúlák jelenlétének.





Pedig a jelenlegi egészségügyi rendszerben igen kevés idő jut arra, hogy az orvos és a szülés előtt álló nő közvetlen és bizalmas kapcsolatot alakítson ki egymással. Így a legtöbb esetben nem tudnak személyre szabott és folyamatos gondoskodást biztosítani a kismamáknak, és részletesen megválaszolni az őt foglalkoztató kérdéseket. Többek közt ezt a hiányosságot is pótolják a dúlák.

Dúla az a nő – vagy férfi – lehet, akinek már van személyes tapasztalata a szüléssel kapcsolatban. Ezen kívül nagyon lényeges, hogy kulcsfontosságú élménynek ismerje el a szülést és a születést. Ahhoz, hogy dúla váljék valakiből, el kell végeznie egy tanfolyamot, melyből már többet is tartott az egyesület megalakulása óta. Itt nem szülésznőket és ápolókat „képeznek” ki, a résztvevők olyan oktatást kapnak, mellyel laikusként is tudnak segítséget nyújtani.

Megismerkednek a várandós nők jogaival, hogy aztán erről pontos tájékoztatást tudjanak adni a szülésre váró nőnek. A dúlák nem helyettesítik az orvost, a szülésznőt vagy az ápolónőt, ők érzelmileg támogatják a kismamát, és folyamatosan gondoskodnak komfortérzetük biztosításáról. A segítő asszony nem hoz döntéseket és nem lép fel a szülők nevében, hanem a döntéshozatalhoz szükséges információk megszerzésében és – főleg elsőgyermekes családoknál – a szülés megtervezésében segíthet. Ez a szolgáltatás a nyugati országokban önálló szakmának számít, így fizetni kell érte, nálunk azonban a dúlák nyújtotta segítség teljesen ingyenes.





Ezt a szülés előtti és alatti plusz támogatást bármelyik nő igénybe veheti, akinek fontos, hogy folyamatos gondoskodással körülvéve, teljes nyugalomban élhesse meg a szülést.

Mivel hazánkban még nincsen többéves és nagyszámú tapasztalat a dúlák közreműködésével kísért szülésekkel kapcsolatban, így csak a nyugati országokban elkészített összehasonlító adatokat tudjuk megvizsgálni. Az Egyesült Államokban élő dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász megfigyelései szerint a dúla által kísért szüléseknél a vajúdás időtartama 25%-kal lerövidült, a császármetszések száma 50%-kal csökkent, 30%-kal kevesebbszer kellett fogót és fájdalomcsillapítást használni, és 60%-kal kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést és gátmetszést alkalmazni.
A tapasztalat továbbá azt mutatta, hogy azoknál az anyáknál, akik több személyes gondoskodást és figyelmet kapnak szülés közben, könnyebben és természetesebben alakul ki a kötődés és a jó kapcsolat a babával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top