Család

Babatisztaság

Puha, mint a babapopsi? Valóban, a babák egészséges bõre irigylésre méltó. Mindenki olyat szeretne magának. Pedig ez az az idõszak, amikor a bõr a legérzékenyebb.





A fokozott érzékenységnek több oka is van. Egyrészt az, hogy meg kell szoknia a külvilág hatásait. A másik ok abban keresendő, hogy a csecsemőknek testúlyukhoz képest nagy a bőrfelületük, így sokkal jobban szívódnak fel az azt ért anyagok, és nagyobb a párologtatás is. A felnőttek bőrén is megtalálható természetes védő zsírréteg náluk sérülékenyebb és nehezebben is képződik újra, így vigyázni kell rá.

Erre a védőrétegre érdemes tehát nagyon vigyázni. A fürdetésnél és tisztába tételnél mindig csak az orvos vagy a védőnő által ajánlott szereket használjuk. Amire szükségünk lesz vagy lehet: popsikenőcs, babaolaj, babafürdető (kerüljük az erősen habzó fajtákat), semleges babaszappan, kamilla.







Ruhák fehérítéséhez, fertőtlenítéséhez
A hintőporral legyünk nagyon óvatosak, mert nagyobb mennyiségben az izzadsággal keveredve gyulladást okozhat. Nagyon fontos, hogy fürdetés után a baba bőrét alaposan megszárítsuk, különösen ügyelve a hajlatokra, így megóvhatjuk a bőr kipállásától és a gombás fertőzésektől.

Amikor tisztába tesszük a csecsemőt, mindig ügyeljünk arra, hogy alaposan tisztítsuk meg a pelenka alatti területet.

Érdemes arra is vigyázni, hogy a baba környezete is tiszta legyen. Fertőtlenítsük gyakran a kiságyát, a kiskádat, és ha cumiból etetjük, azt is főzzük ki. Az orvosságok beadásához használt kanálra is ez érvényes!







Elpusztítja a gombákat, spórákat, vírusokat és baktériumokat

Különösen figyeljünk a pelenkázó tisztaságára.
Ezt is lemoshatjuk fertőtlenítőszeres vízzel. A használt pelenkákat mindig jól zárható vödörben tároljuk, és ezt is fertőtlenítsük gyakran.

Az egészséges csecsemő bőre szerencsére nem igényel különösebb tisztogatást, figyeljünk tehát arra, hogy csak akkor fürdessük, mossuk le, amikor az valóban szükséges!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top