Család

Várandós-szex

A kismamák egy része a várandósság ideje alatt csak gyengédségre, szeretetre vágyik. Mások épp ellenkezõleg: felszabadultan, hatalmas étvággyal élvezik a házaséletet.




A női test átalakulása, a megváltozott hormontevékenység, az új szerepbe való beilleszkedés alaposan átalakítja a gyereket váró pár kapcsolatát. Felmérések szerint a házastársak mintegy harmada szívesebben bújik ilyenkor ágyba, míg körülbelül ugyanennyien kerülik a szexuális együttlétet. Sok nőt zavar megváltozott alakja, nagy pocakja miatt nem tartja kívánatosnak magát, ezért nem szívesen mutatkozik levetkőzve párja előtt. Persze aki nem tudja felszabadultan átadni magát érzéseinek, nem szereti magát új formájában, és úgy éli meg a terhességet, mint női vonzerejének elvesztését, nem is tudja élvezni a szexet. A férfiak vágyát is lehűti a hasát takargató, elutasítást sugárzó nő.

Az első három hónapban a gyakori rosszullét, aluszékonyság árnyékolhatja be a kismama hangulatát. Nem csoda, ha alig várja, hogy korán ágyba bújhasson, de nem a szex, hanem az alvás reményében. A várandósság második harmada hozza meg a boldog kiteljesedés érzését. A kínzó rosszullétek elmúlnak, a has még nem olyan nagy, hogy kényelmetlenséget okozna. Ebben az időszakban rendszerint szexuális téren is visszatér a régi aktivitás, sőt, akár fokozódik is.

Közénk áll a gyerek?
A babavárás vége felé mindinkább útban lehet a pocak az ágyban. Közénk áll a gyerek? – kérdezik maguktól riadtan a párok. Ha egyáltalán felmerül ez a kérdés, jó, ha hangosan is kimondják. Közelebb hozza a házastársakat, ha megosztják gondolataikat. Akár azt, hogy az együttlétkor eddig megszokott pozíció kellemetlen, akár azt, hogy nehéz egyszerre szülőnek és szeretőnek lenni.





Alaptalan félelmek

A férfiak életében valamivel kisebb változást jelent a gyermekáldás: a várandóssággal járó testi tüneteket feleségük éli át, ők legfeljebb örömmel, esetleg csöppnyi tartózkodással szemlélik a hatalmasra növő pocakot. A leendő apák nagy részét nem befolyásolja feleségük megváltozott alakja, szeretik és kívánják őt, mint annak előtte. Rugalmasan követik kívánságait, és hajlandóak új helyzetek kipróbálására. Ezáltal valóban gazdagodhat a pár házasélete. Kevesen vannak az olyan kispapák – egy felmérés szerint csak mintegy tizenkét százalék –, akik túlságosan aggodalmaskodók, és ezért tartózkodó viselkedést tanúsítanak az ágyban. Bennük egyre növekszik a félelem a várandósság vége felé: attól tartanak, hogy összenyomják a kicsit. Az önmegtartóztatásnak azonban nincs orvosi indoka, gondoljuk csak végig, mennyi minden védi a magzatot a külső hatásoktól: a hasizmok, a méh, amely szintén csupa izom, a külső és belső magzatburok, a magzatvíz. Félelmük tehát alaptalan. Ám ha mégis felmerül valamilyen probléma, nem árt óvatosnak lenni.





 Kerüljük a szexuális érintkezést,
•  ha a méhlepény a méhnyakcsatorna nyílásához közel, a méh alsó részében helyezkedik el. Ilyenkor a nemi aktus vérzést válthat ki.
•  Indokolt a szünet a szexben, ha bármelyik fél nemi, illetve húgyúti fertőzésben szenved.
•  Ha korábban koraszülése volt a kismamának az idő előtt megindult fájástevékenység miatt.



 


 


 






Új örömök a franciaágyban
Lehangoló lehet, ha párunk tartózkodóvá válik. Csendes gyötrődés helyett vegyük át ilyenkor a kezdeményezést. Némi fantáziával új és új módokat eszelhetünk ki. Az sem biztos, hogy a szex az egyedüli megoldás. Az ágyba vitt reggeli, vacsora, a párna- vagy kártyacsata, a meglepetés-masszírozás, a simogatás ugyan nem vezet orgazmushoz, de a jókedv, az oldott hangulat egész biztos gazdagítani fogja kapcsolatunkat.
Befejezésül csak egyet mondhatunk: tegyen mindenki kedve szerint, a baba nem bánja, ha szülei szeretik egymást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top