Család

Hogyan neveljünk boldog gyereket?

Ha nem vagy pszichológus, csak a sötétben és a saját emlékeidben tapogatózhatsz, mi is az, amit jobb, ha nem teszel gyerekeiddel, és mi az amire szükséged lehet.





A visszaigazolás pedig sokszor csak évek, évtizedek múlva érkezik. Ha pedig szakmánk történetesen épp a pszichológia, lehet, hogy még rosszabb a helyzet. Hiszen akkor teljesen tudatában vagyunk, mekkora hatást tehetünk gyermekünk fejlődő személyiségére, lelkére.

Steve Biddulph, ausztrál apa és immár több évtizedes nevelői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik. A Magyar Könyvklub most jelentette meg Hogyan neveljünk boldog gyereket című könyvének második részét, amely a kisgyermekkor rejtelmeivel foglalkozik.

Persze legyinthetünk, ismét egy újabb nevelési tanácsadó könyv, ami felett elszáll majd az idő. Steve Biddulph könyve azonban leginkább a józan paraszti észre és kutatásokra épül, ami talán a legjobb garancia a hitelességre. Bizalomgerjesztő közvetlen stílusa is, és az is, hogy konkrét példákkal igazolja tanácsait. Mert neki nem elméletei vannak, hanem konkrét tanácsokat ad.


És hogy mik a könyv fő témái?

• Ki nevelje fel a gyereket? Ma már életünk egyik központi problémájává vált ez a kérdés, hiszen a nőknek jóformán választaniuk kell a karrier és a gyereknevelés között.

• Hogyan neveljünk fiút/lányt? Ez kisgyermekkorban különösen fontos kérdés, hiszen ilyenkor alakulnak a nemi szerepek.

• Mitől érzi magát egy gyerek biztonságban?

• A gyengéd és a határozott szeretet – a „jól neveltség” és a közvetlenség titka


Bár a könyv példái az ausztrál világot tükrözik, mégis jó szívvel ajánlhatjuk mindenkinek, aki tájékozódni szeretne, anélkül, hogy elveszne a részletekben, vagy halálra ijedne tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top