Család

Iskolakezdés támogatással

Itt a szeptember, kezdõdik ismét az iskola. Az elsõsök már tudják, melyik lesz az az intézmény, ahol megkezdik ismerkedésüket a tudományokkal, a többiek nagy része pedig a már megszokott padba ül vissza.





A beiskolázás azonban nem kevés kiadással jár a szülőknek. Mi most összegyűjtöttük azoknak a támogatásoknak a sorát, amelyeket a szülők igénybe vehetnek, hogy megkönnyítsék a dolgot. Ami mindenkinek jár: 13. havi családi pótlék, aminek augusztusban kell megérkeznie, ez már el is jutott a családokhoz.

A rászorulóknak azonban más kedvezményekkel is próbálnak segíteni.

Ingyenes tankönyvek

A tankönyvcsomag megvásárlása az egyik legnagyobb anyagi teher a szülők számára. Különösen a kezdő csomagok kerülnek sokba, ha olyan példányokat is tartalmaznak, amelyeket majd évekig kell használni.
Ingyenesen juthatnak tankönyvhöz a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulók, diszlexiások, három- vagy többgyermekes családban élő, továbbá egyedülálló szülő által nevelt tanulók, illetve rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők (az 1-8. évfolyamon). Az iskola automatikusan adja ezt a támogatást a családi pótlék összege alapján.

Ha a feltételek adottak, a gyerekek a tankönyvet az iskolai könyvtárból kikölcsönözhetik, vagy a könyveket a napköziben kihelyezik számukra. Persze a legjobb megoldás a könyvvásárláshoz nyújtott pénzbeli támogatás.






Iskolakezdési támogatás

A munkáltató a szülőknek gyermekenként 15 ezer forint támogatást adhat, ráadásul adómentesen. Ez persze a cég döntése, de nem árt rákérdezni, nem feledkeztek-e meg róla?


Étkezési támogatás

Még ma is sokszor hallunk éhező, iskolában egyáltalán nem evő gyerekekről szóló híreket. Ezt a támogatást az intézmény veszi fel, és cserébe ételt ad a gyerekeknek. Erre jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek, a három- és többgyermekes családban élő, valamint a tartósan beteg, fogyatékos tanulók.






Nyelvvizsgadíj-visszatérítés


Ez a támogatási forma már inkább a középiskolásokat érinti, és már az elmúlt tanévben is igényelhető volt. Hasznos is, hiszen a felvételi pontszámokon is látszik a nyelvvizsgák száma. Érdemes az iskolában érdeklődni a lehetőségekről.


A felsoroltakon kívül nem árt utánanézni az egyes iskolák alapítványaitól igényelhető ösztöndíjaknak, támogatásoknak és az önkormányzati támogatásoknak is! Sok sikert, és jó tanulást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top