nlc.hu
Család
Élet Milánnal

Élet Milánnal

Csütörtök volt a nap, ami a kiskönyvemben a születés várható idõpontja után állt. Kedden még beautóztam a kórházba, magzati szívhangokat hallgattak...





Aztán beszélgettünk az orvosommal, aki végül azt ajánlotta, jöjjek be már szerdán, egyedül vagyok otthon napközben, talán jobb, ha mégis bent töltöm azt az utolsó néhány órát.

Így aztán szerda délelőtt bevonultam a kórházba. Hrabal könyveit vittem magammal, hogy ne zöldüljek az unalomtól és főleg, hogy a rengeteg időm, ami lesz, mégis kellemesen teljen. A kötelező vizsgálatok után ebédet is kaptam, az utolsó morzsáig befaltam, végigdőltem az ágyon és átadtam magam Hrabalnak.

Két óra múlva a szülőszobán voltam. Olyan gyorsan zajlott minden, hogy én szinte csak egy mosolygó lebegésben éltem végig azokat a pillanatokat. Az ebéd utáni olvasgatásba egyszercsak a főorvos és a főmadam robbant be, érdeklődtek azután, hogy ettem-e, mondtam igen, nagyon jó volt. Ők mondták, kár. Nem értettem, miért baj. Aztán elmondták.

A vérnyomásom az egekben volt és úgy látták, azonnal „be kell fejezni a terhességet”. Szó szerint így hangzott. Ezért aztán nem is igazán értettem, hogy ez mit jelent. Amikor hozzátették, hogy a műtő másfél óra múlva készen áll, akkor már kapisgáltam, amikor kimondták a varázsigét, akkor világossá vált. Milán császármetszéssel jön a világra.

Addig azonban a szülőszobán egy infúzióra kötöttek, és a hasamra tették a magzati szívhangos tappancskákat. Milán szíve kattogott, én meg türelmesebb voltam, mint valaha. Azon járt az eszem, hogy mire Milán apukája ideér a munka után, ahogy ígérte, már egy kisfia lesz neki. Amikor a madam megkérdezte, hogy telefonáljon-e valakinek, élénken tiltakoztam is, minek idecsődíteni bárkit, hát a készre majd jöhetnek. Közben jött az altatóorvos, elszörnyedt a visszerektől a lábamon, befásliztatta és aláíratott velem egy halom papírt.

Aztán egyszercsak tiszta lett a műtő, egyszercsak betolattam oda a saját lábamon. Leültem a műtőasztal végébe, és előrehajtott fejjel vártam, míg a gerincembe betalál a tű. A hátam mögött az orvos mindent elmondott, mit és mennyi ideig fogok érezni, csak éppen a helyet nem találta, hol is legyen az, ahol bármit érezzek.

Amikor pedig már bennem volt az érzéstelenítés, megint felgyorsult minden. „Tíz kicsi elefánt megy a sivatagban, tíz kicsi elefánt hazafelé baktat.” Ez a bolondos dal járt az agyamban, miközben egy zöld lepel mögött valami történt, a lepel mögött két orvos műtött éppen, hogy néhány perc múlva az én orvosom azt mondja: „Egyem a szívét, de szép kisfiú!” Ekkor egy nagy hullámzást éreztem a hasamban, Milán ezzel búcsúzott el a védelmet jelentő méhemtől.

A visszafelé út már nehezebb volt, fejfájással, szédüléssel, rosszulléttel éltem át, míg a hasamon az öltések eltüntettépk a metszést, de tudtam, hogy Milán már kint van, hallottam, ahogy kiabál, pöröl a világgal, viszont látni csak akkor láthattam, amikor pólyában, fehér kis sapkában odahozták mellém. Az infúzió még folyt a karomba, éppen csak a kezem fejével tudtam megcirógatni őt, és azt mondani neki, hogy :„Szervusz, Milán, én vagyok a te anyukád.”

Zsuzsa és Milán kalandjairól ezentúl havonta olvashattok Növőfélben rovatunkban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top