nlc.hu
Család
Gyerekjátékok

Gyerekjátékok

A fejlõdés és a fejlesztés, de a gyerekek jó szórakozása érdekében sem mindegy, milyen játékot adunk a kezébe. Nézzük, mi való a babának 6 hónapos és kétéves kora között.







6 hónapos kortól
6-12 hónapos:

Fél éves kor után megváltozik a játékhasználat: mind többször vesz két tárgyat a kezébe, először felváltva nézegeti, majd összeütögeti őket, s amint megtanult ülni, eljön a tárgyak egymásba rakásának időszaka. A szülők sokszor azt hiszik, a gyerek “rosszaságának” jele, hogy azonnal kiborítja a felnőtt által gondosan egymásba




illesztett építőkockákat. Ám ez a látszólagos “rombolás” valójában egy fontos fejlődési fázis, ami után hamarosan eljön az “alkotás” időszaka. Általában a kilenc-tizedik hónap táján lehet felfedezni a gyerek játékában valamiféle elképzelést, több lépcsős tervet. Most már nem csupán megérinteni, megszerezni, szétszórni akarja a tárgyakat, hanem kezdi őket összegyűjteni, sőt válogatni. Fontos, hogy ebben a korban sokféle, egymásba illesztésre alkalmas játéka legyen.








6 hónapos kortól
12-18 hónapos:


Ekkor gyermekünk már valószínűleg jár, kezd beszélni is. Minden olyan játékot szívesen használ, amelybe kapaszkodva járkálhat, vagy lábbal hajthatja. Szívesen hallgat mondókát, rövid mesét is. Ez az első rajzocskák megjelenésének időszaka, adhatunk akár színes ceruzát, akár zsírkrétát is neki. Az is biztos, hogy előbb-utóbb nem elégszik meg a papírral, és művészi hajlamait más területeken, pontosabban felületeken is kipróbálja majd, úgymint fal és bútorok. Ezt megelőzendő ragasszunk csomagolópapírt egy-egy nagyobb felületre. Ma már lehet kapni úgynevezett ujjfestékeket, amelyekbe ételszínezéket kevernek. Ezekkel már ilyen korú gyermekeink is bátran kipróbálhatják a piktorság szépségeit. És ha meg is kóstolják az éppen nekik tetsző színeket, nem lesz tőle semmi bajuk.





12 hónapos:

Egyéves korára a baba a legkisebb kenyérmorzsát is fel tudja csippenteni. Az első évben a játékok által a csecsemő megtanulja használni a kezét, felismeri a tárgyakat, mászik feléjük, szemével követi azokat. Fürdetés közben már szeret játszani, ezáltal felfedezi a vízben tartózkodás örömét. Később a játék hasznos kellékké válik, hogy megtanuljon kapcsolatot teremteni környezetével.
A gyermek most már elég nagy ahhoz, hogy bonyolultabb játékai is legyenek. De a biztonság nagyon fontos szempont a megválasztásukban. Ajánlott játékok: húzogatós játékok. Miután megtanult biztonságosan járni, madzagon maga után húzhat valami játékot. Meglovagolható játékok, tologatós, összerakós játékok, nagyon egyszerű építőjátékok.


18-24 hónapos:





Most már aztán semmi sincs biztonságban! Gyermekeink ebben a korban már szinte mindent megkaparintanak, ami egyszer felkelti figyelmüket. Legyünk nagyon körültekintőek és óvatosak.
Ilyentájt próbálkoznak először az énekléssel. Tánctudományuk néha már egy-egy felnőttével vetekszik.
Ha már elég meleg van, irány a homokozó! Ha nincs, bent a szobában építhetünk kockákból tornyokat, házakat. Adjunk a gyerek kezébe kisseprűt, lapátot, amikor takarítunk, ilyenkor neki ez még jó játék, szívesen leutánoz minket. Bevonhatjuk a mosogatásba is, még ha locspocs is lesz utána a konyha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top