nlc.hu
Család
Hogyan válasszunk játékot?

Hogyan válasszunk játékot?

Aki átélte, tudja mit jelent, amikor órákat töltve a játékboltban, tanácstalanul válogat ezernyi baba és kisvonat között, hogy csemetéjének a legbiztonságosabb, legszínesebb, legélvezetesebb játékot vigye haza.





Ebből az a tanulság, hogy majdnem lehetetlen vállalkozás a „legjobb játékot” kiválasztani a gyereknek, ami folyamatosan foglalkoztatja, és amit újra és újra kézbe vesz, ami egyre több ösztönzést és élvezetet jelent számára. Egy dolog biztos, hogy az a játék nyújtja a gyereknek a legtöbbet, amit igazán élvez.

Van néhány igen jól megtervezett játék, ami megfelelő ösztönzést nyújt az új dolgok felfedezéséhez, és új készségek megszerzéséhez is. A következőkben felsorolunk néhány kritériumot, melyek alapján kiválaszthatjuk azt a játékot, amelyik saját gyermekünk számára a legjobbnak számít.





Az egyik dolog, amit állandóan szem előtt kell tartanunk, az, hogy a gyerekek nagyon gyorsan változnak, különösen az első három év során. Így az a játék, amivel egy két hónapos baba jól elszórakozik, a kétéves gyermek számára már egyáltalán nem mulatságos, és fordítva. A gyerekeknek fejlődésük során más és más ingerekre van szükségük, és a rendelkezésükre álló játékoknak ki kell szolgálniuk különböző szükségleteiket. Nagyon fontos, hogy olyan játékot válasszunk neki, amelyik megfelel az életkorának. Ha az illető játék nagyobb gyerekeknek való, mint ő maga, akkor nem tud vele rendeltetésszerűen játszani, és így nem is igen fogja élvezni. Ha viszont túl egyszerű játékot adunk a kezébe, könnyen elunhatja magát.

Mielőtt megvásárolnánk, nézzük meg, hogy biztonságos-e az a játék? Ne vásároljunk olyan játékot, amivel kárt tehet magában vagy másokban. Másodszor: ösztönzi-e játékra a gyermeket? Harmadszor: megvan-e a játékértéke? Más szóval: elég sokoldalú-e az a játék ahhoz, hogy többféle tevékenységre is alkalmas legyen, és legalábbis egy darabig együtt nő-e vele? A negyedik szempont nagyon egyszerű: élvezetes-e? Az egyszerű összehasonlítás kedvéért vegyük például az építőkockát. Ez jó játék, mert különböző életkorú gyerekek egyaránt élvezik, és képzeletüket, kezdeményezőkedvüket egyaránt megmozgató játékokra ösztönzi őket. A mechanikus játékok már nem olyan jók, mert nem lehet velük sok mindent csinálni, és a gyerek hamar elunja őket.





Azok a játékok, amelyeket össze lehet illeszteni, kapcsolni, vagy amelyekből különböző építményeket lehet létrehozni, már nagyon korán megtanítják a gyereket arra, hogy saját ügyességét felhasználva meg tudja változtatni a dolgok megjelenési formáját. Emellett javítják a térbeli intelligenciáját és érzékelésének mélységét.

A jól megválasztott játék segítségével lehet a legjobban tanítani, jóra szoktatni. A jól megtervezett játékokkal kikémlelhetjük gyermekünk képességeit, serkenthetjük felfedezőkedvét. Egyszóval a legjobb játékok elbűvölik a gyereket, és újra és újra leül velük játszani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top