Család

Egy sorozat, ahol a föld és az ég összeér

Természetesen a Szülõszoba címû sorozatról van szó. Az elsõ két szülést bemutató részt január elsõ szerdáján sugározták. Másnap mindenki errõl beszélt: utcán, villamoson, rendelõkben, reggeli kávé közben a munkahelyeken.

Kandász Andrea, a TV2 szerkesztő-riportere meséli ezt, miközben forró levesét kanalazza.
– Nem is eszem mást! Annyira együtt élek és érzek a kismamáimmal, hogy együtt is hízom velük. Tíz hónap, tíz kiló.

A Kismama aznapi olvasói e-mailjei is leginkább a tévéadásban történtekkel foglalkoztak, csak egy jellemző mondatot idézek:
„Ha ilyen a normális szülés, akkor százszor inkább a császár!”

— Hogy tudtad megállni, hogy közbeszólj? Hogy ne lapítsa már agyon azt a szegény kismamát, doktor úr!

– Milyen jogon szóltam volna? Nem vagyok se orvos, se bába, se dúla! És mi van, ha szólok? Mi lesz akkor a többi kilencvenhatezer kismamával? Nekik akarjuk megmutatni, hogy szülhetnek ma a magyar nők.

— Ahányan vagyunk, annyiféleképpen, nem? Hogy fér ez bele tíz részbe?

– Mind a húsz történet egyszeri, megismételhetetlen, mégis rengeteg jellemző, általános mozzanatot fedezek fel bennük. Megismerhettem olyan főorvost, aki a szülés közben azt magyarázta nekem, hogy ez egy show! Meg kell adni minden nőnek, hogy életében egyszer főszereplője legyen egy show-nak! Közben volt olyan szülész, aki szerint a természet azért bízta a nőkre a szülést, mert a férfiak nem bírnának ki ekkora fájdalmat. Döntse el a néző, neki melyik rokonszenves!

— A hálapénz.hu honlap működését felfüggesztették. Nem azért, mert pontos összegeket lehetett olvasni rajta, hanem mert szemérmetlenül részletes beszámolókat közölt arról, hogy kivel mi történt a szülőszobában. A tévésorozat nem fog egyszer csak eltűnni hasonló, személyes adatokhoz fűződő jogok állítólagos megsértése miatt?

– Dehogy! Miért? Az ezerötszáz várandós anya közül, akiket megkerestünk, húsz tisztelt meg engem és a nézőket azzal, hogy bebocsátott az életébe. Ezek nem kandi kamerás felvételek! Mindig mindenki tudta, hogy ott a kamera, hogy filmre rögzítse a szavakat és a tetteket. Nem az a felháborító, ha valaki könyökkel passzírozza ki a kisbabát a mamájából, hanem az, ha ezt százezrek látják? Egyébként már a szombati beharangozó részlet után elkezdtek fenyegetni sms-ben, hétfő reggel pedig ügyvédi felszólítást kaptam, melyben „letiltották” az adást. Csak hát ezek az idők szerencsére már elmúltak! Szerdán szépen le is ment az első rész, láthatta, aki akarta.

— Milyen érzéseid voltak a várandóssággal, a szüléssel kapcsolatban, mielőtt belevágtatok volna a sorozatba?

– Borzalmas emlékek. Pedig semmi különös nem történt akkor, kilenc éve, Lolita születésénél. Minden normálisan, előírás, azaz a „protokoll” szerint folyt. Iszonyú lelkiismeret-furdalással küzdök, ahányszor csak eszembe jut. Teljesen készületlen voltam! Nem is foglalkoztam az egésszel, míg föl nem küldtek a szülőágyra!

Második rész»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top