Család

Kengyel

Az elsõ néhány adás után fogalmazódott meg a kérdés: tényleg muszáj ma, Magyarországon a nõk többségének még mindig a legkiszolgáltatottabb testhelyzetben szülnie?

A magas kórházi ágy, a hanyatt fektetés, a magas kengyelbe szíjazott lábak annak a kényelmét szolgálják, aki az „érkezési oldalon” várja a babát. Neki pont „kézre áll” a szemből jövő magzat. Ez a testhelyzet műtéthez kell. Mióta újra felfedezték, hogy a szülés természetes folyamat, azóta egyre több szülészet (Magyarországon még valójában kevés) támogatja, hogy a nő maga válassza meg azt a testhelyzetet, amelyik a legkényelmesebb neki. Ha feküdni szeretne, akkor azt. A baba egyébként akkor is megszületik, ha az anyát hanyatt fekvésbe kényszerítik, ám tudni kell, hogy a szülés természetes folyamatának szempontjából ez a legkedvezőtlenebb pozíció.

Ilyenkor a nehézségi erővel szemben, szinte fölfelé kell nyomni, a medence kerülete sokkal kisebb, mint ha például szülőszékre ülne, vagy térdre ereszkedne a kismama. Hanyattfekvésben a pocak súlya nyomja a nagy hasi eret, ezért is nem tud a legtöbb nő így aludni a várandósság vége felé. Megnő a gátmetszés esélye, hiszen sokkal nagyobb erővel kell nyomni, mintha a teste jelzéseire figyelve, a függőlegeshez csak kicsit is közelítő testhelyzetet venne fel a kismama. Először egyébként XIV. Lajos parancsolta meg, hogy fektessék szülés közben hanyatt az egyik szeretőjét, mert a kulcslyukon át szemtanúja akart lenni a baba kibújásának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top