Család

Kórházban a gyerek

Amikor egy gyermek megbetegszik, a fellépõ aggodalmat csak az csillapíthatja, ha az anyuka és apuka folyamatos tájékoztatást kap a gyerek állapotáról, és persze, ha a kis beteg mellett lehetnek.





Arról, hogy erre milyen lehetőségük van a kórházakban, illetve a járóbeteg ellátásokon, Erhadtné Gachályi Anikó, betegjogi képviselő ad tájékoztatást.


A kórházban

Az egészségügyi törvény szerint a kiskorú betegnek (18 éves kor alatt) joga van arra, hogy szülője, illetve törvényes képviselője mellette tartózkodjon. Ez a jelenlét folyamatos lehet. Ha a gyerek vagy a szülő kéri, akkor ott is aludhat vele az anya, az apa, illetve egy megjelölt rokona. Ha szülő bent szeretne maradni éjszakára a gyerekkel, azt a nővérnek kell jelezni, illetve a főorvosnál kell engedélyt kérnie. Ez a gyakorlatban csak a kórházakban meglévő feltételek szerint valósulhat meg, úgy, hogy a többi betegtárs jogát is tiszteletben tartsák és a betegellátás zavartalanságát is biztosítsák. Ezeknek a jogoknak a részletei, az éjszaki bent tartózkodás, illetve bent alvás lehetőségét az adott kórház házirendje, és azon belül az ellátási osztály is szabályozza.





Természetesen ez sokban függ az érintett intézmény tárgyi feltételeitől. Például egy hatágyas kórteremben, ahol megmozdulni is alig lehet, nagyon zavaró lehet, ha még egy szülő is be akar feküdni gyermeke mellé. Elméletben megengedett, hogy akár több rokon is a gyerekkel maradjon éjszakára, ám ezt a gyakorlatban sokszor elég nehéz megvalósítani. Ezért több kórház már leírta házirendjében, hogy legfeljebb két személy maradhat a kicsivel. Természetesen vannak szigorítások is, például az intenzív osztályokon. A kórházak azonban mindig hajlanak a kompromisszumra, általában megpróbálják minél közelebb vinni egymáshoz a kéréseket és a lehetőségeket.

Ahol nincsenek meg a tárgyi feltételek, ott sem küldhetik el a szülőt a gyerek mellől éjszakára, mert ilyen esetben, akár egy széken ülve is ott maradhat a hozzátartozó a gyereke mellett. A gyakorlatban azonban szerencsésebb, ha a szülő inkább kipiheni magát éjszaka, ugyanis a kórház és a kicsi jobban igényli a rokon jelenlétét nappal. Egy fizikailag kipihent anyuka nagyobb segítséget nyújthat gyermeke testi és lelki gyógyulásában.





A szoptatós anyukák részére mindenképpen meg kell teremteni a bent alvás lehetőségét, és ez számukra minden esetben ingyenes. A kórház adottságaitól függően előfordulhat, hogy nem a gyerekkel egy osztályon helyezik el az anyukát. Egyéb esetben, ha a kórház szálláshelyet biztosít a szülőnek éjszakára, azért fizetni kell. Ez az összeg intézményenként és az elhelyezés színvonalától függően változik. Egyes helyeken már vannak külön erre a célra kialakított szobák, ennek ára körübelül 2000-2500 forint éjszakára egy személynek. Vannak ennél olcsóbb, körübelül 1000 forintos lehetőségek is. Az árról mindig előre kell tájékoztatni a hozzátartozókat.





Minden kórház célja, hogy ápolási osztályt létesítsenek, ahol a hozzátartozók együtt tudnak maradni a gyerekekkel. Az épület felújítási munkálatai során már mindenhol figyelembe veszik ezt a szempontot.

Azt, hogy melyik szülő maradjon a gyerekkel, a családok dönthetik el. Azonban figyelembe kell venni azt is, milyen korú, nemű a gyermek, melyik osztályon fekszik, és hogy nem zavarja-e a gyerek szeméremérzetét a szülő jelenléte.

A járóbetegek esetéről itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top