Család

Mikor szülessen a kistestvér?

Két vagy három kisgyerek sok energiát igényel. Terhességek, szülések. Ez nem csak örömet, hanem idegi, fizikai megterhelést is jelent. Mikor a kistestvér jöttén gondolokozol, a saját érdekeidet is vedd figyelembe!





Dilemma és az élet ajándéka

Melyik, már gyerekes anyában ne lennének bizonytalanságok, kérdések? Rengeteg változás vár rád, a kismamára, vizsgálatok, szűrések és beszerzendő kellékek végtelennek tetsző listája, és a munkád otthagyása is nehezíti a dolgod. Másrészt viszont a gyerekednek állandóan lesz játszótársa, és nektek szülőknek gyorsabban lesz újra “önálló” életetek.

Ideális korkülönbség a gyerekek között nem létezik. Minden korkülönbségnek megvan a maga előnye és hátránya, mind a gyerekek számára, mind számodra. És a te, mint leendő kismama szempontjából sem mindegy, mikor érkezik a következő gyermek.
A két terhesség közötti túl rövid idő (kevesebb, mint 6 hónap) jelentősen emeli a vérszegénység, a korai burokrepedés és az anyai halálozás veszélyét. Az öt évnél hosszabb “szünet” esetén viszont a terhességi toxémia kockázata emelkedik. Összehasonlítások alapján a 18 és 23 hónap között mutatkozik a legkisebb kockázat.


Egy-két év




Már előre félek a fárasztó éjszakáktól – mondja Kati, akinek még három hónapja van a második szüléséig. – Az egyik gyerek a pocakomban van még, a másik állandóan a karomban. Néha alig állok a lábamon, fáj a derekam, és a karom, állandóan a wc-n ülnék, és a baba is többet mocorog, mint annak idején a testvére. Mintha megérezné az én feszültségemet.


Az első szülés után a nők többségénél a belső izmok és medencetáji csontozat gyengülése tapasztalható, ami akár pár hónapig is eltarthat.

Előfordulhat, hogy a két szülés közti rövid idő miatt erősek még benned a fájdalmas, kényelmetlen emlékek, pl.: a gátmetszés varratának égése, a melleid feszülése. A szülést követően a fiatal anyáknak meg kell barátkozniuk megváltozott alakjukkal is. Ez különösen akkor eshet nehezedre, ha végre visszanyerted korábbi alakodat, önbizalmadat, és a hasfalad tágulása okozta csíkok (striák) végre, egy év után elkezdtek halványodni.


A nagyobb korkülönbség




Margó egy kicsit tart a szüléstől, első gyermekét 24 évesen hozta világra, a másodiknál már 31 lesz. „Bevallom, ma már félek a fájdalomtól, nagyon izgulok, hogy minden rendben menjen. Rendszeresen járok ellenőrzésre, tornázni. Ráadásul ott van nekem Gergő, rá is figyelnem kell. Az első terhesség valahogy felhőtlenebb volt, hiszen akkor csak a pocaklakóra kellett figyelnem. Most már a nagyobbik gyerek is kiköveteli a figyelmet.

Gyakori, hogy a két szülés közti hosszabb idő inkább lelkileg viseli meg a kismamákat. Már tapasztalt anyuka vagy, végre helyrejött az alakod, munkába álltál, nem csoda, ha nagyobb nyomás nehezedik rád. Több év elteltével csak a szép emlékek maradtak meg, így az újabb kilenc hónap és az azt követő időszak sokkolóbb és gyakran fárasztóbb is lehet.

Amiről, muszáj szót ejteni, hogy bizony fiatalabb sem lettél. Fizikumod, tested már nem olyan fitt, így a terhesség jobban megviselhet, sokszor gyötörhet émelygés, gyomorégés, jobban oda kell figyelned a helyes életmódra, gyakrabban kell vizsgálatokra járnod. Viszont nagy előnye a több éves korkülönbségnek, hogy szervezeted már regenerálódott, gát- és hasizmaid épek.






Ha túl gyorsan teherbe esel:

– Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás állapota hamarabb kifejlődhet a menopausa után.
– Vérszegénység léphet fel.
– Az emlőrák veszélyesebb, kétszer nagyobb a valószínűsége a halálozásnak.
– Hypertonia, magas vérnyomás alakulhat ki.
– Az elhízás és annak fennmaradásának veszélye nagyobb.
– A terhességi csíkok (striák) kialakulása és megmaradása valószínűsíthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top