Család

Charlie és a csokigyár

Kevés ember akad, aki nem lelkesedik a finom csokoládéért. Charlie és a csokigyár olyan édességbirodalomba kalauzolja a nézõt, amelyben a legnagyobb kincs és a leghatalmasabb erõ a szeretet.

Roald Dahl regénye a Charlie és a csokigyár 1964-ben jelent meg. Azóta 32 nyelven, 13 millió példányt adtak el belőle. A könyvet magyarul Karcsi és a csokoládégyár címmel vehette kezébe az olvasó. Tim Burton rendező és John August forgatókönyvíró apró érdekességekkel, finom magyarázatokkal egészítette ki az eredeti történetet, és megírták a furcsa csokoládégyáros gyerekkorát. Természetesen zord apával, aki eltiltja gyermekét az édességtől, ám a gyerekben a tiltás hatására csak nő az édesség iránti vágy.

A csokigyáros

Willy Wonka csodabogár és különleges áhítattal beszél az édességről. Gyárát autószám hagyja el a finomabbnál finomabb csokoládé, de a gyár kapuja – némi ipari kémkedés után – az emberek előtt zárva van, éppen ezért titok övezi. Az érzékeny és bohó, de emberi kapcsolatokban járatlan csokigyárost Johnny Depp alakítja.
Wonka különleges alkat, kicsit idejétmúlt, bár próbálja követni a divatot. Egy nap felhívást tesz közzé, öt szerencsebilétát rejtett el a világban szétküldött csokoládék között. Aki megtalálja a bilétát, egy kísérőjével meglátogathatja a misztikus csokoládégyár rejtett világát.

Charlie

Picur Charlie teljesen átlagos, normális fiú, de nagyon szegény. Szüleivel és nagyszüleivel él egy romos házban. Nagyapja, aki évekkel ezelőtt a gyárban dolgozott, számtalanszor mesél neki a csokigyárról és az ott készülő finomságokról. Amikor tudomást szerez a gyárlátogatást jelentő aranybilétáról, remény és a kiszámíthatatlan szerencse között hánykódva vágyódik a nyereményre. Charlie évente egyszer, születésnapjára, Wonka féle különleges csokoládét kap. Nem csak a csokoládé finom íze sürgeti a papír lefejtését, hanem az aranybiléta utáni vágya is, de csak csokoládét talál a csomagolásban, amit viszont örömmel oszt meg szüleivel és nagyszüleivel.

Gyerekek és felnőttek

A tévé és az újságok minden nap az aranybiléta megtalálóiról beszélnek. Az elsőt falánk Augustus találta meg, aki másra sem tud gondolni, mint hogy édességgel tömje tele a száját. A másodikat az elkényeztetett Veruca Só, vagyis igazából nem is ő, hanem apjának munkásai, mert Veruca kiveri a hisztit, ha az apja nem veszi meg mindazt, ami épp eszébe jut. A harmadikat Violet Nyálias, akit csak a polcán sorakozó díjak és a rágózás érdekel. Győztesnek született, vallja magáról és anyja kicsinyített mása. A negyediket Mike Tévé találja meg, akit videojátékok bűvöletében folyamatosan azt bizonygatja, hogy mennyivel okosabb mindenki másnál. Rettentően idegesítő gyerekek, igazi rossz arcok.
Ezután valami csodálatos dolog történik: Charlie pénzt talál az utcán, és Wonka-féle tejszínpompás mártott mokkát vásárol, amiben megtalálja az ötödik aranybilétát, így Charlie is mehet a gyárba.

Umpa-lumpák, üveglift és szeretet

A csokigyár számos érdekességet és szemkápráztató csodát rejt. Csokoládéfolyót vízeséssel, ehető füvet, nyalókamezőt és a gyárban élnek az Umpa-Lumpák is. Ők irányítják a gépeket és néha dalra fakadnak. Dalaik érdekessége, hogy nagyon jól ismerik a gyár látogatóit. Wonka igazi feltaláló, így a közlekedés meggyorsítására előkerül az üveglift is. (A Karcsi és a csokoládégyár folytatása a Karcsi és a nagy üveglift.)
Meseországot nem hagyta érintetlenül a valóság. Létezik elbocsátás, munkanélküliség, profit, pszichológus, de a legfontosabb a szeretet. Charlie, a jó lelkű fiú, megmutatja a szeretet nagyságát és a család fontosságát Wonkának, aki szembenéz gyerekkori lidérceivel, és végül Charlie lesz a világon a legszerencsésebb kisfiú.

A film hivatalos honlapja »

Nézz bele a filmbe! Kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top