Család

Beszélj hozzám!

Az ember élete már a fogantatás pillanatával elkezdõdik. A baba érzékenyen reagál az anya minden rezdülésére, mintha egy láthatatlan "lelki köldökzsinór" kötné össze õket.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a nézetek, amelyek szerint az anyaméhben és a születés során szerzett élmények kihatnak az ember testi-lelki fejlődésére és személyiségére. A kilencvenes évek közepén két neves pszichoanalitikus, Dr. Hidas György és Dr. Raffai Jenő kidolgozott egy mélylélektani kapcsolatfejlesztő módszert, az anya-magzat kapcsolatanalízist, melynek során már a fogantatás pillanatától kezdve olyan szoros lelki kapcsolat jöhet létre az anya és gyermeke között, ami által jelentősen csökkenthető a születéssel kapcsolatos traumák, valamint a szülési komplikációk száma, és a baba harmonikusabb személyiséggé válhat. A kapcsolatanalízis felfogása szerint a baba és a mama közti aktív párbeszéd már a méhen belüli élet során elkezdődik.


A méhen belüli lét és a születés hat a személyiségre

Az anya-magzat kapcsolatanalízis feladata, hogy átvilágítsa a kismama lelkét, segítse rendezni a várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, negatív viszonyait.
Segítse felvenni, fejleszteni és harmonizálni a kapcsolatát születendő gyermekével, továbbá készítse fel lelkileg az anyát és a magzatot a szülésre-születésre.
Segítsen megszabadítani a kismamát saját negatív érzelmeitől, valamint édesanyja illetve a korábbi generációk továbbadott negatív élményeinek hatásaitól.
A kapcsolatanalízis másik feladata megoldani a kismama születendő gyermekével kapcsolatos problémáit, a gyermek elutasításának lelkiismereti problémáit.
• A baba egy érzelmi húron pendül az anyával

A baba érzékenyebb, mint gondolnánk. Az anya testi betegségei, stresszélményei és lelki problémái hatással vannak a magzat fizikai és lelki fejlődésére. Ferenczi Sándor pszichoanalitikus 20-as években szerzett tapasztalatai igazolják, hogy a nem kívánt gyermekek testi és lelki fejlődése eltérő, többen lesznek közülük pszichoszomatikus betegek, szociálisan deviánsak, vagy kísérelnek meg öngyilkosságot. Ugyanez a tapasztalat akkor is, ha a családban tragédia történik a várandósság alatt. Ha a terhesség alatt szakadt meg a kapcsolat a szülők között, akkor a babák alacsonyabb súllyal születtek, mint akiknél a kapcsolat harmonikus volt.

• A születés előtti stresszidőpontok megőrződnek
Kutatások szerint az alvajárás fellépésének időpontja egybeesik a születés időpontjával. Az öngyilkosságok időzítése pedig éppen arra a napra esik, amikor az egyént az anyja magzatként el akarta vetélni.

• Úgy állunk a várandósságunkhoz, ahogy anyánk állt az övéhez?
A születés előtti stressz hatása a személyiségfejlődésre generációkon át öröklődhet. A kapcsolatanalízis során gyakran megfigyelhető, hogy az anya méhen belüli élménye, az ő édesanyjával való viszonya jelenik meg saját terhessége során.


A harmonikus anya-magzat kapcsolat feltétele

A kismamák első lépésben egy interjún esnek át, melynek során feltérképezik a várandós anya “kapcsolati hálózatát”. Megvizsgálják a fogantatás körülményeit, az anya és az apa saját fogantatását és születését, valamint a kismama anyjának viszonyulását a terhességéhez. Ezáltal kialakul egy kép az anyasághoz való viszonyáról.Dr. Hidas Györgyöt, az anya-magzat kapcsolatanalízis egyik létrehozóját a módszerben rejlő lehetőségekről kérdeztük.


– Hány helyen vehető igénybe a módszer Magyarországon?

– Egyelőre csak Budapesten tartunk foglalkozásokat, de jövőre indítunk egy képzést, ami várhatóan kiterjeszti majd a kapcsolatanalízis elérhetőségét.


– Kik keresik meg önöket általában?

– Főként a 30 év körüli, magas pozícióban levő nők. Ezen kívül azok, akiknek saját fogamzásukkal volt problémájuk, vagy az aktuális várandósságukkal vannak orvosi-biológiai gondjaik. Indokolt olyan meddőségi esetekben is, amikor a háttérben valamilyen lelki ok áll.

– Mikor kell elkezdeni a kapcsolatanalízist, és meddig tart?

– Minél előbb, annál jobb. Heti 1-2 alkalommal vannak foglalkozások a 36. hétig, amikor kilenc szülésre-születésre felkészítő szöveget adunk át az anyának.

Belső utazás – találkozás a babával


A kapcsolatanalízis során az anyát a pszichoanalitikus relaxált állapotba segíti, melynek során mentálisan bejut a méhébe, és megkeresi gyermekét. Arra kérik, hogy próbáljon ráhangolódni azokra az érzésekre, amelyek a babából felé áramlanak. Ez nem könnyű feladat, de ha sikerül, ezek az érzések elérik a mama “álomképernyőjét”, azt a lélektani felületet, ahova az álmok és a fantáziák is kivetülnek, és ezáltal venni tudja a baba üzeneteit. A kapcsolat az anya és magzat tudattalanjának a kommunikációja. Érzéseket, jelzéseket szállító “lelki köldökzsinór”, mely olyan tényezők formájában ölt testet, mint a magzat mozgásai, felidézett gondolatok, fantáziák vagy testérzetek. A kapcsolatanalízis nem terápia, hanem a tudattalan folyamatok korrekciója, kapcsolatfelvétel a babával.


Mindenkinek sikerül?

A módszerrel elérhető aktív anya-magzat párbeszéd általában megtanulható. Vannak, akikben létezik egyfajta belső gát, de az pszichoanalitikus módszerekkel feloldható.Hogyan válaszol a baba?


• Megnyugszik
A kapcsolat kialakulásának egyik jele, hogy az addig mocorgó magzat nem mozdul, az anyák értelmezése szerint “figyel”. Ha eközben az anya gondolatai elkalandoznak, a baba újra mozog, szinte visszahívja az anyát. 

• Teljesíti az anya kérését
Egy kismamát, aki elsajátította a kapcsolatanalízis módszerét, vajúdás közben arra kért a szülésze, hogy beszélje meg a babával, hogy egy órán belül fordítsa be a fejét a kimenetbe. A kért időre be is fordult a baba.

• Megemelkedik a szívfrekvenciája
Ha az anya belső hangján beszél, vagy akár csak gondol a magzatra, megnövekszik a baba szívfrekvenciája.


Lehetőség egy kiegyensúlyozottabb életre


A magzattal való kapcsolattartás azt eredményezi, hogy nem lépnek fel olyan szülési komplikációk, mint a koraszülés, a farfekvés vagy a nyitott méhszáj. Az anya meg tud állapodni a babával a méhen belüli elhelyezkedéséről vagy a születés időpontjáról. A kialakult mély kapcsolat eredménye, hogy az anya születési élménye nem terhelődik rá a babára, ezáltal a baba sokkal kiegyensúlyozottabb, stabilabb személyiséggé válik. Kevesebb lesz az elfojtás felnőtt korban, és az energiák az elhárítás helyett hasznosabb dolgokra fordíthatók. Ezek a babák kommunikatívabbak, nyitottabbak, empatikusabbak, átlagon felüli intelligenciaszinttel rendelkeznek, és jobb az önismeretük. Ezen kívül a jól megalapozott, harmonikus anya-gyermek kapcsolat később is megmarad.Bővebb információ:

• Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit:
Lelki köldökzsinór–Beszélgetések a kisbabámmal
Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft., 2002.

• Raffai Jenő: Megfogantam, tehát vagyok. Párbeszéd a babával az anyaméhben.
Útmutató Kiadó, 1998 

• Anya-magzat kapcsolatanalízis
dr. Hidas György (hidasvek@axelero.hu) és dr. Raffai Jenő (raffaij@mail.datanet.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top