Család

Lackner László: A skorpió jegyében avagy kamaszkorunk forradalma

1956 Petõfi utcai, régi iskola 7.B, osztályfõnöki óra: nehezedõ szempillák, púpos hátak, zsibbadó fenekek, egy monoton tanári hang, és következnek a szenvedés percei. Hát ez valahogy nem változott; a szitu a régi, a tanárok maradiak-tisztelet a kivételnek- csak az iskolákat újították fel azóta...némelyiket...




Pad alatt olvasás, csúzli, órai levelezés, cigarettázók, stréberek na meg persze a “keményfiúk” és itt elindul a Kerka-parti “csibészek” élete a 8.B osztály legjével:a mesélő Cilával, a röhögős Kecmeccel, a bóbiskoló Ladikkal, a harcos Farágóval és a bunker többi lakójával:a vezér Dokival és a kis ötödikes Rágcsával.
Srácok, haverok a faluból akik mindennapjaikat főleg a Kerka-parti bunkernál töltik. Álmok, ábrándok,fafegyverek, játék és katonásdi míg nem egy nap elfoglalják bunkerukat. Közben 1956 okt. 24-én Pesten “elfoglalják a rádiót” aminek szele 26-án a falut is eléri. A katonásdi kezd valóssá válni, a srácok kezébe fegyver kerül és kezdődhet a harc a bunkerért. Pár dolog megváltozik a suliban is-míg ideiglenesen be nem zárják-tanítás végén nincs éneklés, nincs több orosz óra és nincs úttörőtábor.
Mindeközben Cila és Ladik “megbarátkozik” a lányokkal, Cila megtalálja élete szerelmét-Valit-kitől kisvártatva megkapja első csókját, de sajnos a csalódás sen naradhat el.
Megérkezik a forradalmi bizottság, felszólalnak a polgártársak,ledöntik az emlékműveket és irány a laktanya:ahonnan persze a fiatalság se hiányozhat, hiába az apai fenyegetés s az anyai féltés, hisz ugye kíváncsi a gyerek és szüleink hiába próbálnak megvédeni minket a gonosztól s szenvedéstől, mi mégis mindent tudni akarunk.Dehát előbb-utóbb felnő a gyerek és megismeri mindazt amitől védte a családi burok, és innentől hiába a sok játék, lassan felfogjuk, hogy már nem vagyunk gyerekek, ahogy ezt a végén a srácokkal is megtörténik.
Harckocsik, páncéltörő ágyúk, fegyverek, gránátok majd a szovjet tankok is megérkeznek- “kicsit” fordul a világ. A történet magávalragadóan vezet át a tizenéves Cila nézetéből-engem szintén tizenévest- a történelem egy fontos szakaszán, az 1956-os forradalmon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top