Család

Fogyózó kismamák

Kilenc hónapig minden nap volt ezer dolog amin aggódhattam. Véreredményeken, különbözõ teszteken, rengeteg ultrahangon, de bevallom, engem legfõképp mégis csak egy dolog foglalkoztatott: nehogy túl sokat hízzak a terhességem idején.





Nem tartoztam a ritka kivételek közé. Vérvételre várakozva minden kismama erről értekezett: hány hét-hány kiló, túl nagy-túl kicsi has…, internetes fórumokon fitneszőrült anyukák ajánlottak diétát a várandósoknak, a tévében pedig élő adásban nézhettem, hogy miként vigyáznak az alakjukra a médiamamák. Ez van, megváltozott a világ.

Mikor először találkoztam a védőnőmmel, elsőnek arra kért, hogy álljak a mérlegre. „Ez így jó”… dünnyögte… „de nem kell ám sokat hízni. Az se baj, ha a huszadik hétig egyetlen kiló sem csúszik fel. Tíz-tizenkettő pedig legyen a maximum” – bocsátott az utamra. Az orvosom még szigorúbb volt, összesen kilenc árva kilót engedélyezett. „Egy hónap, egy kiló, egy dekával se legyen több” – dörmögte. Mikor észrevette az arcomon a meghökkenést, kicsit bővebben is kifejtette: ha túlságosan elhízom, nagyobb a terhességi toxémia veszélye, a magas vérnyomásé, a komplikáltabb szülésé. A cukorbetegségről meg ne is beszéljünk.





Mennyit hízhatunk?
Egy átlagos nő számára az ésszerű és biztonságos súlygyarapodás 9 és 13 kiló között van. Ebből körülbelül 2,7-3,6 jut a gyerekre, 6,3-10,8 kg a méhlepényre, az emlőkre, a folyadékokra, valamint más szervekre.
Ehetek-e?

Tulajdonképpen minden falat felett elmerengtem. Megehetem-e? Meg bizony, nehogy éhezzen az a kisbaba – visította az egyik énem. Már így is sok – így a másik. Voltak olyan hetek, amikor naponta többször is mérlegre álltam. A túrós tészta előtt és után. Egy pohár víz előtt és után. És persze minden terheskönyv nyitva állt, hogy tanulmányozhassam a dolgok tudományos oldalát. Heti lebontásban a hízás menetét, még külön kis táblázatom is volt, hogy melyik héten szabad hízni fél kilót, melyik héten nem. Az ideális terhesdiéta fejezet viszont határozottan idegesített. Ki az az őrült, aki képes egy jó nagy adag sültkrumpli nélkül kibírni kilenc hónapot? Nutellás palacsinta nélkül? Mákos nudli nélkül? Mérgemben meg is kerestem azokat a cikkeket, fórumokat, ahol végre a másik oldal kapott szót: huszonöt kilót hízott kismamák, akik három hét alatt le is adták, amit felszedtek; rémtörténetek, amelyben azért kerültek életveszélybe a babák, mert az anyjuk nem mert rendesen enni a terhessége alatt.






Csokit zöldséggel?


Teltek a hónapok. Az első időszak viszonylag könnyen ment, mert az állandó émelygés miatt nem nagyon kerülgettem a hűtőt. De a második harmad már nehezebbnek bizonyult. Mert hát kívánós lettem. Kívántam a fagyit, a sütit, a kekszet, a csokit… és nem kívántam a salátát, a párolt zöldséget, a főzeléket. Próbáltam magam azzal bíztatni, hogy a szervezetem majd jelzi, hogy milyen ételekre van szüksége, de amikor a dupla adag mákostészta után még mindig vágytam valami kis édességre, elbizonytalanodtam. Lehet, hogy a szervezetem tévúton jár?





Gyarapodás üteme
Egy átlagos testsúlyú nőnek mintegy másfél-két kilót kell híznia az első három hónapban, és körülbelül heti fél kilót, összesen öt és fél-hat kilót a terhesség második harmadában. A hízásnak a hetedik és nyolcadik hónapban is a heti félkilós ütemben kell folytatódnia, a kilencedik hónapban pedig összesen fél-egy kiló engedélyezett, de inkább kevesebb. Az utolsó három hónapban tehát a hízás ne haladja meg a három és fél-négy kilót.  






A szépen rakódó súlyoknak végül a harmadik harmad elején egy tűszúrás vetett véget. A cukorterheléses vérvizsgálat. Kiderült, hogy magas a vércukorszintem, így újabb vizsgálatok következtek. Újabb orvos, két napos kórházi megfigyelés, dietetikus és diéta. Meghagyták, ha nem tartom az étrendet és még két hét múlva is magas lesz a cukrom, inzulinra fognak. Nagyon megijedtem. Olyannyira, hogy ijedtemben két napig enni is alig mertem. Szürke napok következtek. A diéta annyira szigorú volt, hogy tulajdonképpen a vízen és a levegőn kívül semmit se fogyaszthattam korlátlanul. Folyton éheztem és szenvedtem. Nem sétálgattam már a városban, mert megőrjített, hogy minden állomáson megcsap a frissen sült péksütemény illata, hogy minden sarkon van egy cukrászda, étterem, pub, ahol jóízűen eszegetnek az emberek. A testem-lelkem egy kis cukorért könyörgött. Egy hónap után aztán megszoktam a rém-diétát. Már nem ácsingóztam a falatok után, elkezdtem tornázni, a mérleget a szekrény mögé süllyesztettem. Egy dekát se híztam ezek után. Sőt, valószínűleg fogytam, de az ételadagokat nem emelhettem. Pedig próbálkoztam mindenfélével: magyaráztam az orvosomnak, hogy így túl kicsi lesz a gyerek, ő csak legyintett. Felhívtam a dietetikust, hogy nem lesznek-e komplikációk, ha nem érem el a normális plusz tíz kilót, de ő csak leintett. Aztán eltelt a kilenc hónap, és megszületett Virág. Alig három kilósan, makkegészségesen. Ugyan kit érdekelt akkor, hogy fogyóznom kellett a terhesség alatt?

Ellenőrizzük a súlyunkat!

Hetente mérjük meg a combunk felső részét. Nem híztunk magunkra, ha ennek a kerülete a terhesség alatt legnagyobb részben változatlan marad, mivel itt csak a kismama saját testzsírja található, csupán az utolsó hónapokban változhat a folyadékvisszatartás miatt.






Kilók és veszélyek

Ha túl kevés – a babák gyakrabban születnek a megfelelő idő előtt, és szenvednek méhen belüli sorvadást
Ha túl sok – a magzat mérése és ellenőrzése nehezebbé válik, a nagy súly megterheli az izmokat, hát- és lábfájást okozhat, fáradékonyságot és visszeret okoz, könnyebben alakul ki toxémia, nagyobb a császármetszés valószínűsége és gyakrabban fordulhatnak elő műtét utáni szövődmények






Terhesség alatti diéta
150 grammos szénhidrát diéta terhességi cukorbetegségre

• Reggeli 7 órakor:
25 gramm szénhidrát


– natúr tea
– 5 dkg barna kenyér (rozskenyér) rá feltét: margarin, sovány felvágott, sajt, tojás, szardínia, zöldpaprika (kaliforniai paprikát nem!), uborka, paradicsom, retek, savanyúság


• Tízórai 10 órakor:
25 gramm szénhidrát


– gyümölcs (pl. 1 alma vagy 15-20 dkg eper vagy 1 db narancs Tilos: szőlő, banán) vagy 1 pohár kefír vagy 15 dkg tehéntúró+1 dl tejföl
– 3-5 db Korpovit keksz vagy 2-3 dkg rozskenyér


• Ebéd 13 órakor:
50 gramm szénhidrát


Példa: Leves + főzelék + gyümölcs
Gulyásleves + gyümölcs
Leves + túrógombóc (5-6 kicsi gombóc) – édesítővel
Leves + hús + köret
Ha burgonya: 20 dkg nyersen, megpucolva
Ha rizs: 5-6 dkg nyersen
Ha tészta: 7 dkg nyersen


• Uzsonna 16 órakor:
20 gramm szénhidrát


– gyümölcs vagy  dl tej
– 3 db Korpovit keksz


• Vacsora 19 órakor:
30 gramm szénhidrát


– 2 dl tej
– 4 dkg rozskenyér


Ráadás 21.30 kor:
10-15 gramm


Ami tilos!
Cukor, ciklamát tartalmú édesítő (helyette a Canderel), méz, aszalt gyümölcs, dzsem (helyette diétás dzsem), befőtt, szörp, csokoládé, sütemény, diétás nápolyi, diétás keksz, mindenféle édes üdítő (100%-os gyümölcstartalmú is)
Ha muszáj! 1 db túró rudi vagy 1 gombóc fagyi 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top