Áááá, tátsd ki a szád kisbabám… |
Rengeteg mindent összeolvastam a hozzátáplálásról, nem is volt könnyű eligazodni a sokféle elv között. Végül maradtam a legmodernebb szemlélet mellett, és próbáltam a dietetikusok, védőnők tanácsai alapján nekikezdeni a kóstoltatásnak. Közben pedig teszteltem a babaetetés szabályait
1. alapszabály:
Mindig a szoptatás után kínáljuk a babát!
Értékelés: 5-ből 3 pont
A baba első ételei
Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kezdjük a kóstoltatást, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát.
Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla. Érdemes rászánni az időt, és úgy elkészíteni az ételeket, hogy a vitaminok bennük maradjanak.
Burgonya: alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük. A megsütött krumplit kettévágjuk, kiskanállal kikanalazzuk a belsejét.
Sütőtök: megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc perc alatt puhára sütjük.
Alma: kínálhatjuk nyersen, főzve, de megsüthetjük héjastól a sütőben. (200 Celsius-fokon húsz perc), majd ugyanúgy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tököt.
Gesztenye: Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mirelit szelídgesztenyét.
Sárgarépa: csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze.
Soha ne erőltessük az evést!
Ki szereti, ha erőszakkal megtömik, nem igaz? Az azonban elég elkeserítő, ha a kisbaba még a nyolcadik hónapban is ideges lesz, ha csak meglátja a kiskanalat. A második gyerekemnek teljesen mindegy volt, hogy szoptatás előtt vagy szoptatás után kínáltam, mindegy, hogy sütőtökkel vagy barackkal próbálkoztam, kóstolgatni se volt hajlandó. A napok teltek, a hetek teltek, mi még mindig egy helyben toporogtunk. Persze erőltettem! Sőt mi több! Megtömtem. Eredmény? Semmi! Kiköpte, rámköpte, mérges lett, üvöltött. De az ételből egy falat se fogyott.
Értékelés: 5-ből 5 pont
3. alapszabály:
Egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertessük meg, a következővel pedig várjunk négy-öt napig!
Világos. Azért van szükség óvatosságra és fokozatosságra, mert így könnyen észrevehetjük, ha a baba allergiás valamelyik zöldségre vagy gyümölcsre. Ha váratlanul székrekedése, hasmenése lesz, nem kell találgatnunk, melyik étel okozza. Az allergia meg amúgy is a főmumusom. Rettegtem, hogy valamelyik ételtől majd kiütéses lesz, ekcémás, beteg. S mindez miattam, mert túl korán kínáltam, túl sokat, túl erőszakosan.
Értékelés: 5-ből 5 pont
4. alapszabály:
Figyeljünk oda, hogy miből főzünk!
Értékelés: 5-ből 2 pont
Kevergessük!
Ha az első próbálkozások kedvező fogadtatásra találtak, folytassuk a kóstoltatást:
Alma-sütőtök a megsütött hozzávalókat turmixoljuk össze. Készíthetjük italként is, víz hozzáadásával.
Alma-krumpli hasonlóan készítjük, mint az előzőt
Sárgarépa-alma ital: Négy-öt karika héjában sült répát és két evőkanál almakompótot összeturmixolunk egy deci kompótlével. Sült almával püré is készíthető.
Gesztenye – krumpli: egyenlő arányban vegyítjük a hozzávalókat.
Alma – gesztenyepüré: A hámozott, párolt almaszeleteket összeturmixoljuk kevés főzővízzel és öt-hat szem gesztenyével.
Innen már a fantáziánkra van bízva a kevergetést. Lassanként bevezethetjük a borsót (szitán áttörve kínáljuk, mert a héja még nehéz a babának), ízesíthetjük az ételeket barackkal. Később hússal, egy mokkáskanálnyi zsiradékkal dúsítjuk az ételeket.
Élvezzük a zöldségek, gyümölcsök igazi ízét. Ne sózzunk, ne cukrozzunk!
Ha valaminek, hát ennek a tételnek nagyon meg akartam felelni. Még előttem a statisztika, miszerint a 2000 után született gyerekek közül 15 év múlva minden harmadik lesz cukorbeteg! Vagy hogy a felnőttkori magas vérnyomás hátterében a túl sós étrend áll, amit még gyerekkorban szoktunk meg. És ha már a biogyümölcs nem honosodott meg a konyhában, legalább a fűszerekkel bánjak csínján.
Az almával párosított ételeknél nem is volt semmi gond. A golden alma kellően megédesített mindent. De amikor a paradicsomos krumplira került a sor, a gyerek csak fujjogott. Volt is benne valami, hiszen a piros pempő valami éktelenül savanyúra sikerült. Egy-két kanál cukor, és máris babakedvenc lett. A sóval, cukorral azóta is csínján bánok, azt hiszem, mára kezd is beérni ennek a gyümölcse. A lányom a vaníliás keksz helyett inkább az almához nyúl.
Értékelés: 5-ből 4 pont
6. alapszabály:
Egyéves korig se tej, se liszt!
Magam is meglepődtem, mikor a védőnőm ezt a lelkemre kötötte. Persze, megint az allergia miatt. Érvei végül is meggyőztek: ha ezzel csak egy százalékkal nagyobb az esélye, hogy nem lesz később a gyerekeimnek se tej-, se lisztérzékenysége, no akkor már megérte. Eleinte nem is sejtettem, hogy ez micsoda gondot fog jelenteni a főzésben, a kóstolgatásban. Hiszen majd minden ételben van liszt vagy valami tejféle. Amíg csak turmixolgattam, és krumplival sűrítettem az ebédet, nem is nyúltam a liszt felé. De később Vagy amikor jóízűen eszegettük a kenyeret, és a gyerek ki akarta tépni a kezemből hát, akkor már visszaszámoltam a napokat az egyéves születésnapig. Valahogy ezt is túléltük.
Értékelés: 5-ből 4 pont
7. alapszabály:
Jaj, ebből kell ennem?!
Jó étvágyhoz szép terítés dukál! Ügyeljünk a tálalásra!
Százszázalékos anyáknak való feladat. Egyik könyvben még külön kép is mutatta, miként szórjuk esztétikusan a spenótra a főtt tojás darabkákat. Fehérítsük ki mindig a partedlit! Legyen tiszta az asztal, rakjuk ki felnőtt módra az evőeszközöket, és már babakorban szoktassuk a szalvétához. Két nap alatt feladtam majd minden elvemet ezzel kapcsolatban. Kétgyerekes anyukaként pedig a maradékot is. Ma már örülök, ha képesek vagyunk egyszerre leülni az asztalhoz, és megebédelni. Ha pedig végeztünk, takarítok.
Értékelés: 5-ből 1 pont
Könyv: Mit egyen a baba? » Könyv: Babaétrend » Fórum: Bébiétrend, babakonyha » Cikk: A kisbaba első étele » Cikk: Babakonyha » Cikk: Babakonyha – tésztafélék » |