Család

Nálatok járt már a Mikulás?

- Itt volt a Mikuláááás! – visítja, és már szalad is a csizmájához, hogy kirámolja az ajándékokat. - Csoki, maci és autóóóó! - Így megy ez mindig, mindjárt kilenc éves, de egyszerûen nincs szívem megmondani neki – meséli Kata.

 az igazságot. Maradunk a Mikulás mítosznál, összejátszik az egész család, a rokonság, sőt még a szomszédok is. Az idén még saját Télapónk is lesz, a férjem kollégája végigjárja az ismerős gyerekeket, és persze minket sem hagyhat ki. Sokak szerint bolondság ilyen színjátékot rendezni a kicsiknek. Bolondság és átverés. Én másképp vélekedem. Szerintem ebben a korban kell még nekik a varázslat.






Ki hozza az ajándékot?


Megoszlanak a vélemények arról, hogy mire van szükségük a gyerekeknek Mikulás napján. Hófehér nagy szakállra, piros köntösre és csizmára, vagy a szülők által átadott ajándékokra. Mindkét tábornak elkötelezett hívei vannak.
Ágota akkor számolt le a mítosszal, amikor lányával vásárlás közben egy sörösüveget szorongató Télapóval találkoztak.

– A férfi majdnem holtrészeg volt. Meredt maga elé üres szemmel, szakálla félig lefittyedve, ruhája összemocskolva, hatéves lányom meg csak bámulta megrökönyödve. Próbáltam odébb vonszolni, de hiába, Marcsi mozdulni se akart. Éreztem, hogy egyre erősebben szorítja a kezem, aztán felém fordult, mintha kérdezni akart volna valamit, majd újra a férfit nézte. Így teltek el hosszú percek, közben más gyerekek is megálltak bámészkodni, rajtuk is ugyanaz a kifejezés, ami a lányomon, lassan már egész szép kis csoportosulás alakult ki a részeg Mikulás körül.

Mikor végre elindultunk, éreztem, hogy várja a gyerekem a magyarázatot. Nehéz perceket éltem át, magam se tudtam, hogy mit is mondhatnék. Az igazságot? Hogy minden évben hazudtunk neki egy Télapót? Vagy egy újabb hazugságot, hogy ez nem is az igazi Mikulás volt? Aztán úgy döntöttem, hogy egy köztes megoldást választok. Bevallottam, hogy az idén már tőlünk kapja az ajándékot, és mostantól már ez mindig így lesz. Mi leszünk a nyuszik, angyalkák és Mikulások. Marcsi elfogadta a válaszomat. Nem kérdezte, hogy akkor tavaly kitől is kapott babát, és hogy másoknak ki hozza el a meglepetéseket. A részeg Mikulás egyik pillanatról a másikra hozta el a valóságot. És talán egy kicsit meg is bántam, hogy egyáltalán elkezdtem ezt a mikulásosdit.

Anna viszont a mai napig ragaszkodik ahhoz, hogy a Mikulás látogassa meg a gyerekeit december hatodikán. Hol a szomszéd, hol a télapó-szolgálat, hol a nagypapa öltözik be és adja át az ajándékot. Szerinte minden szülőnek meg kéne teremtenie ezt a csodát a gyerekei számára.





– Soha nem értettem egyet azokkal, akik már pici kortól elmondják a gyerekeiknek, hogy nincs se nyuszi, se Mikulás, se Jézuska… Nem hiszem, hogy egy kicsinek feltétlen kellene tudnia a valóságot, és azt sem, hogy ez a játék hazugság volna. Szerintem elég idejük lesz még a gyerekeimnek élniük a racionális világban, amikor már nem lesz se csoda, se illúzió. Soha nem felejtem a fiam arcát, amikor először állított be hozzánk egyik ismerősünk mikulásjelmezben. Volt bennem egy kis drukk, hiszen mi lesz, ha Karcsi leleplezi Gyuri bácsit. Afféle történetek jártak a fejemben, hogy a gyerek ránéz a Télapó csizmájára, és megállapítja, hogy a szomszéd bácsinak is pont ilyen van… Aztán rájöttem, felesleges volt aggódnom. A fiam szinte nem is tudott magáról, míg a „Mikulás” nálunk járt. Mikor meglátta, csak állt, mint egy sóbálvány, ha kértük, hogy mondjon már valamit, cérnavékony hangján így szólt: – Kezicsókolom. Azt gondoltam, ezekért a pillanatokért érdemes élni. És ameddig csak lehetséges, meg is rendezem a gyerekeimnek a télapós játékot. Még ha mások ezt színjátéknak is vélik.


Kell a csoda


A gyerekeknek hatéves koruk körül van a leginkább szükségük arra, hogy higgyenek a Télapóban, nyusziban, angyalkákban, egyfajta mágiában, ez az igény általában négy éves koruk körül alakul ki, és körülbelül tízéves korig tart – írja Bruno Bettelheim gyerekpszichológus „Az elég jó szülő” című könyvében. Pontosan ez az az időszak, amikor a gyereknek meg kell tanulnia, hogy megállja a helyét a valódi világban. Ha a gyermekre időnek előtte ráerőltetik a racionalitást, a mágikus gondolkodás igényét nyomják el. Ez azonban tovább él a tudattalanban, és mivel nem áll módjában bejárni a normális fejlődési folyamatot (ahogy bővülnek a gyerek ismeretei a valóságról, maga adja fel a mágikus gondolkodást), megeshet, hogy újra teljes erővel jelentkezik serdülőkorban, amikor a gyerek kiszabadul a szülők uralma alól. Azok a gyerekek, akiknek azt mondták, hogy nincs Mikulás, akiknek nem tündérmeséket, hanem valószerű történeteket meséltek, gyakran egyetemista korukban kezdenek hinni az asztrológiában vagy a I Chingtől várják a választ az élet minden problémájára. A serdülő, amikor átadja magát a mágikus gondolkodásnak, azt próbálja pótolni, amit fiatalabb korában kénytelen volt elmulasztani.



Béreljünk vagy beöltözzünk?


Igazán kiábrándító már Mikulás napja előtt egy héttel úton-útonfélen télapókkal találkozni. Egyik lila, másik kék, harmadik prospektust osztogat, negyediknek félrecsúszott a vattabajsza. De bármilyen furcsa is, a gyerekeket nem zavarja ez a Mikulás-sokaság. Az ő kis világukban még több formában, több helyen is létezhetnek a nekik kedves alakok, és az utcákon nyüzsgő télapók éppen azt bizonyítják, hogy a titok csakugyan mindenütt jelen van.










Mit, hol, mennyiért?

A Mikulás lapon válogathatunk a legkülönfélébb Mikulás szolgálatok közül.
Árak:
• Egy család (Mikulás+kísérő): 10.000 Ft
• 1 gyerekre: 5800 Ft
• 2-3 gyerekre: 8000 Ft
• 4-6 gyerekre: 12.800 Ft
• 7-10 gyerekre: 18.200 Ft
vagy
• 1-5 gyerekre: 8000 Ft
• 5 gyerek felett: 10.000 Ft
Kérhetünk külön Mikulás műsort, Krampuszokat, Hótündért…
• Mikulásjelmez 800 Ft/óra vagy 5000-10.000 Ft/nap
Ezért van az, hogy a gyerek tényleg elhiszi, hogy egy és ugyanaz a Mikulás ugyanabban a pillanatban hoz minden gyereknek ajándékot szerte a világban. És még a legkiábrándítóbb tapasztalatok sem rendíthetik meg a kicsi vágyát, hogy higgyen ebben a mágiában, mindaddig, amíg nem elég érett, hogy feláldozza ezt a barátságos mesealakot a rideg valóság kedvéért.

Így aztán nekik az sem számít, hogy ki öltözik be Mikulásnak, hogy profi télapószolgálat ad rövid kis műsort, vagy csak a keresztapa bohóckodik az előszobában. És bár egyre erősebb a reklámok hatása, a nyomás, hogy egyre több, egyre drágább ajándékokkal halmozzuk el gyerekeinket, nem érdemes, és nincs is szükség a költséges télapó-szolgáltatásokra, meglepetésekre. A csoda nélkülük is megtörténik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top