Család

Sütés-fõzés négy kézre, hat kézre, nyolc kézre

Az advent a várakozás ideje. Várakozunk, készülõdünk, sürgünk, forgunk a konyhában, s ilyenkor elõkerülnek az apró kis segítõ kezek is, hogy õk is segítsenek, keverjenek, kavarjanak. De vajon mennyit és hogyan, s mit segíthetnek a kicsik a konyhában.

Hiszen a konyha veszélyes terep, itt forró a sütő, meleg a kész sütemény, s melyik gyerek ne szeretné azonnal megkóstolni a készre sült finomságokat. S akkor még nem is említettem a robotgépet, az állandó kóstolgatást, hogy elromlik a gyerek gyomra, hogy az élesztőt nem lehet csak úgy megenni, a liszt sem finom, s a túlzott csoki és cukor evés is megárthat.
Hát röviden ennyi, ha azt szeretném felvázolni, hogy mi a helyzet akkor ha a gyerek segíteni szeretne a karácsonyi készülődésben, a sütés-főzésben.
S természetesen miért ne segíthetne? De vegyük sorba, hogy mire figyeljünk, mitől óvjuk meg őket, s hogyan lehetünk mégis urai a helyzetnek, azaz mi anyák és apák maradjunk a konyha urai.










Mézeskalács a karácsonyi sütik fejedelme
De vajon mióta van mézeskalács? A legrégebbi mézeskalácsot 1913-ban találták meg a 6. dinasztiából származó Pepi fáraó sírjában. Az ott lelt sütemény gabonából, lisztből és mézből állt. Később a görögöknél is előkerül a mézeskalács, méghozzá Arisztophanész A felhők c. drámájában, ahol a pokol kutyáját akarják „lekenyerezni” ezzel az édes süteménnyel. A rómaiak már szinte tökélyre vitték a mézes sütemények készítését, később tőlük jutott el a recept a germánokhoz. A középkorban leginkább kolostorokban készítették a kedvelt süteményt, csakhamar híre ment a finom csemegének és már a városokban is készítették. 1409-ből származó nürnbergi kéziratban bukkantak rá a mai Lebkuchen kifejezésre, amely a mai mézeskalácsot jelöli. Később az ulmi atyafiak vitatták ezt a tényt, mert szerintük ők készítették el először a mézes süteményt. Ám hiába versengett a két város, az aki karácsonykor mézes süteményt eszik, annak teljesen közömbös, hogy hol és melyik városban készítették az első mézeskalácsot. 

• Készíthettek közösen mézeskalácsházikót! »
Fessük ki a sütit!

A gyerekek számára a sütés, főzés olyan egyszerű folyamat, hiszen ők csak azt látják, hogy anya, vagy apa ott áll a konyhában, valamit tesz-vesz, s már kész is a finomság. De milyen lehet ebben résztvenni? Ő is akar segíteni, de vajon mit?
Egyszerűbb sütemények elkészítésénél kisebb gyerekeket megkérhetjük, hogy segítsen a hozzávalók összekavarásában, vagy a sütemény tetejét akár ők is bekenhetik tojássárgájával. Nincs is annál jobb, mint befesteni a süteményt, vagy feltekerni a kis kifliket. S igaz egy-egy kifli egy kicsit csálé lesz, de legalább tudni fogjuk, hogy melyiket ki készítette. A robotgép már egy kicsit veszélyesebb üzem, itt inkább a nagyobb, már megfontoltabb gyerekeket kérjük meg, hogy segítsenek. Ha rábízzuk ezt a komoly feladatot, higgyék el még büszke is lesz a gyerek magára, hogy anya már ennyire bízik bennem, már a robotgépet is kezelhetem.
A sütő bekapcsolása is fontos program lehet, viszont már a kikapcsolásnál és a sütemény kivételénél legyünk óvatosak. S ne csak a gyerekekre figyeljünk, hanem magunkra is, kesztyűt ne felejtsünk el felvenni! A legjobb a sütésben a kóstolgatás, az összekevert alapanyag nyalogatása, vagy a már üresen maradt tányér szép fényesre való tisztítása. Összeveszni persze ezen sem érdemes, inkább süssünk többfélét, s akkor több takarító kézre, szájra lesz szükségünk.



Dicséret és türelem

A közös munkában a legfontosabb a bizalom és a türelem. S itt álljunk meg egy picit, gondoljunk vissza a mi gyerekkorunkra. Mitől is volt olyan szép, meghitt egy-egy karácsonyi készülődés? Talán mert a nagyi, vagy az anyu megengedte, hogy együtt süssünk? De mit is csináltunk mi a konyhában? Biztos a legegyszerűbb munkákat kaptuk meg, de segíthettünk.




Mert itt nem is a sütemény tökéletes elkészítéséről van szó, hanem a közös élményről. Egy-egy munkafázis után dicsérjük meg őket, biztassuk a munka közben, hogy nagyon szépen keni a tojást, ügyesen gyúrja a tésztát. S ha még le is ejti a tojást, akkor se szidjuk össze, hiszen van olyan hogy mi is kétbalkezesek vagyunk, csak azt mi ügyesen titkoljuk.
Soha ne osszuk ilyenkor ki  rájuk a piszkos munkát, a sütés utáni rendrakásban persze segíthetnek, de ne ő egyedül csinálja, s persze azt se felejtsük el, hogy a csatatérré változott konyháért ne őket okoljuk. Hiszen mi hívtuk segíteni őket, mi adtuk a kezébe a lisztes zacskót, s mi törtünk együtt diót velük.
A dicséret szárnyakat ad, s a legnagyobb öröm csak akkor lesz, amikor elkészül a közös sütemény, s mindenki azt keresgeti , amit ő készített.
A közös sütés még abban is segít, hogy az a gyerek is megszeret egy-egy süteményt, aki korábban meg sem kóstolta azt. Máris két legyet ütöttünk egy csapásra. Finom süti is lett és még a gyerek is megeszi.

Édes együttlét

A közös sütés egyik fontos része, hogy a gyerekekkel együtt lehetünk, beszélgethetünk velük, ezt az időt rájuk szánjuk. S ez nagyon fontos a gyereknek és a szülőnek egyaránt. Olyan dolgokat mesélnek ilyenkor el, amelyekről esetleg nem is tudtunk. Vagy mi mesélhetünk meséket nekik, karácsonyi hagyományokról, a betlehemezésről, de mesélhetünk a sütemény készítés csínjáról-bínjáról is. A régi gyerekkori élményeket minden kicsi szívesen hallgatja, hiszen az a képtelen mese tárul eléjük, hogy az anya és az apa is volt egyszer gyerek.
S  talán ez a legjobb az adventi készülődésben, s ettől lesz még meghittebb az ünnep, hogy a gyerekekkel közös élményeink lesznek, vannak, hogy közösen készülünk fel a vendégvárásra.



Mit süssünk?





 Gyerekekkel a legegyszerűbb süteményeket érdemes elkészíteni. A kikeverős receptek a leggyorsabbak, ahhoz csak a hozzávalókat kell összeönteni egy tálba, s a robotgépet kell bekapcsolni. Itt a keverésben, a tepsi kivajazásában, a hozzávalók egybeöntésében a kis kezek nagyon ügyesen tudnak dolgozni.
A gyúrós tészták, főleg a formára alakított apró sütemények még nagyobb élményt adhatnak a gyerekeknek. Érdemes minél több sokféle formát vásárolni, s ha nem is mézeskalácsot gyúrunk össze, hanem egyszerű linzertésztát, akkor abból is remek karácsonyfa, angyalka, csillag formák készülhetnek. Ha olyan alapanyagot válogatunk a sütihez, mint pl. dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, akkor a nassolást nem lehet kizárni. De ilyenkor minden megengedett, s érdemes is megkóstolni, hiszen ezek a finomságok nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is.









Gyerekkori élményem 

Gyerekkorom kedvenc közös sütemény készítési élményem, mikor anyukámmal együtt készítettünk vaniliás kiflit. A finom kis kifliket óvatosan formáztuk, sütöttük, s kóstolgattuk – volna, ha nem rontottuk volna el. A kiflik ugyanis túlsültek, s olyan kemények lettek, hogy talán húsvétig sem puhultak volna meg. Anyám nem habozott, az egészet a kutyának adta, aki azóta sem érti, hogy miért kapott ilyen finom karácsonyi ajándékot.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top