Család

Hányat kell még aludni karácsonyig?

Mióta család lettünk, még fontosabbá váltak az ünnepek. A gyerekeket tanítjuk. Girlandot fûzni, koszorút készíteni, ajándékot csomagolni, adni és kapni. Karácsonyra készülõdni.

Minden rajtunk múlik. Hogy milyen emlékeket őriznek majd a szentestéről, hogyan készülődnek a gyertyagyújtásra és mit jelent majd nekik az advent. Épp ezért sokkal jobban odafigyelünk. Mondhatjuk úgy is, tudatosan készülünk. Így könnyen kikerülhetjük a veszekedési pontokat, több időnk jut a családra, és a karácsony is olyan lehet, amilyet mindig is szerettünk volna: mézeskalácsillatú, nyugodt, bensőséges. De milyen legyen az ünnepi forgatókönyv a gyerekekkel?


Kezdődik a visszaszámlálás


Erre találták ki az adventi naptárat. Ha van időnk és türelmünk, magunk készítsük a naptárat: minden kis ablakba belerajzolva, elrejtve valami személyes üzenetet a kicsiknek. Legegyszerűbb, ha egy cipősdobozt bevonunk ünnepi csomagolópapírral, és annyi borítékot, zacskót teszünk bele, ahány nap van még karácsonyig. Mindegyikbe más meglepetést tegyünk: csokit, hegyezőt, ceruzát…
Ha viszont nagy energia nekiülnünk a vagdosásnak, vegyünk egyet a boltban, vagy kettőt, hármat, hogy minden gyerek a saját naptárán számolhassa a napok múlását. Nagyobbakat pedig már bevonhatjuk a készítésbe, így közösen találhatjuk ki, hogy mi kerüljön az ablakok mögé.


Nagy ünnepi roham






Érdemes listával nekivágni a boltoknak, különben nem lesz elég hely a bevásárlókocsiban és elég pénz a tárcánkban. A gyerekek nagyon élvezik a hipermarketek forgatagát, ha mi is bírjuk cérnával, akkor vigyük őket magunkkal, de előre kössük ki, hogy kapnak-e vásárfiát. (Egy túró rudi bőven elég.)
Az ajándékvásárlás nem kell, hogy titokban történjen, hiszen a gyerekek mágikus erővel hisznek a csodákban, és semmiféle fennakadást nem okoz nekik, hogy közösen veszik az ajándékot a nagymamáknak, ugyanakkor nekik az angyalkák hozzák a meglepetést. Beszélgessünk arról, hogy ugyan mit is szeretnének az unokatestvérek, nagyik és nagybácsik, írjuk össze közösen, és a vásárlás is történhet együtt. Ne hagyjunk ki egyetlen lépést sem: válasszunk együtt csomagolópapírt, hozzá való szalagot, kártyát, és aztán otthon is együtt készítsük a díszítést. A nagyobbaknak pedig segítsünk abban, hogy saját kis meglepetésük legyen.

Kopogtatók és fenyőágak


A karácsony nem csupán egy nap, amikor egymást megajándékozzuk. Közös készülődés, várakozás, együttlét és hangulat. Fenyődíszek a bejárati ajtón, adventi koszorúk, gyertyák és télapók a lakásban, fénygirlandok az erkélyen. Nem panaszkodhatunk, igazán bő a választék a boltokban, de a legjobb, ha a gyerekekkel közösen készítünk ünnepi díszeket. És még szebben is mutat, mint akár a legdrágább asztali fenyőköltemény…





• Gyertyadísz az asztalra
Már a legkisebbek is segíthetnek. Tegyünk fenyőágakat egy tálba, tűzőhabba rögzítsük a gyertyát, és rakjunk köré apró díszeket: aranyra festett tobozt és diót, szalagot, gyöngyöket, szárított narancskarikát.

• Illatkavalkád
Narancsba szúrt szegfűszeg – és máris karácsonyillat kering a levegőben. És még az se baj, ha kissé keszekusza a szegfűszeg-sor.

• Rénszarvas a függöny mögött
Az ablakdíszek megint nem igényelnek nagy szaktudást, elég egy mintát rajzolni – vagy vásárolni – és körbefújni hóspray-jel. Ebben pedig már egy óvodás is segíthet.

• Karácsonyfadíszek
Bár minden évben kijön egy új trend, gondoljunk csak a natúr fagömbökre vagy a bordó-arany fenyőfák korára, a legszebb mégis az ákombákom gyerekdíszekkel telirakott karácsonyfa. Bátorítsuk már a legkisebbeket is arra, hogy legyenek saját kis díszeik a fán. (A díszítést meg természetesen majd az angyalok, Jézuska, Télapó végzi…)

• Pattogatott kukorica dísz
Lehet, csak úgy hófehéren, de lehet arannyal is befújni és úgy felfűzni. A fűzéshez erős cérnát válasszunk, nehogy az utolsó szemnél szakadjon szét a mű.


Munka is van a világon






Legyen nyilvánvaló, hogy az ünnepi időszakban több a házimunka. (És nem az angyalok végzik nagy titokban!) Kapjanak a gyerekek is porrongyot, fogják meg a porszívó végét, és segítsenek a takarításban, főzésben, mosogatásban. Ha muszáj, még sajnálkozhatunk is: ha nincs rend, nem repülnek be a meglepetések a karácsonyfa alá. A legkisebbek még maguktól is szívesen segítenek – s bár nincs benne sok köszönet – éljünk a lehetőséggel. Ilyenkor szippantják ők is magukba az ünnep hangulatát.

A nagy nap


Minden családban más a szenteste forgatókönyve. Vannak, akik már a kezdettől fogva közösen díszítik a fát, míg mások a létező legnagyobb titokban. Nagyszülőkkel vagy nélkülük. Mennyből az angyallal vagy Last Christmas-szel. Nem ez a lényeg. Az egymás felé fordulás, az adni tudás, a hangulat, és a gyerekek öröme.










Tipp: Kerüljük ki az ünnepi csapdákat! 

•  Ne az utolsó pillanatban faragjuk be a fenyőfát a talpba átkozódva, fogadkozva, hogy jövőre már tényleg veszünk egy másikat!
• Ne hagyjuk a legvégére az ajándék vásárlást!
• Gondoljuk végig otthon, hogy kinek milyen meglepetést szeretnénk venni. Ne csábuljunk el minden egyes alkalommal, ha meglátjuk a bevásárlóközpontok vég nélküli áradatát!
• Ne hajtsuk túl magunkat! Nem kell egyszerre ablakot mosni, halászlevet főzni, süteményt sütni.
• Beszéljük át jó előre, a párunkkal kettesben, hogy idén hol töltjük a szentestét, és tartsuk is ehhez magunkat! Legyen pontos időbeosztásunk, hogy mikor melyik nagymamához, rokonhoz megyünk.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top