Család

Mit ne egyen a gyerek?

Az egyik soron az üdítõk sorakoznak, a másikon a chipsek, kekszek, csokoládék. Végre átvergõdünk a tejespulthoz. De nem lehet fellélegezni: tejszeletek, pudingok, cukorkás joghurtok csábítanak. Megvehetjük? Megehetjük?

A tévéből áradnak a reklámok, melyek mindig több és több fogyasztásra sarkallnak. Igazán széles a skála, a Super Size menütől kezdve a light ropogtatnivalóig minden terítéken van. Ugyanakkor egyre többször halljuk, olvassuk, hogy milyen fontos az egészséges életmód. Hogy mennyi a cukorbeteg! Az elhízott fiatal! És azt se győzzük elégszer megtapasztalni, hogy minden az alapoknál, a csecsemőkorban kezdődik. Hogy milyen ételt adunk a gyerekünknek.






Sok szülő azzal érvel, hogy a boltokban – élelmiszer gyanánt – nem mérgeket árulnak. Nem tiltotta be őket a fogyasztóvédelem, ezért miért is ne adhatnánk bármilyen ételt a gyerek kezébe. Ezen az elven persze a pálinkát is nyugodtan tölthetnénk a poharukba, és nyakra-főre ihatnák a rumos kávét.





Mi is változzunk!
Hiú ábránd, hogy gyerekünk az egészséges étrenden él majd, mi pedig tömjük magunkba az értéktelen kalóriákat. Ha azt szeretnénk, hogy képes legyen később is maga kifacsarni a narancsot, ha gyümölcslére vágyik, nekünk kell példát mutatnunk. Ha pedig el akarjuk kerülni a végtelen vitákat az édességek felett, ne is tartsunk otthon semmit, ami kísértésbe vinne.  
• Szénsavas üdítők

Csak hogy tudjuk: évente hét kilót hízik az a fiatal, aki naponta egy (csak egy!) pohár szénsavas üdítőt iszik. Mert mit is adunk a kicsinek? Rengeteg cukrot, mesterséges anyagokat és ehhez még egy nagy adag koffeint is. A light verzió sem jobb, pláne egy kisgyereknek.

• Helyette: egyszerű a válasz, vizet igyon! Természetesen ihat egy-két pohár gyümölcslevet, akár szörpöt is, de tanítsuk meg, hogy szomjoltásra a víz való.


• Chipsek

Megint csak egy nagy adag „műanyag” és töméntelen mennyiségű só. Ráadásul szinte adja magát, hogy utána megigyunk egy pohár kólát.

• Helyette: natúr, puffasztott, préselt gabonapelyhek, saját gyártású chips (vékonyra felszeletelt burgonya a sütőben megsütve).






• Porételek

Nagyon csábító, hogy egy perc alatt kész van, de ha belegondolunk, hogy mennyi borsó, krumpli, répa stb. lehet egy instant levesben és mennyi tartósítószer, akkor inkább hagyjuk ki aznapra a levest.

• Helyette: rendeljünk ételfutártól, szaladjunk le a közeli étterembe vagy vegyük a fáradságot, és főzzünk magunk.



• Vigyázat! Koffein!

Tévedés, hogy a kávéba mártott kockacukor mindennapi csemege lehet a gyereknek. Fokozatosan szoktatjuk a koffeinhez a szervezetét, ráadásul számos más ételben (kakaóban, csokoládéban, teában) is van koffein, ami már kifejezetten sok a kicsinek.

• Helyette: kávézáskor kapjon inkább egy kanálka tejszínhabot, tejhabot vagy Maci kávét.






Kicsiknek még nem való
A tipegőknek még nem való a felnőtteknek ajánlott magas rosttartalmú étrend. Folyamatosan vezessük be az étrendjébe a fehér kenyér mellé a teljes kiőrlésű változatot, a hántolt fehér rizs mellé a barna vagy a vadrizst. A most különösen divatos korpa és a teljes magok hasmenést okozhatnak. A gyerek gyomra még kicsi, ezért gyakran és keveset kell ennie, mégpedig olyan ételeket, amiknek magas a kalóriatartalmuk. Ez szükséges ahhoz, hogy legyen energiája ahhoz, amit csinál, és maradjon a növekedéshez is.  

• Előre pácolt húsok

Ne vegyünk olyan húst – a gyereknek különösen –, amelynek nem látjuk a színét, állagát. Az előre pácolt szeletek sokszor ki sem látszanak a rájuk kent sárgás, barnás, pirosas szószból, így aztán honnan is tudhatnánk, mennyire friss. Jól nézzük meg mindig a lejárat dátumát, és azt is, hogy megbízható helyről származik-e.


• Gyanúsan olcsó

Számos botrány pattant már ki lejárt, romlott, rossz élelmiszerek miatt. A gyanútlan vevő persze nem tudja, hogy mivel mérgezte magát és a családját. A laikus nem is tudja az összetevőket, lejáratot olvasgatva kitalálni, mert a dátumokat átcímkézték, a hozzávalókat más néven tüntették fel. Az egyedüli biztos pont, hogy a gyanús élelmiszerek általában gyanúsan olcsók is. Ezért a szabály is egyszerű: ha bármiféle feltűnően olcsó élelmiszer megjelenik a hipermarketek polcain, inkább hagyjuk is ott.






Ami itthon termett
Az országhatárok megnyitásával elmosódik az is, hogy melyik gyümölcs, zöldség hol termett. Képtelenség is pontosan követni az asztalra tett élelmiszer útját. Arra viszont ügyeljünk, hogy mindig idényzöldséget és idénygyümölcsöt tegyünk a kicsi tányérjára. Ne télen egyen epret, hanem mikor itthon is eperszezon van, és a primőr zöldség sem a gyerek gyomrának való.  


Mértékkel!





• Hamburger és menütársaik

A gyorséttermeknek is megvan a maguk előnye. Hosszú kocsiút során szinte felüdülés az olyan étterem, amely gyerekbarát, és nem kell fehér abrosznál ülve kivárni a rántott húst, van játszótér, és még hangoskodni is szabad. Senkinek nem lesz semmi baja egy adag sült krumplitól vagy hamburgertől. A gond akkor kezdődik, ha heti rendszerességgel vezetjük be a gyerek étrendjébe a gyorséttermi ételeket. Hizlal, egészségtelen és rossz példára nevel.


• Cukrászdai vajassütemények

Minden van benne, ami nem kellene: túl sok cukor, túl sok zsír. Egy-egy rigójancsi persze jól jöhet egy vasárnap délután, de minden ebéd után már túl sok lesz. A nagyszülőket is inkább arra buzdítsuk, hogy a maguk által sütött édességgel csábítsák az unokákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top