nlc.hu
Család
3. Az apa

3. Az apa

Az apa nagyon fontos szerepet tölt be egy gyermek életében: gondolkodik róla, és felelõsséggel tartozik érte. De milyen szerepet tölt be egy gyermek létrejöttében? Lássuk, mi történik a spermiumokkal, mielõtt létrejön a randevú a petesejttel!

A természetben minden ideális ahhoz, hogy a petesejt és a hímivarsejt találkozzanak, ugyanis a női és férfi szaporító szervek tökéletes társai egymásnak. 


A spermiumok


A szervezet magas hőmérséklete nem kedvez a spermiumtermelésnek, így a sperma a herezacskóban lévő herékben, a testen kívül termelődik. 
Ahogy a petesejtnek, úgy a spermiumoknak is meg kell érniük, fel kell nőniük a nagy feladathoz. Tíz napjuk van erre, ez idő alatt pont eljutnak a here tetején lévő tartájba, a mellékhere járataiba.
Ezután nyugalmi állapotba kerülnek, látszólag élettelenül lebegnek, várnak a jelre. Közvetlenül az ejakuláció előtt a prosztata, a Cowper-mirigy és az ondóhólyag olyan anyagokat bocsátanak ki, amitől a spermák felélednek, és amitől a hüvely savas kémhatása is csökken.








A sperma útja
A pénisz 
 
Egyedül a főemlősökre jellemző a testen kívül elhelyezkedő pénisz, és egyedül az embernek nincs csont a hímvesszőjében.
A pénisz a húgycsőből és három merevedésre képes hengeres testből áll. A szeméremcsonthoz tapadva pedig két nagyobb barlangos test helyezkedik el. Ezeket apró rekeszek alkotják, amik képesek vérrel feltöltődni, megnagyobbodni és megkeményedni. Ekkor jön létre az erekció. A merevedés alatt a hímvesszőben keringő vérmennyiség a nyugalmi állapothoz képest nyolcszorosára nő.
Majd az ejakuláció során az ondóhólyag, a prosztata és a Cowper-mirigy váladéka (amit együttesen spermának nevezünk) húgycsövön keresztül a hüvelybe távozik.


• A szervezet kizárólag a spermák energiaellátása miatt termeli a fruktózt, a természetben előforduló legédesebb cukrot. 

• A herék nem egyforma magasságban lógnak, azért, hogy járás közben ne lökdössék egymást. Függőleges irányban mozognak, hogy hőmérsékletük mindig megfelelő legyen.


• Leonardo da Vinci megfigyelései alapján a pénisz elmével, sőt szabad akarattal bír. A mai kutatások szerint viszont az erekciót a központi idegrendszer, azon belül is az autonóm idegrendszer irányítja. 


• A Cowper-mirigy borsó nagyságú, kivezető csövével a húgycső hátsó részébe nyíló mirigy, melynek váladéka az ondó egyik összetevője.









Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.


• A könyvről bővebbet itt tudhatsz meg »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top