Család

Vigyázat! Nyár!

Nincs igazság a földön: az anyák még a nyaraláskor se lazíthatnak. Nem dõlhetnek hátra a nyugágyban, hogy szépen, egyenletesen barnuljanak, és közben nem ihatják szürcsölve a koktélokat, mert fél szemük folyton a gyereken.





Vigyázat, napsütés!


Néha már úgy tűnik, hisztérikusan sokat beszélnek a napsugarak káros hatásairól, a leégésről, a védekezésről. Ennek ellenére mindig látni vérvörösre lesült nyaralókat, gyerekeket, akiknek sebesre égett a hátuk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a kicsik különösen ki vannak téve az ultraibolya sugárzásnak. A gyerekek bőre kevesebb festékanyagot termel, mint a felnőtteké. Az immunrendszerük sem tökéletes, a bőrsejtek károsodása nehezebben gyógyul.

Ha már megtörtént a baj, és a gyerek bőre megégett, mindenféleképpen kerüljük a további napon tartózkodást, és keressünk fel bőrgyógyászt. Ne kísérletezzünk otthon kotyvasztott krémekkel, zsírokkal és vajjal! A kicsik koponyacsontja vékonyabb, mint a felnőtteké, így a napszúrás veszélyének is jobban ki vannak téve. A napszúrás tulajdonképpen egy meleg agyi vérbőség, ami agyduzzanathoz vezet. Ez a duzzanat általában egy nap alatt megszűnik, ha a gyerek hűvös szobába kerül, és sok folyadékot itatunk vele. Jó, ha tudjuk, hogy napszúrást kocsiban is kaphatunk. A tűző napon álló autóban alig egy óra alatt 50-60 fokra is emelkedhet a hőmérséklet, de még árnyékban is elérheti a 40 fokot. Csecsemővel a déli órákban kerüljük az autózást!


Mire figyeljünk napozáskor?

• Kenjük be a gyereket napvédő krémmel!
• 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon! (Erre való az ebéd utáni szieszta.)
• A kicsikre mindig adjunk sapkát, kendőt, ami az arcra is árnyékot vet.
• Kövessük a fokozatosság elvét, naponta tíz-húsz perccel növelhetjük a kinti játékot.
• Nemcsak a víz mellett, hanem a hegyekben is nagy az ultraibolya sugárzás, így kiránduláskor is vigyázzunk a gyerekekre!
• Ha a kicsi a szabadban alszik, tegyük napsátorba, napernyő alá, és takarjuk be vékony, lehetőleg fehér lepedővel.
• Csak óvatosan a gyereknapszemüvegekkel: biztos helyről vásároljunk, hogy a szemüveg tényleg szűrje a káros fénysugarakat. A „gagyi” napszemüveg többet árt, mint használ!






Még több nyaralásos írás:
• Nyaralás babával » 
• Aquaparkok »
• Jézusmária, vakáció! »

Kérdezd gyermekorvos szakértőnket!
• dr. Kardos Zsuzsanna »
Milyen napvédő krémet használjunk és hogyan?


• A komoly (93%-os) védelemhez legalább 15-ös faktorszámú termék szükséges.
• Vastagon vigyük fel a krémet (tejet), hogy összefüggő filmréteget alkosson.
• A megfelelő felszívódáshoz 20-30 perc szükséges, így ne a napon kezdjük el a felkenést. Ha biztosak akarunk lenni az egyenletes (mindenhova jutó!) kenésben, fél óra múlva ismételjük meg.
• Ha több óráig tartózkodunk a napon, akkor kétóránként meg kell ismételni a napvédő alkalmazását.
• Az úszás, erős izzadás még akkor is rontja a napvédő hatását, ha vízálló, ezért fürdés, nagy játék után kenjük be újra. 
• A rovarirtó szerek (kullancs- és szúnyogriasztó) csökkentik a napvédő krémek hatását, így együttes alkalmazásuk esetén jobb, ha egészen magas faktorszámú napvédőt használunk.






Vigyázat, fertőzés!


Rossz szokás, hogy a gyerekeket a strandon, vízparton meztelenül hagyjuk. Elég csak leülniük a földre, fűre, ahol sok ember, esetleg állat is megfordul, és máris elkapnak valami csúnya fertőzést. A kislányokra különösen oda kell figyelni, hiszen nekik még nem alakult ki semmi védelemrendszerük az altesti fertőzésekkel szemben. Tipikus nyári bőrbetegség az uszodaszemölcs. Bárhol jelentkezhet a bőrön, apró, bőrszínű, behúzódott közepű csomócska. A közönséges szemölcs főleg a tenyéren és a talpon alakul ki. Mivel mindkettő fertőző, nem szabad elhanyagolni, hanem keressünk fel bőrgyógyászt.

• Adjunk a gyerekre mindig fürdőruhát, ha kijött a vízből, vegyük le a vizeset, és öltöztessük át szárazba! Használhatunk hintőport is!
• Ha a gyereknek „csíp ott alul”, akkor forduljunk azonnal orvoshoz, akár egyből gyereknőgyógyászhoz! Bár a kamillás borogatás nem árt, ne gyógyítgassuk otthon a kicsit, mert a nem kezelt fertőzés krónikussá válhat, ami vizelési panaszokat, a hüvelyfal összetapadását és felnőttkori meddőséget is okozhat.
• Hacsak tehetjük, menjünk nyílt víz mellé, mert ezek tisztasága sokkal jobb, mint a strandoké.
• Kisbabák testén nyári hőségben gyakran láthatunk melegkiütést. Különösebb kezelést nem igényel, tartsuk a felületet tisztán, hintőporozhatjuk (ne vigyük túlzásba, mert felmarhatja a bőrét), és adjunk rá szellős pamutruhácskát!






Vigyázat, kiszáradás!


A nagy játékban a gyerekek hajlamosak megfeledkezni az alapvető igényeikről. Nekünk kell figyelnünk arra, hogy félóránként igyanak, lehetőleg tiszta vizet. Kerüljük a jéghideg üdítőket, cukrozott italokat, és néha parancsoljuk be őket árnyékos helyre, és kapjanak ennivalót is.

A csecsemőknek is több folyadékra van szükségük, ezért gyakrabban szoptassuk, vagy próbálkozzunk meg az itatással!


Vigyázat, csípés!


Elkerülni nem tudjuk. Legyen kéznél mindig hűsítő rázókeverék, viszketést enyhítő krém. A méh- és darázscsípést legjobban a jeges borogatás enyhíti, és a tüneteket kalcium pezsgőtablettával csillapíthatjuk. Szerezzünk be kullancseltávolító csipeszt, és a kullancsot azzal szedjük ki! (Semmiféleképpen ne kenjünk krémet a kullancsra, hogy megfullasszuk a rovart!) A csípés helyét figyeljük, és ha bármiféle elváltozást látunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top