Család

Vízben szülni, vagy szárazon?

A kismamák szeretnének minél fájdalommentesebben, nyugodt körülmények között és gyorsan életet adni babájuknak. Vajúdni és szülni lehet fekve, ülve, gyalogolva, és egyre több helyen most már vízben is.



A víz már régóta vonzza az embert. Valószínűleg azért, mert tudat alatt emlékeztet a magzatvízben eltöltött kellemes kilenc hónapra. Az ötlet, hogy az anyák vízben hozzák világra babájukat, egyáltalán nem új keletű. A természeti népeknél magától értetődő volt, hogy szülni a vízpartra mennek. Új-Zélandon még ma is láthatók a tengerparton nagy kövekkel körberakott öblöcskék, ahova a maori asszonyok vajúdni jártak.

A nők mostanában megint kezdenek érdeklődni a természetes szülési lehetőségek iránt. Angliában, Olaszországban vagy Svájcban a szülőszoba már elképzelhetetlen szülőmedence nélkül. Az anyák szabadon dönthetnek, hogy a vajúdásból mennyi időt szeretnének vízben tölteni, vagy hogy a babát a kádban vagy inkább ágyban szülik meg.

Ilyen a mamának…








Waterbirth.org
Sokéves tapasztalat és tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy vízben szülni nem veszélyes, sőt, nagyon sok előnye van. A fájások idején a víz ellazítja, megnyugtatja az anyát, és a fájdalmat is csillapítja. Az anyukáknak, akik medencében szültek, kellemes élményeik vannak. A vajúdás rövidebb ideig tartott, kevesebb esetben kellett fájdalomcsillapító, és a gátszakadás esélye is kisebb. Miután a bébi megszületett, fittnek és kipihentnek érezték magukat.

A víz jó információközvetítő, így a kismama jobban tud figyelni érzéseire. Ezáltal erős kapcsolat alakul ki anya és gyermeke között már a szülés folyamán. Olyan nők is választhatják a szülőmedencét, akik előző porontyukat császármetszéssel hozták világra. A szövetek és a bőr a víz hatására rugalmassá, puhává válnak (a sebhelyek is), a szülési útvonalak gyorsabban kitágulnak, és még a csontok is könnyebben mozognak.

A medencében szülés talán legnagyobb előnye, hogy az anya maga határozza meg a születés tempóját, nyugodtan koncentrálhat teste jelzéseire. A vízben saját testsúlyunk 10 százalékát érezzük, ezért a kismama könnyebben vált pozíciót, ha elviselhetetlen a fájdalom. A mozgás ellazítja a medencét, a fájások szünetében pedig a vízben lebegve teljesen elengedheti magát az anyuka. Szülőágyon mindez elképzelhetetlen.





Kapcsolódó cikkek:
• Alternatív szülés »  
• Fórum: Vízben szülés »
• Fórum: Amit a szülésről tudni kéne… »
• A „hosszú és nehéz” szülésről »
• Aquanatal – kismamák a vízben »

Kérdezd a témában szakértőnket!

• Dr. Radványi Krisztina szülész-nőgyógyász szakorvos »
• Írj levelet a dúlának! »
…és ilyen a babának


A bébi számára a vízben születés egész folyamata lágy és kímélő. Minél nyugodtabb az anyuka, annál kevésbé viseli meg a kicsit. Mivel a kádban szülő kismamák testében kevesebb stresszhormon termelődik, a babának sem jut sok belőle.

A nők, akik ezt a szülési módot választják, ritkábban élnek a fájdalomcsillapítás lehetőségével. Így attól sem kell tartani, hogy a méhlepénybe jutó gyógyszerek lustává, álmossá teszik az újszülöttet. Egy élénk baba pedig sokkal könnyebben küzd meg a szoptatás kezdeti nehézségeivel.

A világra érkezés pillanata sem okoz sokkot a picinek, hiszen a medence vize kellemes átmenet a magzatvíz és a nagyvilág között. Amikor a kisbabák kibújnak, apró karocskáikkal a mamájukat keresik. Az anya az első, aki kézbe veheti és mellére fektetheti csecsemőjét. A méhlepény megszületéséig együtt pihenhetnek, ismerkedhetnek egymással a medencében. 
A fertőzésektől sem kell tartani, nem jut víz a baba tüdejébe, hiszen csak akkor kezd el lélegezni, ha az arcocskáját és bőrét levegő éri.






           Vízben szülés pro és kontra 

Nézzük, milyen kérdések, kételyek merülhetnek fel:






• Kinek ajánlható?

Nyugodt, kiegyensúlyozott anyáknak való, akiknek komplikációmentesen zajlott a terhességük. A legmegfelelőbb hozzáállás: amilyen természetesen csak lehetséges, és olyan kevés orvossággal, amennyivel csak lehet. A metódus csak a tervezett, fix időpontú szüléseknél alkalmazható, és csak a 37. héttől ajánlott.

• Milyen előnyei vannak?

A meleg víz mind a testre, mind a pszichére nagyon jó hatással van. Feszültségoldó, csökkenti a hasizmot és az ereket nagyon is megterhelő nyomást. A szülőcsatorna gyorsabban és könnyebben tágul.
A víz serkenti az endorfin- és oxitocintermelést, ami jó hatással van a fájásokra. Kevesebb stresszhormon termelődik, felgyorsul a vérkeringés, csökken a vérnyomás, a csípőizmok pedig ellazulnak. A lebegés érzete nyugtatja, pihenteti az anyát.


• Gyorsabb, mint ágyban?

A fájásoknak már előrehaladott állapotban kell lenniük ahhoz, hogy az anyuka vízbe ereszkedhessen. Ha már az előfájásoknál kádba merülne, a folyamat lelassulna, sőt le is állna. A legtöbb nő gyorsabban szült medencében. Egy svájci kutatás szerint a kitolási szakasz átlagosan 35 percig tart, az egész szülési folyamat pedig 6 és fél órát vesz igénybe.


• Kevesebb fájdalommal jár?

Testmeleg vízben a méh jól ellazul, így az anya nem kerül bele olyan könnyen a fájdalom, a félelem és a feszültség körforgásába.
Minden ember fájdalomküszöbe más, így nem lehet pontosan meghatározni, mennyivel fájdalommentesebb ez a metódus. Ami azonban biztos, hogy a vízben szülő kismamáknak kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, mint a hagyományos módot választóknak. A langyos víz olyan biztonságérzetet ad, hogy sokan az első perctől biztosak benne: legyőzik a fájdalmat.







Waterbirth.org

• Kisebb a gátszakadás esélye?

A víz a gátat is rugalmassá teszi, ellennyomása pedig segít az anyának a baba fejét kontrolláltan és folyamatosan kinyomni.


• Vajúdás a vízben, szülés a „parton”?

Vannak, akik a víz fájdalomcsillapító hatását csak a vajúdás idejére veszik igénybe, de a babát már hagyományos módon szeretnék megszülni. Ilyenkor számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy a szülés folyamatában változás áll be. Ha az anya bizonytalan, okosabb a medencében maradni, nehogy a fájdalmak felerősödjenek.






• Vannak-e veszélyei?

Régebben azt gondolták, hogy az anyuka testfelszínén, testnyílásaiban lévő kórokozók megfertőzhetik a magzatot, az anyánál pedig nagyobb a vérzés esélye. Azóta bebizonyosodott, hogy éppen az ellenkezője igaz. A komplikációkat könnyebb észrevenni, hiszen a vízben a legapróbb vérzés is jól látható.

• Kerülhet-e víz az újszülött tüdejébe?

A megszületés után a baba csak pár pillanatig tartózkodik a víz alatt. Ez idő alatt a köldökzsinórból még elegendő oxigént kap, a zárt gégefedő pedig megakadályozza, hogy víz kerüljön a tüdejébe.


• Mikor tilos vízben szülni?

– Ha az orvos vagy a szülésznő komplikált szülésre számít.
– Farfekvés, ikerterhesség esetén vagy koraszülés lehetőségével.
– Ha fennáll a gyanú, hogy a méhlepénynek nincs elég tartaléka a baba számára.
– Zöld magzatvíz esetén.
– Rendellenes szívhang esetén.
– Ha az anyának fertőzései vannak: HIV, hepatitis vagy akut herpesz.
– Ha a baba nagyon nagy.
– Ha az előző terhesség komplikált volt.
– Túlsúly esetén.
 
Csak abban az esetben válasszunk bármilyen alternatív szülési módot, ha az összes érvet és ellenérvet számba vettük. Szerencsére már a hazai kórházakban is lehetőségünk nyílik arra, hogy a számunkra legmegfelelőbbnek vélt módon hozzuk világra gyermekünket.





A dél-angliai southamptoni egyetem kutatócsoportja összehasonlította 50-50, szülőmedencében, illetve hagyományos módon vajúdó asszony tapasztalatait. Megállapították, hogy a szülésznő felügyelete mellett, kádban vajúdó csoportnak csak a fele kért érzéstelenítőt, míg a hagyományos módon szülők esetében ez az arány több mint 60 százalék volt. A vízben szülő anyukák fájásai kevésbé voltak hevesek, és szabadabbnak érezték magukat. 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top