nlc.hu
Család
Az apa szerepe a szülésnél

Az apa szerepe a szülésnél

A szülésre való felkészülés során gyakran felmerül a várandós nõben a kérdés, hogy kik legyenek majd vele a vajúdás és a szülés óráiban. A hozzám forduló nõk komoly dilemma elõtt állnak.





Vannak olyan szülészetek, ahol csak egy kísérő jelenlétére van mód. Egyre több helyen azonban nem zárkóznak el az elől sem, hogy az apa mellett dúla is bemehessen a szülőszobába. Meglepőnek tűnhet, hogy van olyan várandós, aki a férjének (is) választ dúlát, amikor úgy dönt, hogy segítségül hív. Vajon mi lehet emögött?

Magyarországon az 1990-es évek elejétől kezdték beengedni az apákat a szülészeti osztályokra. Eleinte olyan megkötéssel, hogy az apa csak akkor lehetett jelen a párja szülésénél, ha ő is részt vett a kórház által szervezett szülésfelkészítő tanfolyamon. Kezdetben sok helyen ez az engedmény nem járt meggyőződéssel, inkább csak a családközpontú szülészeti ellátás iránti megnövekedett igénynek próbáltak a kórházak megfelelni.
Az, hogy beengedték őket, még nem járt automatikusan azzal, hogy szívesen is vették a jelenlétüket. Kezdetben csak látszólagos szerepet kaptak, és az egészségügyi személyzet is nagyon eltérően viselkedett az apákkal szemben, a kedves elfogadástól az ellenszenvig. Mára a jelenlétük elfogadottá vált, és elismerik azt a tényt, hogy az apa jelenléte fontos a pár érzelmi állapota, az egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából.






Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj Emőkéhez! Várja leveleidet a dula@nlcafe.hu címen. A hozzá érkező levelek közül egyet itt, a Nők Lapja Cafe oldalain válaszol meg.
• Emőke bemutatkozása

Olvasd el Emőke korábbi írásait is!
• „Csak császáros…”
• Az apás szülésről
• A szoptatási nehézségekről

Az apa önkéntes jelenlétekor az anyának nagyon sokat jelent, hogy tudja, a párja mellette van, szereti őt és törődik vele. Az első gyermeküket váró apák számára a kórház azonban gyakran olyan hely, amely nyugtalanítja őket. A számára ismeretlen terep, a műszerek látványa vagy más vajúdó nők hangjai növelhetik az apák szorongását.
Még nyugtalanítóbb lehet azt látni, hogy milyen változások mennek végbe a párjukban a vajúdás és a szülés során. Ebben a módosult tudatállapotban ugyanis rendkívül sok különböző érzés keríti hatalmába az anyát. Lehet, hogy időnként sír, vagy a fájdalomra panaszkodik, kétségbeeshet, vagy annyira magába fordul, hogy nem szívesen válaszol a környezetéből érkező kérdésekre.
Az apákban bizonytalanságot kelthet, hogy nem tudják pontosan, hol is helyezkedjenek el, hogyan és mennyire érintsék a párjukat, vagy hogy mennyire mutassák ki a szeretetüket az idegenek előtt. Nehezítheti a helyzetüket továbbá az, hogy felelősnek érzik magukat az orvosi beavatkozásokkal kapcsolatos döntésekért is. A vajúdás és a szülés óráiban ők is erősen bevonódnak érzelmileg a folyamatba. Tele vannak várakozással, izgalommal és aggodalommal.







Éppen ezért amikor egy párnak dúlai támogatást ajánlok, akkor nem csökkenteni szeretném az apa szerepét, hanem elősegíteni, hogy minél jobban az anya mellett lehessen. A szülésre való felkészülés során beszélünk arról, hogy miként éli meg, hogy a párja dúlát is szeretne, hogyan és miben tudom támogatni őt és a párját, hogy mik a tapasztalataim több apás szülés kísérése után, és hogy melyek az ő elképzeléseik, elvárásaik velem szemben.
Fontosnak tartom, hogy a dúla ismerje az apa érzéseit is a szüléssel, szülővé válással kapcsolatban, és hogy megválaszolja a benne felmerülő kérdéseket (amelyek gyakran a párjától eltérőek). Érdemes arról is tájékozódni, hogyan viszonyul a kórházi környezethez, de akár annak is van jelentősége, hogy ő hogyan született.

Arról, hogy a dúla és az apa hasonló módon törődik-e az anyával a vajúdás során, hogy van-e különbség a támogatás jellegében, hogy mit igényel egy nő a szülés alatt egy nőtől és egy férfitól, hogy a szülés során foglalkoznak-e mindkét szülő szükségleteivel, valamint hogy lehet-e az apa egyben dúla is, a következő cikkemben írok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top