nlc.hu
Család
Könyvajánló: Gyermekorvos nélkül

Könyvajánló: Gyermekorvos nélkül

Ez a könyv azoknak a szülõknek igyekszik megfelelõ tanácsokkal szolgálni, akik szeretnék elkerülni a szükségtelen orvosi beavatkozások kockázatait.
Szerkesztői ajánlás

Nincs kétségbeesettebb egy tehetetlen anyukánál. magamról tudom. Ha csak egy picike a baj én már szörnyű betegségeket vizualizálok és rohannék árkon-bokron át a segítségért.
Szerencsés az az anyuka, aki ilyenkor nyugodt szívvel tud megbízható segítséget kérni. De aki nem – és biztosan ők vannak többen – azoknak jó társuk lesz ez a könyv. Teljesen új ismeretekkel felvértezve vehetjük fel a harcot a támadó bacilusokkal!
Egy kis kapaszkodó, egy segítőtárs a bajban!

Vargha Zsuzsa szerkesztő

Noha ez a könyv nem a lexikonok átfogó igényével íródott, mégis igyekszik specifikus tanácsot adni minden olyan orvosi problémával kapcsolatban, amely a fogamzás pillanatától egészen odáig felmerülhet, amikor a gyermek kirepül a családi fészekbõl. Aaz olvaók megtudhatják, hogyan állapítsák meg azt, ha gyermekük súlyos beteg, hogyan kezelhetik az orvosi ellátást nem igénylõ problémákat, dönthetik el, mikor kell orvost hívniuk, illetve biztosíthatják, hogy a gyermek számára elõírt kezelés megfelelõ és biztonságos legyen.”

„Mit teszel, ha éjszaka hasogató fejfájásra ébredsz? – folytatja a szerző – Ha úgy reagálsz, mint a legtöbb felnőtt, akkor felkel, beveszel egy Aspirint, azután visszafekszel aludni, és reggelre valószinűleg kutya bajod.

De képzeld el, mit teszel akkor, ha gyermeked ébred fel az éjszaka közepén ugyanezzel a tünettel! Az első reakciód nyilván az lesz, hogy amint teheted felhívd a gyermekorvost. Az orvos valószinűleg megkérdezi majd, hogy megmérted-e a gyermek lázát, és bármit válaszolj is erre, azt tanácsolja majd, adj neki egy Aspirint, és reggel vidd el a rendelésre. Reggel pedig amikor gyermeked vidáman ébred és mohón követeli reggelijét, azon töprengsz, miért is vinnéd el a gyermeket az orvoshoz egyáltalán.”

“Gyermekorvosok egy csoportját felkérték, hogy vizsgáljanak meg 1000 gyermeket – az orvosok 611 esetben mandulaműtétet javasoltak. A maradék 389 gyermeket ezután egy más gyermekorvosokból álló csoporthoz vitték, akik azt tanácsolták, hogy 174 gyereknek vegyék ki a manduláját. Az eredeti 1000 fõs mintából ily módon hátramaradt 215 gyermeket egy harmadik csoport gyermekorvoshoz vitték, akiket szintén felkértek, hogy végezzék el a vizsgálatot. Noha más orvosok már megvizsgálták a pácienseket, az újabb orvosok 89 esetben ismét mandulaműtétet javasoltak! Ha tovább folytatják a kísérletet, valószínűleg az utolsó 126 gyermeknél is a mandulák eltávolítását javasolják. … Régóta úgy gondolom, a Teremtõ talán egyetlen hibája az volt, hogy a mandulákat olyan helyre teremtette, ahol könnyen elérheti õket a sebészkés.” – teszi hozzá dr. Mendelsohn a történethez.

Dr. Robert S. Mendelsohn
Gyermekorvos nélkül

Gyermekgyógyászati tanácsadó szülőknek
Kétezeregy Kiadó 2007.

“Ha olvastál már más gyermekegészségügyi írásokat, tudni fogod, hogy véleményem eltér a megszokottól. A legtöbb ilyen könyvet orvos írta, és egyvalamiben még azok a kollégák is egyetértenek, akik õszintén elismerik, hogy a gyermekbetegségek túlnyomó része önmagától meggyógyul: bármi legyen is a tünet vagy a betegség, végül mindig azt javasolják, hogy »Keresse fel orvosát!« Könyvem tézise ezzel szemben, amelyet a gyermekgyógyászat tanításában és gyakorlatában eltöltött majd három évtizedre alapoztam, így hangzik: »Ne keresd fel az orvost!«”

Ki tudja, milyen következményekkel járnak azok az eljárások, amelyeket napjainkban tanítanak a gyakorló gyermekorvosoknak? Jelenleg UV terápiával kezelik a csecsemõkori sárgaságot, dobhártyaátszúrást alkalmaznak a fülfertõzéseknél, antibiotikumot adnak szinte mindenre, hormonokkal szabályozzák a növekedést, erõs gyógyszerekkel módosítják a gyermekek viselkedését, és további készítményeket, vizsgálatokat, védõoltásokat, illetve eljárásokat vetnek be, amelyek hosszú távú hatásai még ismeretlenek. A hosszú távú mellékhatások részletes feltárásra várnak, ám ha újra megvizsgáljuk az „orvostudomány fejlõdési útját” tarkító korábbi katasztrófákat, biztosak lehetünk benne, hogy sok és tragikus következményre kell számítanunk.

Köhögés, tüsszögés és orrfolyás

A köhögések, náthák és influenzák nem kímélnek minket sem, csakhogy a gyerekek szemlátomást fogékonyabbak ezekre a betegségekre, mint a felnõttek, és nagyobb a valószínûsége, hogy kezelni kezdik õket, ha elkapják valamelyiket. Bár a kezelés enyhítheti a megfázás tüneteit, egyik gyógyszer sem hoz gyógyulást. Az igazság az, hogy a felesleges és a kívánttal gyakran épp ellentétes hatást kiváltó gyógyszeres kezelésekrõl még vicc is született az orvosok közt, amelyet nem osztanak
meg a páciensekkel: a nátha kezelés nélkül körülbelül hét napig; kezeléssel körülbelül egy hétig tart.

Dr. Mendelsohn gyors útmutatója köhögés, nátha és influenza esetére

A nátha, az influenza és a krupp vírusos eredetû betegségek, amelyek egyike sem gyógyítható egyetlen általunk ismert orvosi gyógymóddal sem. Általában mindhárom betegség néhány napon belül reagál a szervezet öngyógyító törekvésére, és nem igényel orvosi ellátást. Egy-két dolgot azonban tehetünk, amivel enyhíthetünk gyermekünk rossz közérzetén, és felgyorsíthatjuk felépülését. Néhány javaslat megfázás és influenza esetére:

1. Gondoskodjunk magas páratartalomról a gyermek szobájában és az egész lakásban. Fontos, hogy gyakran tisztítsuk a párásító készüléket, mert a légzést ingerlõ anyagokat juttathat a levegõbe. Ha a gyermek nehezen kap levegõt az orrán vagy krupposan köhög, vigyük a fürdõszobába, csukjuk be az ajtót, nyissuk ki a zuhanyt – a vizet állítsuk a legforróbb fokozatra -, majd hagyjuk, hogy a gyermek 20 percen át belélegezze a párás levegõt.

2. Mivel rendkívül fontos, hogy pótoljuk a köhögés, a tüsszögés és a verejtékezés során keletkezett folyadékveszteséget, igyekezzünk rávenni a gyermeket, hogy óránként legalább 2,5 dl folyadékot fogyasszon. A legjobb a gyümölcslé, amelynek van némi tápértéke, de mivel alapvetõ célunk az, hogy a beteg igyon, bármi megteszi, amit hajlandó elfogadni – víz, tea, vagy ha mást végképp nem hajlandó fogyasztani, utolsó megoldásként üdítõ is. …

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top