Család

Anyák napján kezdődik a Születés Hete

A hagyományoknak megfelelően május első vasárnapján, 4-én, anyák napján, a budapesti Aranytíz Művelődési Központban ingyenes nyitónappal kezdődik a hatodik Születés Hete országos rendezvénysorozat.

A Születés Hete nyitónapján színes – kulturális, szakmai és tájékoztató jellegű – programokkal várnak mindenkit, 0–99 éves korig! Reggel 10-től este 20.30-ig lesz koncert, filmpremier, kerekasztal-beszélgetés arról, merre halad a magyar újszülöttellátás, de a közönség találkozhat ismert televíziós személyiségekkel és művészekkel is, akik saját személyes élményeiket osztják meg a publikummal, szülésről, anyaságról, apaságról, nagyszülőségről, családról.

 

A május 4-i nyitórendezvényen az Aranytízben a délelőtt folyamán többek között világzenei koncert várja az érdeklődőket. Bognár Szilvia, Bede Péter és Rácz Krisztián népdalokat énekelnek szerelemről, házasságról, születésről, amelyek az egykori hagyományos paraszti kultúra titkait, üzenetét őrzik. Ezt követően a közönség megismerkedhet a Születés Hete idei „arcaival”: Nagy Judit, a Híradó jelenleg kismama műsorvezetője és férje arról beszél, hogy az ő családdá születésüket hogyan segítette Békés Emőke dúla. A későbbiekben előadást tart dr. Raffai Jenő az anya-magzat kapcsolat analízis módszeréről.

 

D. Tóth Kriszta moderálja majd az Apagyerek – gyerekember című, az apák szerepéről szóló kerekasztalt, amelynek résztvevői Azurák Csaba és Gerendás Péter, Pikó András újságíró pedig az Anyaság – karrier beszélgetést fogja vezetni, amelynek keretében Ónodi Eszter, Krizsó Szilvia és Kútvölgyi Erzsébet mesélnek saját élményeikről. Ezenkívül lesz még gyermekrajzelemzés, jóga, aromaterápiás és szoptatási tanácsadás. A várandósok megtudhatják, milyen tb-juttatásokra számíthatnak a kismamaság alatt, s hogy a homeopátia hogyan alkalmazható a gyermekgyógyászatban, de lesz szó az ikrességről is. Délután többek között Soma Mamagésa beszél a megváltozott férfi és női kapcsolati és viselkedési mintákról. A Születés Hete nyitónapja 19 órakor a Világra jönni című film vetítésével zárul, amelyet most először láthat a közönség hazánkban.

A Nők Lapja Cafe a Születés Hete nyitónapján

Május 4-én, az Aranytíz Művelődési Központban!

 

• A dúla válaszol élőben (12.00–12.50)

 

A Nők Lapja Cafén futó nagy sikerű sorozat leggyakoribb kérdéseiből válogat a rovat állandó szerzője, Békési Emőke.

• Természetes várandósság és szülés (13.10.–14.30)

A természet a kismama szolgálatában, a fogantatás pillanatától a megszületésig – tippek, praktikák, gyakorlati tanácsok a Nők Lapja Cafe állandó szakértőjétől, Kotroczó Anikótól.

• Ikresnek lenni jó! (14.50–16.10)

 

Az élet duplán, triplán sem olyan bonyolult, mint első pillanatban látszik – a Nők Lapja Cafe rutinos ikres fórumozói adnak gyakorlati tanácsokat kezdő anyukáknak.

 

• Apa születik (16.30–17.50)

 

A Nők Lapja Cafe állandó szerzője, a remek humorral megáldott pszichiáter, Szendi Gábor pszichológus mesél apává válásának folyamatáról, titkairól.

 

A Nők Lapja Cafe programjain részt vevők között az előadások végén vadonatúj NLC-s bögrét sorsolunk ki!

 

A Születés Hete programjai segítenek abban, hogy a várandósság ideje ne szorongással, bizonytalansággal teli időszak legyen, hanem olyan értékes életszakasz, amely a leendő édesanyákat megerősíti nőiségükben, kisbabájukkal és a párjukkal való kapcsolatukat elmélyíti, s megadja a lehetőséget, hogy a szülést méltó módon, megrendítően szép kiteljesedésként élhessék át. A rendezvénysorozat célja, hogy a bárhol történő (kórházban, otthon) háborítatlan szülés hazai lehetőségei és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredmények minél több szülés előtt álló nőhöz, családhoz és egészségügyi dolgozóhoz eljuthassanak.

A május 4-étől 11-éig tartó hét 49 településen több mint 900 eseményt ölel fel. Közel 400 előadó tart majd a szüléssel, születéssel kapcsolatos előadást, filmvetítést, kerekasztal-beszélgetést, műhelyt, bemutatót, író-olvasó találkozót, kiállítást és egyéb programot. A Születés Hete végleges programjáról április végétől a www.szuleteshete.hu weboldalon tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

Szülés.lap.hu
Otthon szülés.lap.hu
Baba.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top