Család

Szülj szíved szerint! – testi-lelki készülődés a szülésre

Aki a "szíve szerint" szeretne szülni, annak először is meg kell találnia, hogy mi is lakozik a szívében. Ehhez egy kis lelassulásra, befelé figyelésre, elcsendesedésre, ellazulásra van szükség, amit nem mindig könnyű megteremteni a mindennapokban.

Segíthet ebben az, ha van egy meghitt hely és egy csoport, ami vár és befogad. Reményeim szerint pont ezt nyújtják ezek a foglalkozások: olyan hangulatot, ahol elmondhatók a kérdések, megoszthatók a kételyek, letehetők a terhek és helyükre megnyugtató válaszok, pozitív megerősítések és kellemes élmények kerülnek.

A különböző alkalmaknak van ugyan előre meghatározott tematikája, de sokkal fontosabb az, hogy az adott csoportot mi érdekli, milyen kérdések, mikor merülnek fel. Kicsit mozgunk, sokat beszélgetünk, de talán ami még ennél is lényegesebb, azok a gyakorlatok, amelyek átélhetővé, megtapasztalhatóvá tesznek olyan dolgokat, amikről általában csak olvasni szoktunk. A fájdalomról például…

A foglalkozásokon olyan módszereket sajátíthatsz el, amelyek segítségével megtanulsz együtt lélegezni, együtt mozogni, vagyis „bánni” a fájdalommal. A különböző gyakorlatok abban segítenek, hogy kiismerd a fájdalom természetét, és amikor a vajúdás során szükséged lesz rá, ne ellenségként, hanem együttműködő (munka)társként éld meg a méhösszehúzódásokat. Tehát az ígéret nem az, hogy „ha ezt a csodamódszert használod, nem fog fájni”, hanem az, hogy „igenis fájni fog, de fel leszel rá készülve, és tudni fogod, hogy mit kezdj a fájdalommal”.

Ahogy végigvesszük a vajúdás és a szülés szakaszait, testi, lelki történéseit, előjöhetnek kételyek, kérdések. Én, mint “szülésfelkészítő”, de inkább mint nő és anya, azt gondolom, hogy ezek közül sokra talán már tudjuk is választ, vagy sejtjük, vagy sejtszinten, ösztönösen érezzük, csak ahhoz kell egy kis segítség, hogy meghalljuk a belső hangot és elhiggyük üzeneteit. Ebben segítenek a relaxációs gyakorlatok, a vezetett belső utazások.

A szülésnél fontos szerep juthat a jelenlévő, lelki támaszt nyújtó személynek, legyen az férj, testvér vagy barátnő, akiknek talán ugyanúgy ismeretlen a „terep”, a vajúdás világa, mint az elsőszülő kismamának. Ennek a szülésfelkészítésnek egyik legnagyobb érdeme, hogy figyelmet szentel a szülésnél jelenlévő társnak is, őt is bevonja, „felkészíti”. Hiszen miért ne lehetnének a leendő édesapáknak is kérdései, bizonytalanságai a szüléssel kapcsolatban?

Ezeken a foglalkozásokon nekik is alkalmuk nyílik arra, hogy kicsit tudatosítsák a saját érzelmeiket, elképzeléseiket, megfogalmazzák kérdéseinket. Közben gyakorlati tanácsokat is kapnak például arról, miként legyenek a szülés „őrei”, mikor és hogyan szóljanak a vajúdó kismamához, vagy hogy mit is tegyenek, ha úgy látják, hogy a feleségük teljesen „ki van borulva”. Tehát ők is a valós helyzetekre készülhetnek fel és azt tanulhatják meg, hogy miként váljanak a kismama igazán segítő, támogató, szerető társává a vajúdás és a szülés során.

Hoppál Bori
Hoppál Bori

Fontosnak tartom arra is felhívni a figyelmet, hogy a vajúdás alatt nem csupán a szívünkhöz legközelebb álló személy lehet jelen támogatóként, hanem egy dúla is, egy asszonytársi segítő. Hogy pontosan kik a dúlák és mit tehetnek érted, kiderül az egyik foglalkozáson, ahova meghívok közülük néhányat, hogy személyesen is találkozhassatok, elbeszélgethessetek.

Igyekszünk felkészülni, minden információt összegyűjteni, mindent úgy intézni, hogy a lehető legjobb legyen. De hogy a szülés valójában milyen lesz, azt senki nem tudhatja, hiszen olyan sok rejtelmes, titokzatos dologtól függ, amibe nincs beleszólásunk. Ez a néhány alkalom nem is arról szól, hogy valamilyen kitűzött célt elérjünk, feltétlenül így vagy úgy, itt vagy ott szüljünk, hanem arról, hogy bejárjunk egy utat, aminek egy adott pontján elérkezünk a szülésig és akkor, ott képesek legyünk tudatosan, testtel-szívvel-lélekkel jelen lenni és megélni azt a maga teljességében.
Ebben segítenek a táncok, a dalok, a rajzok, a belső képek, a filmek és a sok-sok közös beszélgetés, amiben részünk van az együtt töltött idő alatt.

Ha szeretnél további részleteket praktikus tudnivalókról, a foglalkozások tematikájáról, vagy kedvet kaptál a foglalkozásokhoz jelentkezhetsz a borihopp@gmail.com címen.

Szeretettel várlak!                                                     

Szülj szíved szerint! – Testi-lelki felkészülés a szülésre a várandósság 26. hetétől
Ha szeretnél
• sok hasznos információt szerezni a szülés folyamatáról
• kipróbált módszereket tanulni a fájdalommal való együttműködésre
• kisbabádra és belső folyamataidra hangolódni
• ellazulni és feltöltődni
• egy kicsit a párodat is belevonni a szülésre való készülődésbe,
           
           akkor szeretettel várlak 6 alkalomból álló szülésfelkészítő tanfolyamomra

A következő csoport február első hetében indul (a pontos időpont a jelentkezők igényeihez igazodva alakul)

A programot az amerikai Birthing From Within® szülésfelkészítő módszer alapján állítottam össze A tanfolyam 6×2 órás – az utolsó két alkalomra a kispapákat is várjuk (ez lehet akár egy hétvégén, összevonva) és ha van kedved, találkozunk a szülés után is  Jelentkezni lehet nálam a borihopp@gmail.com e-mail címen, de ha csak további információt szeretnél, akkor is írj
                                                                                                               Hoppál Bori édesanya,
                                                                                                  szülésfelkészítő, testtudat oktató, dúla 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top