Család

7 tipp az egészséges terhességért

Az élet legnagyobb szerepére készülődve természetes, hogy változtatunk az életvitelünkön a baba és saját magunk egészségéért. Hét ötlet ahhoz, hogy ne legyen gond a várandósság alatt.

1. tipp:

érjük el és tartsuk meg az ideális testsúlyunkat!

Sem a soványság, sem a túlsúly nem kedvez a termékenységnek. A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízott nőknek 78%-kal nagyobb az esélyük arra, hogy egy évnél többet kelljen várniuk a sikeres fogamzásra, a normál súlyú nőkhöz viszonyítva.

7 tipp az egészséges terhességért

További megfigyelés, hogy a férfiaknál ennek valószínűsége 49%-kal nőtt, ha pedig a pár mindkét tagja túlsúlyos volt, akkor közel háromszorosára emelkedett a legalább egy éven át fennálló terméketlenség esélye.

 Hány kilótól számítok túlsúlyosnak?

Testtömegindex számítása
                        testsúly
BMI =    ————————————————-
         a méterben megadott testmagasság négyzete
Ha az eredmény magasabb 25-nél, érdemes ésszerű diétába kezdeni. 17 alatti index alultápláltságra utal!

Azzal is számolni kell, hogy a nagyfokú elhízás mögött gyakran hormonzavar áll, mellékvese-, pajzsmirigybetegség, melyet először ki kell kezelni, és csak utána lehet családalapításon gondolkodni.

Persze vigyázni kell a másik véglettel is, hiszen a túlzott fogyás szintén nem kedvez a termékenységnek, a soványság egy pontján kimarad a menstruáció, a nő átmenetileg meddővé válik.

 2. tipp:
tegyük le a cigarettát!

 

A nikotin hatására hamarabb elöregednek a petesejtek, csökken a hormonális funkció, csökken a peteérés is. A dohányos nők átlagosan két évvel korábban érnek a változókorba, és nehezebben esnek teherbe.

Ha sikerül a teherbe esés, számos egyéb kockázattal is szembe kell nézniük a dohányzó nőknek: a méhen kívüli terhesség esélye kétszeres a nem dohányzókhoz viszonyítva, és spontán vetélés is gyakrabban előfordul.

 3. tipp:
kevesebb alkoholt!

 

Néhány pohár bor jót tehet, oldja a gátlásokat, szabad utat enged érzéseinknek. A rendszeres alkoholfogyasztás azonban jelentősen csökkenti a szexuális érdeklődést, és mindenképpen rontja a párkapcsolatot. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása növeli az ivarsejtekben kialakuló genetikai eltérések valószínűségét, ezzel együtt tehát nő a vetélések, a koraszülések és a rendellenességek száma is. Az alkoholista anya gyermeke kis súllyal, jellegzetes arcberendezéssel jön világra, értelmi és érzelmi fejlődése jelentősen elmarad kortársaiétól.

7 tipp az egészséges terhességért

 

 4. tipp:
ne idegeskedjünk!

A stresszes körülmények között élő nőknél emelkedett kortizolszint mérhető, ami akadályozza a peteérésért felelős agyi hormonok felszabadulását. Kimutatták, hogy ha naponta csak négy órát ülünk a számítógép előtt, az már stressznek számít. Sok nőnek emiatt megnő a prolaktinszintje, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a teherbe esést. Ha felmerül ennek a gyanúja, az emlők vizsgálatával, majd prolaktinszintméréssel megállapítható, és gyógyszerrel kezelhető.

 

 5. tipp:
biztonságos szex

A termékenység hosszú távú megőrzésének egyik fő kritériuma a nemi betegségek előfordulásának minimálisra csökkentése. Ilyenek a Chlamydia, a tripper/kankó (gonorrhoea), a szifilisz és a nemi herpesz, melyek hegesen gyógyuló sebeket okozhatnak a petevezetékekben, illetve a humán papillomavírus (HPV), mely a méhnyak rákos elváltozásához vezethet.

7 tipp az egészséges terhességért

Ha monogám kapcsolatban élünk, kevesebb az esélye a különböző gyulladásoknak (nyakcsatorna- és méhkörnyéki gyulladás) is. Mindezek kiküszöbölésére az első a biztonságos nemi élet, az óvszer használata és a rendszeres nőgyógyászati szűrés. Érdemes tudni, hogy az évente esedékes méhnyakrákszűrés nem mutatja ki a nemi fertőzések meglétét, de jelzi a HPV vírust vagy a Chlamydia-fertőzés gyanúját. Fontos, hogy ha bármilyen tünetet (folyás, duzzadt nyirokcsomók, láz, sebek a nemi szerveken) észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

6. tipp:
szabályos ciklus

 

Ha a ciklus minden hónapban 28 napnál kicsit hosszabb vagy rövidebb, az még nem jelent gondot. Ha azonban a megszokotthoz képest nagymértékű eltéréseket tapasztalunk, például a menstruáció kihagy egy-két hónapot, vagy egy időszakon belül többször is jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

A szabálytalan hosszúságú menstruációs ciklus nem csupán megnehezíti a termékeny napok kiszámítását (amelyre szükség lehet a teherbe esés eléréséhez), de az ovuláció teljes hiányára is utalhat, amely további vizsgálatokat és speciális kezelést tesz szükségessé. Az is számít, ha a vérzés erősebb, fájdalmasabb a szokottnál, és szintén kivizsgálást igényel.

 

 7. tipp:
megfelelő fogamzásgátlás

 

Az új generációs fogamzásgátló tabletták kis hormontartalmúak, hatékonyak, és jelentős mértékben nem befolyásolják a nő termékenységét. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a rosszul megválasztott hormonális fogamzásgátló kihatással lehet a későbbi termékenységre. Kisebb lehet tőle a méh, sorvadhat a méh nyálkahártyája.

7 tipp az egészséges terhességért

Ezért nem szabad a barátnőnk gyógyszerét szednünk, pláne úgy, hogy a barátnőnk orvosa írja fel neki, hanem szigorúan kell venni a negyedéves kontrollt, amikor át kell beszélni a nőgyógyásszal a tüneteket, és megtalálni az alkatunknak megfelelő gyógyszeres fogamzásgátlást.

 

A fogamzóképesség feszítő kérdés egy nőnek. Több módszer is létezik, hogy a termékenységre következtethessünk.

• Hőmérőzés
A gondosan vezetett hőmérsékleti görbe pontos képet ad a nő ciklusáról. A hőmérsékletet ébredés után, ágyban, lehetőleg végbélben végezzük. A görbe lefutása normál esetben a következő: a ciklus első felében kis ingadozásokkal 36 fok körül mozog, peteérés előtt leesik néhány tized fokot, majd a peteérést követően nyomban megemelkedik, a ciklus második felében 37 fok környékén, kicsit felette van. A menstruáció megjövetelét a hőmérséklet csökkenése jelzi. Megfogant terhességnél a görbe fent marad.

• PG-teszt
A patikákban is kapható PG-teszttel pedig az ovuláció időpontját – meglétét – tudja egy nő figyelemmel kísérni. A teszt lényege, hogy nyál és a hüvelyváladék a ciklus folyamán változik. Fogamzóképes időszakban a nyál és a hüvelyváladék kristályosodik, és a törpemikroszkópon páfránylevelekre emlékeztető képet mutat. A nem fogamzóképes időszakban pedig nagyszámú körkörös és amorf alakzat látható.

A két módszerrel együtt akár 80%-os valószínűséggel következtetni lehet a termékenységre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top