Család

Mi 3-man, ők 3man: Falatkák, pépek és husi

Három újságírónk, Dobray Sarolta, Szekeres P. Mónika és Szigeti Hajni szinte egy időben vált édesanyává az utóbbi egy-másfél évben. Most arról mesélnek, mi okozott nekik gondot a babák etetésével kapcsolatban. Mónikáéknak a cumisüveg-kezelés eleinte halálfélelemmel járt – ők csak így tudták táplálni örökbe fogadott babájukat. Saci aggódásának tárgya a hús kikerülése, Hajni Barnusa viszont rászabadult a Nagyi Konyhájára, és semmi gyári kaját nem vesz be a gyomra. De mit mond a szakértő arról, hogy mit egyen a baba?

Etetés: falatkák, pépek és husiHajni: Ami ízlik, azt egyed!

„Te jó ég, ennyit teszel a kanálra?” – kiáltottam rá anyósomra, amikor először láttam, ahogy egy méretes falatnyi almapépet helyez Barni szájába. Én addig épp hogy belemártottam a kanálka hegyét a pempőbe, nehogy megfulladjon szegény gyerek attól a rengeteg szilárd cucctól. Férjem anyukája viszont csak nevetett, és pakolta a kaját a fiamba, aki azonnal felvette a tempót, és szorgalmasan nyelt. Onnantól biztosak voltunk benne: ő nem az a típus lesz, aki nyolc-tíz hónapos koráig csak anyatejet hajlandó a torkán leengedni, hiszen ahogy letelt a fél év, egyhetes almalevezés után jöhettek a gyümölcspépek (azért egyéves koráig az élvezet kedvéért szopizott is).

Előre kiokosodtam, hogy erőltetni semmit nem szabad, ha a baba nem kér, akkor nem játsszuk el a „még egy falatot a mama kedvéért”-játékot, hanem, kész, ott a vége az evésnek. Sokáig gyártottam a cékla-, spenót-, répa-falatkákat: nagy adagban bevásároltam, pucolás, főzés, alufóliába porciózás, majd irány a mélyhűtő, hogy az adott nap reggelén csak elővehessem, és hozzáfőzve a krumplit frissen, ebédre tálalhassam. Én jó pár ételt előbb adtam, mint ahogy a védőnői táblázat javasolta – nem lázadtam, egyszerűen elnéztem, de szerencsére semmi gondunk nem volt belőle. Vettem sómentes fűszerkeveréket is, hogy színesítsem a főztöm, na, ha azt tettem az ételébe, soha meg nem ette. Ellenben – szintén anyóséknál, ők három gyerek és egy unoka után bátor kísérletezők – a pizza szélének rágcsálása, nagyon ment. Aztán egyszer megkínáltuk Barnit anyukám rendes krumplifőzelékével (rántással, sóval, babérlevéllel) úgy nyolc hónaposan. Onnantól kezdve nem kívánta a bébiételt, sem a natúr főzelékeket (még mindig van a mélyhűtőben pár „spenótgombóc”), csak a felnőtt-ízeket, főleg a nagymamám kosztját, aki azóta is hordja szorgalmasan a finomságokat.

Etetés: falatkák, pépek és husiBarni, ha meglátja, hogy belép az ajtón a dédi, az elmaradhatatlan kockás szatyorral, már rohan is hozzá, és fejest ugrik a táskájába. Nagymamám pedig olvadozva nézi, ahogy eszik, és mindannyiszor elmondja, „ezért érdemes volt pepecselni”. Barni az első kóstoló után elég gyorsan rákapott a húsra, ami ma is a kedvence: a cigánypecsenyétől a paprikás csirkéig jöhet minden, hozzá viszont rendes gyerek módjára megeszi a savanyú káposztát és a céklát is, hogy azért menjen vitamin is bele. Múltkor az apukája egy óriási szál házi csabai kolbásszal jött haza, amitől a gyerek sikítófrászt kapott, mivel mi úgy gondoltuk, kilógatjuk az ablakba, érjen még, nem eszünk belőle. Ezt nem lehetett, vágni kellett a kolbászból, és mivel túl csípősnek ítéltük, inkább eljátszottuk, hogy apa felvágja ugyan, de egy másik fajtát adtunk neki igazából. Két hét múlva a nagyiéknak vitt kóstolóból – amikor épp nem voltunk jelen – már Barnabás is vígan falatozott… Apósom szerint ugyanis a csípős nem árt a gyereknek, legfeljebb tisztít! Oké, a gyomra azóta is rendben. 

Saci: Hús, könnyben áztatva

Nálunk a kilencedik hónap, pont a hús ideje vetette fel a nagy kérdést: kapjon-e Samu? Bennem volt nagyon, hogy ne… Azért füleltem is mindenfelé. Hogy a vega gyerekorvos is ad csirkét a fiának… Aztán az első adag húsmasszával a főzelékben ültünk a konyhában, kinn esett az eső. Nekem meg folytak a könnyeim, ahogy odanyújtottam a fiamnak a kanalat. „Ugye nem ízlik…?” – reménykedtem.

(A válasz kiderül két hét múlva!) 

Mit mond a szakértő Hajni módszeréről?

Dr. Radványi Krisztina, szülész-nőgyógyász, négy gyermek édesanyja:

– Két aranyszabály, ami valójában egy és ugyanaz: az étel ne ártson a babának, és ne ártson a mamának, azaz úgy kísérletezzünk, hogy az új falatok elfogyasztása után ne egy hasfájás miatt átordított éjszaka legyen a desszert. Én minden mást a kicsihez szabnék. Hajni ugyan bátran kóstoltatott, de ne feledjük, hogy a fokozatosság nagyon fontos! Tudd, hogy mitől fáj a hasa, mitől vannak kiütései, hogy legközelebb elkerülhesd. Sóra elvileg egyéves korig nincs szükség, de tény, hogy az ízesebb darabokat (húslevesből répa, szopogatni való csont) hamarabb megszeretik a gyerekek – ennek veszélye, hogy a mamakímélő kész bébiételre a házikoszt után rá se néznek… Hogy behozhatunk-e előbb zöldségeket, mint az ajánlott? Amennyiben komoly pelenkakiütése volt a csecsemőnek, akkor vigyázzunk, ott lehet gond, de az emésztőrendszer fejlődését külföldön például inkább a mozgásfejlődés fokozataihoz kötik, ám a fognövekedés is lehet jelzés az általános ajánlások mellett. A neves bébiételgyártó cégek által „belőtt” korosztályos javaslatok egy átlaggyereknek nem árthatnak, de figyeljünk a kaki jelzéseire: az emésztetlen darabok mutatják, hogy azt még ne, vagy pépesebben adjuk!

Epres Panninak kislánya lesz!Még több az e heti Nők Lapjából:

Epres Panninak kislánya lesz! »
Édes és sós levelesek »
Csillapítsunk fájdalmat önmasszázzsal! »
Álmaim munkahelye »
A Ghymes-zene és a húsvét titkairól, Szarka Tamással »
Életem, Overdose – Kincsem utóda »

 
A Nők Lapjára itt fizethetsz elő »

További kiemelt témáink a Nők Lapja április 8-jén megjelenő, 15. számából:

Epres Panni
Boticelli festett ilyen tavasziasan üde, légies, szerelemtől kiviruló lányokat – mondta Vadas Zsuzsa kolléganőnk, látva Panni készülődését a címlapfotózásra. Ugye, milyen igaza volt?

Extra melléklet
Tíz húsvéti recept:
Húsvétra készülünk Lapjos Mari receptjeivel, melyek között mindenki megtalálhatja a kedvencét, mert van egyszerű, nagyszerű, finom és még finomabb…

Szarka Tamással
a gyerekkoráról, a Ghymes-zenéről és a húsvét titkairól Schaffer Erzsébet beszélgetett

Divat
Négyszer tizenegy divatújdonság között böngészhetünk a jövő héten trendösszeállításunk jóvoltából

A hónap csokra
Hűvös a tavaszunk, a kertekben még nem pompáznak a tulipánok, de a virágboltokban már válogathatunk, hogy valami hasonlót készíthessünk

A heti szerkesztő, Lazarovits Szilvia ajánlásával:
Negyven után az élet
Rólam miért nem szólnak a kirakatok? – kérdezik azok a nők – most éppen Koronczay Lilla közvetítésével -, akik hiába is keresnének koruknak, alkatuknak megfelelő ruhát a bevásárlóközpontokban. Lilla utánajárt, valóban mostohagyerek-e a negyvenes-ötvenes korosztály? Szerencsére jó példákkal, pozitív tendenciákkal is találkoztunk, sőt, megnyugtathatjuk az érintetteket, nagyon úgy néz ki, ha lassan is, de változik a marketinges hozzáállás

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!      

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top