Család

Gólyavárók – ha nem jön a baba…

Meddőségnek azt az állapotot hívjuk, amikor egy év rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet mellett nem jön létre a fogamzás. Ebben az értelemben ma Magyarországon a párok csaknem ötöde érintett a meddőség témakörében.

Mi a meddőség?

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja különösen tisztelt védőszentje volt Magyarországon a katolikus asszonyoknak, legtöbbször gyermekáldással kapcsolatosan fohászkodtak hozzá pártfogásért. Kultusza a középkorban a keddi naphoz kötődött. Több vidéken a meddő asszonyok éppen ezért a  keddi napokon böjtöt tartottak, ettől remélve gyógyulásukat.

Látszik, hogy a hagyomány többnyire a nőt tette felelőssé, ha a házaspárt elkerülte a gólya. Ma már azonban tudjuk: az esetek 40-45 százalékában okolható csupán egymagában a nő, majdnem pont ugyanebben az arányban a férfi, kb. 20 százalékban pedig mindketten felelősek, vagy szervi okot nem találnak.

A kifejezés sokszor ijesztőbb, mint az állapot, amelyet jelöl. Hiszen többnyire kiderül: nem végérvényes meddőségről, hanem átmeneti vagy kezelhető terméketlenségről van szó csupán. Az esetek nagy részében hosszabb-rövidebb, egyszerűbb és nehezebb orvosi támogatásnak köszönhetően végül létrejön a terhesség, és a szülők kezükben tarthatják saját gyermeküket. Azokban a ritkának mondható esetekben pedig, amikor a hagyományos gyermekvállalás orvosi segítséggel sem megoldható, még mindig több lehetőség közül választhatnak a jövendő szülők, a sejtadományozástól kezdve az örökbefogadásig.

Kezelés vagy gyógyítás?

Hogy egy pár miért terméketlen, arra számos magyarázat lehetséges. Az okok feltárása szakember feladata, valamint a szükséges lépések meghatározása is. Bizonyos esetekben az orvos azzal segít, hogy megszünteti a meddőség okát: átjárhatóvá teszi a petevezetéket, vagy eltávolítja a miómát például. Más esetekben mesterségesen segít létrehozni a terhességet, például inszeminációval, lombikbébiprogrammal, ezzel azonban nem teszi lehetővé a spontán fogamzást. A terhesség létrejöttébe azonban a racionális szempontokon túl rengeteg egyéb tényező is belejátszik. Így fordulhat elő, hogy míg egyeseknél biológiai magyarázat nincs, mégis hiába reménykednek hónapról hónapra, mások, mondjuk, egy örökbefogadást követően minden ellenkező orvosi diagnózisra fittyet hányva spontán teherbe esnek.

Gólyavárók - ha nem jön a baba...

Hová fordulhatunk?

Ha felmerül a meddőség vagy a nehezített fogamzás gyanúja, az első, akit ezzel a problémával felkereshetünk, természetesen a saját nőgyógyászunk. A vele történő beszélgetés, illetve az elsődleges vizsgálatok során már rengeteg minden kiderülhet. Ha kezelőorvosunk úgy látja, saját hatáskörén túlmutat a probléma, meddőségi szakemberhez, meddőségi központba irányít bennünket. Ha eddig erre nem került sor, itt mindenképpen megvizsgálják a leendő édesapát is, és a kapott eredmények tükrében kezdődik meg a személyre szabott „babaprojekt”.

Ciris Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet
1037, Montevideo utca 16/b
Telefon: 439-1640
www.ciris.hu
Pannon Reprodukciós Intézet
8300 Tapolca, Bartók Béla út 1–3.
Telefon: 06-87/510-365
Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Asszisztált Reprodukciós Osztály

1088, Baross utca 27.
Telefon: 266-0115
POTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
In vitro fertilizáció szakrendelés
7624 Pécs, Édesanyák útja 17.
Telefon: 06-72/326-222/2119
Dévai Klinika Ambuláns Nőgyógyászati Centrum
1112 Törökbálinti út 56.
Telefon: 309-7755
www.devaiklinika.hu
Kaáli/Miskolc
3526, Szentpéteri kapu 72–76.
Telefon: 06-46/347-700
Szent Imre Kórház
Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, meddőségi ambulancia

1115 Budapest, Tétényi út 12–16.
Telefon: 464-8600
Kaáli/Debrecen
4032, Nagyerdei krt. 98.
Telefon: 06-52/537-517
Szent János Kórház
Budai Meddőségi és In Vitro Fertilizációs Központ

1125, Diósárok u. 1.
Telefon: 458-4579
www.lombik-baby.hu
Kaáli/Szeged
6725, Semmelweis utca 1.
Telefon: 06-62/423-623
Kaáli Intézet, Budapest
1125, Istenhegyi út 54/a
Telefon: 202-2802
www.kaali.hu
Kaáli/Győr
9026, Szabadrév utca 11.
Telefon: 06-96/511-210
Róbert Károly Magánklinika (régi Nyírő Gyula Kórház)
Meddőségi részleg

1135, Lehel út 59.
Telefon: 451-2655
www.robertklinika.hu
 
Forgács Intézet
1205, Kossuth Lajos utca 143.
Telefon: 285-2091
www.forgacsintezet.hu
 

Mit tehetünk még?

Kedvezően befolyásolja a fogamzást egy vidéki hétvége
Kedvezően befolyásolja a fogamzást
egy vidéki hétvége

Ha sikerült megtalálni a megfelelő meddőségi szakembert, a legjobb, ha mindenben rábízzuk magunkat. Az általa javasolt „menetrend” betartása mellett (vagy előtt) azonban adódnak olyan természetes módszerek és trükkök, amelyeket érdemes lehet kipróbálni.

• Tudatos táplálkozás: lehetőleg adalékanyag-mentes, változatos, egészséges ételeket fogyasszunk. Ügyeljünk a testsúlyunkra: a túlsúly éppúgy akadálya lehet a teherbe esésnek, mint a túlzott soványság.

• Mozgás: a megfelelő mozgásforma megválasztása szintén serkentően hathat a termékenységre, pl. jóga, Aviva-torna stb.

• Kikapcsolódás: közhelynek tűnik, de bármi, ami kikapcsol a hétköznapok stresszéből, kedvezően befolyásolhatja a fogamzást, legyen az egy kéthetes egzotikus utazás vagy akár csak egy vidéki hétvége.

• Pszichológus: sokszor a meddőségnek nem(csak) testi, hanem lelki oka is van. Gyermekvállalás előtt biztosan mindenkinek javára szolgál, ha elmélyíti önismeretét, azoknak azonban, akiknél orvosi okát nem találják a terméketlenségnek, mindenképpen érdemes felkeresniük egy pszichológust is.

• Kineziológus, természetgyógyász: a hagyományos orvoslás mellett bizonyos gyógynövények, gyógykészítmények, alternatív gyógymódok is segítségül hívhatók, ezekről bővebben a sorozat következő cikkében írunk majd.

Most induló, Gólyavárók című sorozatunkban alaposan körbejárjuk a témát, a meddőség lehetséges okaitól kezdve a hivatalos fogamzássegítő módszereken át az alternatív megoldásokig. A nehezített gyermekvállalás kapcsán nemcsak fogamzási nehézségekről, hanem a terhesség megtartásának problémáiról, a vetélések okairól és ezek kezelési módjáról is beszélünk majd.
Szeretnénk időről időre egy-egy pozitív történettel lelkesíteni azokat, akik a hosszú útnak még az elején vagy a közepén járnak. Ezért kérünk titeket, akik végigjártátok a gólyavárás hosszú útját, és szívesen megosztanátok történeteteket sorstársaitokkal, írjatok nekünk!
Leveleiteket, történeteiteket a karlocai.beatrix@gmail.com vagy a szerk@nlc.hu e-mail címre várjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top