nlc.hu
Család
Segítség! Elrontottuk a gyereket? – Dr. Ranschburg válaszol

Segítség! Elrontottuk a gyereket? – Dr. Ranschburg válaszol

A szülők sokszor megijednek, ha a gyerekük nem úgy, nem olyan mértékben, nem annyira gyorsan vagy lassan változik, ahogy ők szeretnék.

Tisztelt Tanár Úr!

A kisfiam első gyerek, 2,5 éves. Most kezd más gyermekekkel is játszani (játszótéren, társaságban), s észrevettem, hogy nem ő kezdeményezi a játékokat, hanem más gyerekek után szalad vagy motorozik, azokat követi le, utánozza. Sokszor benne marad ebben a játékban, nehéz ebből kibillenteni. Kérdésem: nem problémás-e ez a jövőre nézve, az önállóság, a kreativitás szempontjából? Mi rontottunk el valamit, rosszul foglalkoztunk, játszottunk vele otthon? Min változtassunk, hogy önállóbb, kreatív gyerekké váljon?

Köszönettel:
Á.

Segítség! Elrontottuk a gyereket? - Dr Ranschburg válaszol

 

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!  

Segítség! Elrontottuk a gyereket? - Dr Ranschburg válaszolKedves Levélíró!

Kisfia most fedezi fel magának a játszótér világát és az „idegen”, nála nyilván idősebb játszótársakat. Ilyenkor nem is tehet mást, mint hogy álmélkodó lelkesedéssel követi, utánozza a „rutinos” nagyobbakat. Az utánzás során tapasztalatokat, viselkedésmintákat gyűjt, és így rövidesen ő válik majd modelljévé egy nála fiatalabb kisfiúnak a játszótéren. Higgye el, ebben az életkorban a követő, modelláló magatartásból nem lehet semmiféle következtetést levonni a későbbi önállóságra, kreativitásra vonatkozóan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top