Család

Segítség! Nem érdeklik a mesék a kisfiamat – Dr. Ranschburg válaszol

A kisfiút nem kötik le a mesék, szívesebben nézegeti a képeket. Vajon emiatt nem tanul meg szépen olvasni? Jogos-e az aggódó anyuka félelme?

Tisztelet Ranschburg Jenő!

Kisebbik fiam most két és fél éves, és kétéves korától próbálok neki esti mesét olvasni képeskönyvből, rövidebb, rímelős állatos meséket. Ám őt nem igazán érdekli – vagyis örül, amikor odaülök a könyvvel, de nem hallgatja végig a mesét, elveszi a könyvet a kezemből, mutogatja a képeken az állatokat, elmondja, mit csinálnak rajta az állatok. Nem tudom, mit tegyek: erőltessem-e, hogy csak azért is végigolvasom, vagy hagyjam, hogy ő meséljen, vagy túl korán kezdtem el neki olvasni?

Segítség! Nem érdeklik a mesék a kisfiamat  - Dr. Ranschburg válaszol

Van egy tízéves fiam is, neki egészen nyolcéves koráig esti mesét kellett olvasni, az iskolában könnyen megtanult olvasni, szép kiejtéssel, hangsúlyosan. A mai napig imádja a könyveket, szókincse gazdag, ami szerintem a meséknek is köszönhető. Szeretném, ha a kisebbik is megszeretné az olvasást, a meséket. Mit tehetnék, hogy így legyen?

Köszönöm válaszát!

L. Anita

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!

Kedves Anita!

Engedje, hogy kicsi fia a maga módján ismerkedjen a könyvvel és az olvasással! Üljön mellette, szóljon bele, amikor kisfia magyaráz – gazdagítsa őt új és új információkkal, és segítse őt abban, hogy nagyon jól érezze magát, amikor könyv van a kezében. Nem vagyunk egyformák, ez a gyerek így ismerkedik a világgal és a kultúrával, de meg vagyok győződve arról, hogy ilyen módon is olvasást szerető, információkra és szépségre éhes ember válik belőle.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top