Család

Munka és gyerek – Egyensúlyozz!

Megmutatjuk, hogyan teremthetünk összhangot baba és karrier között. Mit kell tenned várandósan és az otthon töltött hónapok alatt ahhoz, hogy a munkába visszatérve sikeres lehess, és egyúttal boldog anya is maradj.

A pozitív teszt lehet nagyon várt esemény, de lehet meglepetés is. Ha túl vagy az első örömön, előbb-utóbb tájékoztatnod kell a munkaadót, ám te döntöd el, mikor. Célszerű ezzel az első harmad végéig várni. Bármennyire is örülsz, ne a munkahelyeden lelkendezz a nagy eseményről. Először a pároddal beszéld meg, hogyan képzelitek gyerekkel az életet. Az anyagi lehetőségek mellett szakmai előbbre jutásodra, munkahelyed megőrzésére is gondoljatok – amellett természetesen, hogy szíved szerint mit szeretnél, és a kicsinek mi lenne a legjobb megoldás. Alapvető kérdés, mennyi ideig maradsz vele otthon. Csak akkor állj a főnök elé a gólyahír bejelentésével, ha már határozott elképzelésed van róla (amin persze akár változtathatsz is, ha úgy alakul).

Mi jó nekem? És a babának?

Tervezett várandósság esetén is felmerülhet benned némi veszteségérzés: most tudatosul, hogy átalakul az életed, egy időre kiesel a munkából, ami eddig fontos volt, elfoglaltságot és örömet jelentett, az háttérbe szorul. Oda se neki, természetes, hogy szembesülsz ezekkel a gondolatokkal, azért még jó anya leszel! Merj szembenézni az új helyzettel, tedd mérlegre az érzéseidet és a lehetőségeidet. Többször is végig kell gondolnod, és a pároddal is beszéld meg, mielőtt elhatározod, hogy mennyi időt töltesz otthon a babával. Nem árt, ha azokkal a családtagokkal is egyeztetsz, akiktől segítséget remélhetsz.

A külső körülmények mellett hallgass a szívedre! Mi illik hozzád: vajon élvezed majd a babázós időszakot, vagy bezárva érzed magad a négy fal között? Sietnél vissza dolgozni, de mi lesz, ha meg fog szakadni a szíved, hogy el kell válnod a cseperedő csöppségtől? Bár úgy érzed, ismered magad, ebben a különleges és új helyzetben előbukkanhatnak személyiséged eddig rejtett vonásai.

Kismamás jogok

• A munkaadó köteles a várandós alkalmazott számára bércsökkenés nélkül egészséges és biztonságos munkakörülményeket biztosítani – pl. áthelyezéssel, a munkaidő háromnegyedére csökkentésével –, kérésére és egyetértésével nappali műszakra kell beosztania őt, vagy ha mindez nem lehetséges, a munkahelyi körülmények miatt (nem egészségügyi okokból) a várandós úgynevezett veszélyeztetett terhességi szabadságot (legfeljebb 120 nap) igényelhet.

• Ha a terhességgel kapcsolatos orvosi vizsgálatok csak munkaidőben végezhetők el, a várandós havonta 16 órát vehet erre igénybe munkabér levonása nélkül.

• Felmondási védelem alatt áll a kismama a terhesség idején – miután azt bejelentette –, a szülést követő három hónap és a gyerek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság alatt, vagy ha ezt nem veszi igénybe, hanem dolgozik, és gyest kap, a 2010 májusától két évre rövidült gyes időtartamától függetlenül a gyerek hároméves koráig.

Ha legtöbbször a páratlan számú kérdésekre válaszoltál igennel, nem kell félned, hogy unatkozni fogsz otthon a babával, értékesnek érzed majd az otthon töltött időt. Lehetséges, hogy nehezen tudnád összhangba hozni a kisbabás élet feladatait és a munkahelyi kihívásokat.

A páros számú kérdésekre adott igenek arra utalnak, hogy nem szeretsz egyedül lenni, némi stressz csak fűszerezi az életedet, a baba mellett is pörögni szeretnél. Ha ez vagy te, bátran vágj bele a „munka baba mellett” projektbe.

Kérdezz, tájékozódj!

Hasznos lehet, ha olyan anyukák beszámolóit is meghallgatod, akik már túljutottak a visszaállás buktatóin, vannak tapasztalataik a gyereknevelés és munka kettős fogatával kapcsolatban. Praktikus tippeket kaphatsz tőlük a munka melletti szoptatásról, nehézségeikből okulva reálisabb elvárásokat támasztasz majd magaddal szemben, vagy körültekintőbben készíted elő a kritikus helyzeteket. Munkahelyeden, terhestanácsadáson, kismamatornán, baráti körödben vagy akár internetes fórumon is találkozhatsz ilyen egy-két lépéssel előbbre járó anyákkal.

Szakember segítségére is szükséged lehet, ha tanácstalan vagy, nem ismered ki magad a szabályok, lehetőségek és korlátozások útvesztőjében. Karrieredre vonatkozóan a coach segít, pénzügyi kérdésekben független tb-tanácsadó magyarázhatja el, hogyan jársz a legjobban, de biztosítási, jogi és adóügyekben is érdemes tájékozódnod.

Az első harmad a munkahelyen

Nem könnyű az első harmadban hallgatni a várandósságról, ha állandó émelygés, hányinger gyötör, időnként ellenállhatatlan sírhatnékod támad, meghatározott időpontban kell orvosi vizsgálatra menned. Ha úgy érzed, viselkedésed elárul, inkább beszélj nyíltan állapotodról, ezzel megelőzheted a rosszindulatú pletykát. Munkahelyi kedvezményekre csak a várandósságot igazoló orvosi dokumentum bemutatásától kezdve vagy jogosult – persze a legtöbb helyen a szóbeli tájékoztatás is elegendő –, ekkortól vonatkozik rád a felmondási védelem. Különösen fontos, hogy minél előbb tájékoztasd a munkaadót, ha munkakörülményeiden várandósságod miatt változtatni kell, például ha vegyi anyagokkal vagy több műszakos beosztásban dolgozol, röntgenasszisztens vagy, esetleg más olyan tevékenységet folytatsz, amely veszélyes lehet a magzatra.

Munka és gyerek - Egyensúlyozz!

Mit szól a főnök?

Várt és meglepő válaszokra egyaránt számíthatsz. Mónikát az esküvője után néhány héttel beszélgetésre hívta be magához főnöke. Egy hamarosan bekövetkező várandósságtól tartva már előre biztosítani akarta magának a jó munkaerőt. Mindenféle kedvezményt és munkavégzési lehetőséget vetített előre a Mónikáéknál még nem is tervezett babás időszakra. Juditnak ellenben naponta kellett hallgatnia főnöke kellemetlen megjegyzéseit „állandó eszegetéséről”, ez a terhességi cukorbetegségre beállított diétára vonatkozott. Nem érdemes tehát a nagy beszélgetés előtt görcsölni, inkább legyél határozott, és tájékozódj előre a jogaidról.

Mit mondj te? Jelezd a szülés várható időpontját, azt, hogy igénybe veszed-e előtte azt a négy hetet, amely a szülési szabadságból a szülés várható időpontja előtt kivehető, és mennyi ideig szeretnél otthon maradni a babával. Tehát a legfontosabb a két dátum: mikor mész el, és mikorra tervezed, hogy újra munkába állsz. Ezzel kapcsolatban érdeklődj a lehetőségekről, például részmunkaidőről vagy otthoni munkavégzésről, távmunkáról. Egészségi állapotodról akkor kell csak szót ejtened, ha befolyásolja a zökkenőmentes munkavégzésedet. Az első beszélgetés alkalmával elegendő, ha körvonalazod távlati terveidet, hiszen ezt mindenképpen követi majd legalább még egy a harmadik harmadban.

Növekvő pocakkal

Most már mindenki tudja. És mindenki rád zúdítja a véleményét. Nem könnyű végighallgatni a sokszor egymásnak ellentmondó „okosságokat”, jó- és rosszindulatú megjegyzéseket. Vigasztalódj, előbb-utóbb kifogynak belőle munkatársaid, addig se vedd a szívedre őket. Inkább fogd fel pozitívan: a nagy esemény nem csak neked fontos. Néhány kedves válasz után irányítsd a beszélgetést a munkával kapcsolatos kérdésekre. Itt a lehetőség, hogy bizonyítsd, nem csak a kisbaba foglalkoztat, igenis elkötelezett és érdeklődő munkaerő vagy. Vegyél részt az újabb projektekben és a céges bulikon egyaránt – persze koccintanod nem kell.

A munkahelyi légkörtől függ, hogyan telnek ezek a hónapok. Segítőkész, előzékeny, figyelmes kollégák mellett sajnos utálatosak is adódnak, akik az orrod alá dörgölik, hogy helyetted dolgoznak, sőt a helyedre pályáznak, hiszen te úgyis leírt ember vagy. Ezen nem tudsz változtatni, viselkedéseddel azonban kivívhatod munkatársaid elismerését. Igyekezz minél kevesebbet rájuk hárítani, lehetőség szerint ugyanúgy végezd a munkádat, mint eddig. Jog szerint a terhességhez kapcsolódó orvosi vizsgálatokat akkor veheted igénybe, amikor azok szükségesek, ám ha munkaidőn kívül is eljutsz oda, ne hiányozz emiatt. Bár nem túlórázhatsz, ha „hazaviheted a munkádat”, azért némi pihenés után otthon is elvégezheted. Ha ügyes vagy, észrevétlen kis pihenőkkel napközben többször is felfrissítheted magad. Például ülőmunka esetén cseréld ki székedet gimnasztikai labdára, végezz bokakörzést az asztal alatt, szorítsd össze, majd lazítsd a térdedet, az ebédlőbe vagy a másik emeleten dolgozó munkatársadhoz pedig ne lifttel, hanem gyalog menj.

Ügyes búcsú – sikeres visszatérés

Minden hónapban tehetsz érte valamit:
• A 3. hónapig nem közérdekű esemény a várandósságod.
• A 4. hónapban ideje tájékoztatnod alkalmazódat.
• Az 5. hónapban jelentkezz szülés-előkészítő tanfolyamra, terhestornára. Tájékozódj az elérhető bölcsődékről, jelentkezési lehetőségről.
• A 6. hónapban nem árt, ha párod is szól a munkahelyén a családi változásokról.
• A 7. hónapban beszélj pontos terveidről a főnököddel.
• A 8. hónapban tájékoztasd távolabbi munkatársaidat, ügyfeleidet, hogy kivel tarthatják a kapcsolatot, amíg visszatérsz.
• A 9. hónapban add át a munkádat helyettesednek, munkatársaidnak, vagy tanítsd be utódodat. Készülj fel az otthoni munkára, kapcsolattartásra. Gyűjtsd be a kollégák elérhetőségeit.

 

A februári szám tartalmából:

• Farsang: szervezz babapartit!
• Testvérek: így neveld a legnagyobbat!
• Szülőszoba: császárral vagy a nélkül?
• Kismamajóga: próbáld ki te is!
• Utánajártunk: vízszűrők

Itt tudsz előfizetni, KATT IDE!»

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top